Scriitorul Vasile Ernu, invitatul special al proiectului International Knot din Berlin

apr. 27th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 28 aprilie – 8 mai 2010, Vasile Ernu este invitatul special al Berlinului, în cadrul proiectului International Knot.

Astfel, pe 29 aprilie 2010, ora 19:00, la Kulturforum, Berlin, Vasile Ernu va avea o prezentare pe tema “Actualitatea undergroundului sovietic”. Pe 5 mai 2010, ora 17:00, la Mariannenplaty, Berlin, Vasile Ernu va avea o seară de lectură şi discuţii în jurul cărţilor sale: “Născut în URSS” şi “Ultimii eretici ai Imperiului”, ambele apărute la Editura Polirom.

La eveniment vor fi invitaţi artişti vizuali, teoreticieni şi scriitori din mai multe ţări din Europa.

Knot este o platformă mobilă pentru producţie şi prezentare artistică ce ocupă diferite zone publice în oraşele Berlin, Varşovia şi Bucureşti, de la sfârşitul lunii aprilie până la sfârşitul lunii octombrie 2010. Conceput ca un loc nomad şi temporar, Knot creează un cadru inovator pentru interpretarea ritualurilor, atât a celor cotidiene, cât şi a celor mai puţin obişnuite. Knot este un spaţiu nou pentru experimentarea unor moduri diferite de interacţiune şi cooperare, pentru schimbul cunoaşterilor teoretice şi practice şi pentru testarea unor modalităţi variate de implicare în sfera publică.

Spaţiul central pentru toate activităţile proiectului constă îintr-o unitate special concepută, adaptabilă diverselor situaţii urbane întâlnite, şi care poate inspira o discuţie mai amplă despre forma agorelor de mâine. Cu o structură uşor de transportat şi extins, această unitate mobilă este potrivită unei multitudini de funcţiuni eterogene şi creează un adăpost temporar şi ospitalier pentru activităţi variate, multe dintre ele simultane.http://www.knotland.net/

Vasile Ernu a debutat cu volumul “Născut în URSS” (Polirom 2006, ediţia a II-a în 2007, ediţia III-a în 2010). Cartea a fost tradusă în limba rusă, la Editura Ad Marginem (în  2007) şi în bulgară, la  Editura KX – Critique & Humanism (în 2009). Cartea este în curs de apariţie la Editura Akal din Spania, Editura Hacca din Italia, Editura L’Harmattan din Ungaria şi la Editura Sulakauri din Georgia.

„Născut în URSS” a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei CuvântulPremiul pentru Roman şi Memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România.

În 2009 a apărut la Editura Polirom cel de-al doilea volum al său, „Ultimii eretici ai Imperiului”, în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia.

Vasile Ernu (n. în URSS, in 1971) este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea arta+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a ţinut rubrici de opinie în România Liberă şi HotNews, precum şi rubrici permanente la revistele Noua LiteraturăSuplimentul de Cultură şi Observator Cultural.

Număr de vizualizări :1395


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro