Meniuri pascale de la Cartier

apr. 1st, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Editura Cartier ne-a pregătit un meniu pascal format din hrană literară. Printre titlurile propuse de Editura Cartier se numără „Evanghelia trădării. O biografie a lui Iuda de Regis Burnet în traducerea Sorinei Dănăilă, Colecția „Cartier Istoric”, O istorie a miracolelor. Din Evul Mediu până în zilele noastre” de Joachim Bouflet, Colecția „Cartier Istoric”, Iisus contra Iisus” de Gerard Mordillat şi Jerome Prieur, Colecția „Cartier Istoric”, Creștinismul bizantin. Istorie, teologie, tradiții monastice” de  Micheline Tenace, Colecția „Cartier Istoric”, Religiile pe înțelesul fiicei mele” de Roger-Pol Droit, Colecția Verde, Dumnezeu pe înțelesul nepoților mei” de Jacques Duqesne, Colecția Verde, „Icoane” de Nikodim Kondakov, Colecția C[ART]IER.

„Evanghelia trădării. O biografie a lui Iuda” de Regis Burnet, cea mai nouă apariţie Cartier prezintă subiecte adânc înrădăcinate în istoria omenirii. Problematica acestei cărți nu este centrată asupra identității lui Iuda, ci asupra modului în care Iuda a fost înțeles. Prima parte arată dificultatea care apare atunci când încerci să ordonezi textele în cadrul unei narațiuni unificate a faptei lui Iuda. Ea se încheie, deci, firesc, cu capitolul III, care constituie argumentarea în favoarea ideii că predarea lui Iisus este un mister. Celelalte două părți aprofundează atitudinile față de acest mister. A doua tratează atitudinile tradiționale: Iuda este un trădător, un mare ticălos, răul prin excelență. A treia revine asupra unei anume răsturnări a percepției figurii lui Iuda, devenită din ce în ce mai evidentă odată cu Reforma, și pune problema noii atitudini față de acest personaj și a imposibilității, notabile cu precădere începând cu secolul al XX-lea, de a-l considera vinovat.

Regis BURNET (n.1973), istoric francez specialist în domeniul creștinismului. Licențiat al Ecole Normale Superieure, conferențiar la Universitatea Paris VIII și la Ecole Practique des Haute Etudes. Lucrări publicate: L`Evangile de Paul, Paris, Cerf, 2009; Judas, l`Evangile de la trahison, Paris, Seuil, 2008; Pour decoder un tableau religieux, Paris, Cerf, 2006; Marie-Madeleine, Paris, Cerf, 2004; Le Nouveau Testament, Paris, PUF, 2004; L`Egypte ancienne a travers les papyrus, Paris, Pygmalion, 2003; Epitres et Lettres, Paris, Cerf, 2003; Paul, bretteur de l`Evangile, Paris, Desclee de Brouwer, 2000.

Număr de vizualizări :2153


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro