“Secretul lui Don Juan. 1001 aforisme”, dezvăluiri de Gelu Negrea

mai 17th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Mâine, 19 aprilie 2010, ora 15:00, în Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din România (Calea Victoriei nr. 115, Bucureşti), are loc întâlnirea autorului Gelu Negrea cu cititorii săi, cu ocazia apariţiei volumului “Secretul lui Don Juan. 1001 aforisme”, Editura Palimpsest, 2010.

Scriitorul Hora Gâreba scria despre acest volum: “Lui Gelu Negrea îi plac şahul şi, presupun, mersul pe sârmă. El vrea să se convingă şi eventual să ne convingă de faptul că raţiunea te poate salva de prăbuşirea în hilar. Culmea e că reuşeşte! Nu l-am prins, din 1001 de aforisme din recentul volum „Secretul lui Don Juan”, apărut la Editura Palimpsest, cu mai mult de 15 banalităţi, iar dulcegării n-are mai mult de 5, îl fereşte stilul său acid. Succesul lui Gelu Negrea pleacă de la luciditate: „A scrie aforisme în plin post-postmodernism echivalează cu a te ocupa de trasul cu arcul în epoca rachetelor balistice”, zice el. Şi adaugă: „…dar probă olimpică rămâne tragerea cu arcul!”. Autorul se revendică de la clasicitate! „A ieşi pe piaţă cu un volum de aforisme este un act de curaj, dar şi de nesăbuinţă. Mă consolez optimist cu gândul că, de multe ori, curajul este o nesăbuinţă care se termină cu bine…”, mai spune. La Gelu Negrea, nesăbuinţa se termină cu bine. Îl ajută o formă de cinism jucat, ca al lui Ambrose Bierce, modelul său cel mai clar, altoit pe bufonii lui Shake speare şi stropit cu mult Murphy (cel cu le gile). Gelu Negrea e un murphist calificat: „Când nu avem acces decât la o parte a problemei, adevărul se va afla întotdeauna în cealaltă parte”.  Sau: „Norocul este înşelător; cu ghinionul, în schimb, mergi la sigur!”. 

Număr de vizualizări :1325


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro