Primiţi cu excluderea din Uniunea Scriitorilor?

apr. 25th, 2010 | By | Category: La Țintă!

Al doilea mandat al profesorului Nicolae Manolescu la conducerea Uniunii Scriitorilor nu are veşti bune pentru breaslă. Vom pierde, cel mai probabil, Casa Monteoru-Catargi şi vom ajunge în situaţia unei organizaţii fără resurse şi fără prea multe evenimente capabile să ofere mai multă vizibilitate cărţii şi scriitorului român contemporan. Ana Blandiana, de Ziua Mondială a Cărţii şi Drepturilor de Autor, deplângea faptul că nici măcar de zilele internaţionale dedicate Scriitorului, Poeziei sau Cărţii nu se întâmplă nimic. Uniunea Scriitorilor e de nevăzut în a realiza proiecte de promovare de impact public şi mediatic pentru cei mai mulţi dintre scriitori.

Statutul simbolic al scriitorului a fost pierdut şi receptarea sa ţine, de cele mai multe ori, de miracolul unor proiecte particulare duse până la capăt. Scriitorul român a fost exclus din programele de Bac şi opera sa înlocuită cu „competenţe lingvistice” prin care bietului elev i se inoculează treptat şi sigur ideea că literatura înseamnă ceva uscat, de tehnologie literară şi discursivă.

Scriitorul român contemporan a fost exclus în ultimii ani  şi din finanţările publice. Mai nou, printr-un statut pe care l-a impus forţând limite juridice şi nedemocratice, un statut pe care nu l-am votat, profesorul Nicolae Manolescu e gata să-l excludă pe scriitorul român chiar şi din Uniunea Scriitorilor. O comisie specială, Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere, va putea face acest fapt posibil.

Personal cred că e o greşeală de proporţii înfiinţarea acestei comisii. Cei care nu şi-au plătit cotizaţia sau au adus „prejudicii materiale şi de imagine” USR vor fi excluşi. În condiţii grave economice, să-l excluzi pe scriitor pe motiv de cotizaţie mi se pare o gravă eroare. Pentru că ar trebui să operăm, în primul rând, cu capitalul simbolic al scriitorului, opera sa, nu cu cotizaţia lui! USR ar trebui să devină o cultură organizaţională modernă care să scoată banii de cotizaţie din proiecte, din donaţii şi din sponsorizări. Pe urmă, această pedalare pe cotizaţie, 100 lei anual, pune şi probleme de eficienţă instituţională: ce oferă USR într-un an unui membru al său? În afară de ajutorul de înmormântare, mai nimic. Sunt lecturi publice, însă, limitate, iar suplimentul de pensie vine de la bugetul statului.

Zilele trecute am trimis colegilor de USR un anunţ prin care mă recuzam din Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere, unde am fost propus şi votat fără acceptul meu. După acest anunţ, mi-a scris un email poetul Lucian Vasiliu care sa trezit şi el pe lista acestei Comisii MSE, deşi s-a recuzat. Sper, în cele din urmă, ca toţi cei care au fost puşi fără de voia lor în această comisie să se retragă.

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :2299


One Comment to “Primiţi cu excluderea din Uniunea Scriitorilor?”

  1. madalina spune:

    Buna ziua,

    Acest nou statut al Uniunii Scriitorilor despre care vorbiti mai sus, exista publicat undeva? Chiar si online. Incerc de ceva vreme sa dau de el (lucrez la un articol despre scriitori) dar nu exista nicaieri, desi cred ca este un document public si USR are obligatia de a-l pune la dispozitia oricui.

    Va multumesc pt un eventual raspuns.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro