Lecţia de cultură: femeile-eroine ale primului război mondial

apr. 12th, 2010 | By | Category: Eveniment

Mâine, 14 aprilie 2010, ora 18:30, la Muzeul Zambaccian (strada Muzeul Zambaccian 21 A, Bucureşti) are loc conferinţa în limba franceză „Georges Lepape ou la femme illustrée pendant la Grande Guerre” susţinută de Stéphane-Jacques Addade, membru al Camerei Europene a Experţilor de Artă.


Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional de Artă al României, Asociaţia Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României şi Institutul Francez din Bucureşti. Conferinţa în limba franceză “Georges Lepape ou la femme illustrée pendant la Grande Guerre” este a treia, dintr-o serie de patru, susţinută de Stéphane-Jacques Addade în cadrul “Serilor Prietenilor” la Muzeul Zambaccian, inaugurate în luna octombrie 2009 de către Muzeul Naţional de Artă al României şi Asociaţia Prietenii MNAR.

Ilustratorul Georges Lepape (1887-1971) este printre puţinii artişti care îşi consacră întregul talent pentru a celebra femeile-eroine ale primului război mondial. În acea epocă a fost singurul care le-a dedicat o culegere de desene pentru a omagia contribuţia lor pe tot parcursul conflictului, fie că era vorba de muncitoare, infirmiere sau simple protectoare ale
soldaţilor.
Stéphane-Jacques Addade va decripta unul dintre ultimele desene din această serie – o guaşă emblematică pentru stilul lui Lepape. Este o ocazie pentru a evoca rafinamentul miniaturilor persane, al Baletului rus al lui Serge de Diaghilev şi mai ales figura celebrei dansatoare Ida Rubinstein.

Număr de vizualizări :1267


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro