India antică dezvăluită de Editura Herald

apr. 29th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Herald a apărut volumul “Vaisesika Sutra. Filosofia realistă a Indiei antice” de  Kanada, colecţia Cărţi fundamentale, unul dintre cele mai vechi texte filosofice ale Indiei.

Deşi nu se cunoaşte nimic sigur cu privire la Kanada, legendarul autor al acestui text de o mare lapidaritate, este cert că “Vaisesika” ia naştere în mediile brahmane, în mediile preoţimii vedice şi, în esenţă, reflectă interesul membrilor acestei caste în a găsi un răspuns la întrebările legate de finalitatea ultimă a vieţii.

Sistemul filosofic al şcolii se înscrie în contextul ideologic al Indiei antice, propunându-şi să elaboreze şi să detalieze anumite aspecte ideologice tradiţionale, care ţin înseosebi de sistemul cosmologic. Ca orice şcoală filosofică din India, şi sistemul Vaisesika are un obiectiv soteriologic şi anume eliberarea individului.

Caracteristică şcolii este o anumită „moderaţie”, atât în ceea ce priveşte analiza cosmologică cât şi în privinţa atitudinii soteriologice. Vaisesika nu propune o filosofie radicală, care ar depăşi cu mult opinia simţului comun şi care ar descoperi teorii ontologice radicale, ci, mai degrabă, cosmologia sa se articulează pe fondul unei metafizici realist-pluraliste destul de apropiate de ontologia asumată, într-un mod implicit, de simţul comun.

Număr de vizualizări :1514


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro