Mircea Bârsilă conferenţiază la “Scriitori la Tradem”

apr. 11th, 2010 | By | Category: Eveniment

Mâine, 13 aprilie 2010, ora 15:00, la Casa de Cultură a Municipiului Craiova “Traian Demetrescu”, are loc conferinţa cu titlul „Prietenii mei, poeţii”, invitat scriitorul Mircea Bârsilă.

Conferinţa este însoţită şi de lansarea celei mai recente cărţi a poetului, “Monede cu portretul meu”, Editura Pământul, 2009. Cartea fost premiată în acest an de revista „Viaţa Românească“ cu premiul „George Topârceanu“.

Scriitorul Nicolae Coande scrie despre această carte: “Pentru Mircea Bârsilă, poet născut în 1952, versurile pe care le scrie sunt adevărate dionisii ale spiritului. E adevărat că poetul acesta cu cap frumos, bărbătesc, este şi o natură care-şi află împlinirea în scrutarea unei lumi în care menadele îi fac alaiul şi cortegiul. Poemele sale de dragoste sunt epifanii ale unui satir sfios, pentru care însă carnea este ceva la fel de preţios precum sufletul cu care survolează o lume din care misterul şi minunile nu au dispărut după extincţia zeilor şi a driadelor.
Aşa zicând, Mircea Bârsilă este un poet precreştin, cu frică de Dumnezeu, însă croit după aspiraţia şi măsura unei epoci despre care mai vorbesc doar antropologii, istoricii şi paleontologii. Într-un fel straniu, poate că dinozaurii sunt poeţii de azi – şi Mircea Bârsilă ştie cel mai bine asta.” (Gazeta de Sud, nr 4769/2010)

“Scriitori la TRADEM îşi propune să invite la Craiova scriitori români de certă valoare, figuri importante ale literaturii române actuale, autori de cărţi care fac subiectul a numeroase monografii, studii critice şi istorii literare, profesionişti ai scrisului şi ai dialogului, neîndatoraţi modelor şi zgomotelor mediatice contemporane.

“Scriitori la TRADEM” este un proiect iniţiat de Nicolae Coande, în colaborare cu Casa de Cultură a Municipiului Craiova, „Traian Demetrescu” (director, Alexandru Stuparu) şi cu Societatea Română de Filosofie, filiala Craiova.

Mircea Bârsilă s-a născut la 19 octombrie 1952, în satul Cârciu, comuna Văgiuleşti, judeţul Gorj. A debutat cu poezie, în ziarul judeţean „Flamura” din Caraş-Severin. În 1978 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, secţia Română-Latină. Vreme de doi ani (1976-1078) a fost preşedintele Cenaclului literar „Pavel Dan” al Centrului Universitar Timişoara. Împreună cu Ion Monoran şi Adrian Derlea a întemeiat, în cadrul opzecismului încă incipient pe atunci, o efemeră mişcare literară numită „Monodersilism”. În l982, pe când era profesor într-un sat de câmpie din Bărăgan, i-a apărut volumul de debut Obrazul celălalt al Lunii (în urma câştigării concursului de debut organizat de Editura „Albatros”). În aceeaşi perioadă, în zonă făcau naveta de la Bucureşti Matei Vişniec şi Mariana Marin. A obţinut Doctoratul în Literatură, în anul 2000. În prezent este profesor universitar dr. la Facultatea de Litere a Universităţii Piteşti , unde a susţinut încă din 1994 cursuri şi seminarii. Este şi secretar literar al Teatrului „Al.Davila”.

Cărţi publicate:

Obrazul celălalt al Lunii, Ed. Albatros, Bucureşti, l982 ;

Argint galben, Ed. Albatros, Bucureşti, l988;

Scutul lui Perseu, Ed. Vlasie, Piteşti, 1993;

Fecioara divină şi cerbul, Ed. Calende, Piteşti, l994;

O linie aproape neagră, Ed AMB, Bucureşti, 2000;

Dimensiunea ludică a poeziei lui Nichita Stănescu, Ed. Paralela 45, Piteşti, 200;

Lecturi, Ed. Calende, Piteşti,2001;

Acordeonul soarelui, Ed. Paralela 45, Piteşti, 2001;

Anotimpurile unui cătun, Ed. Paralela 45, Piteşti, 2003;

Introducere în poetica lui Nichita Stănescu, Ed. Paralela 45, Piteşti, 2006;

Poeţi contemporani. Generaţia 80 (I), Ed. Paralela 45, Piteşti, 2006;

Vârsta de fier în viziunea lirică a lui Al. Philippide, Ed. Paralela 45

Premii literare:

2004: Premiul Flialei Piteşti a Uniunii Scriitorilor din Romania, pentru Anotimpurile unui cătun;

2001: Premiul Asociaţiei Bucureşti a Uniunii Scriitorilor din România, pentru O linie aproape neagră. Premiul Cea mai bună carte de poezie a anului pentru aceeaşi carte, la Festivalul Naţional de Literatură Poesis, Satu Mare.

2002: Premiul pentru eseu (Fecioara divină şi cerbul) la Festivalul Al. Odobescu, Călăraşi;

Marele Premiu la Atelierul Naţional de Poezie, Târgu Jiu, ediţia a VI-a;

1989: Premiul revistei Argeş pentru volumul Argint galben;

1980: Premiul I, la Festivalul Naţional al Cenaclurilor Literare organizat de Uniunea Scriitorilor, Focşani;

1978: Premiul I, la secţia Poezie, Festivalul Naţional al Artei Studenţeşti, Craiova.

Antologii:

Este prezent în antologia poeziei româneşti postbelice apărută, în limba germană, la Berlin, în 1999, cu titlul Serpentine periculoase şi în antologia de poezie română contemporană Grădina, apărută în limba sârbă, la Belgrad, în 2006, Antologia poeţilor tineri, Ed. Muzeului Literaturii Române, 2005, realizată de Laurenţiu Ulici, Zone. Prozatori şi poeţi timişoreni din anii ’80 – ’90, Ed. Marineasa, 1997, Fluturi, păsări, cai, antologie realizată de Petre Stoica, Bucureşti 1983, Zoocalomnii, de Aristide N. Popescu, Ed. Albatros, 1985, Cântecul patriei, Ed. Albatros, 1986.

Număr de vizualizări :1106


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro