ChişinEU – intervenţii poetice

apr. 15th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 16- 23 aprilie 2010, în Chişinău va avea loc o acţiune de cartografiere poetică a oraşului. Evenimentul va fi “condus” de Răzvan Ţupa, poet şi jurnalist din Bucureşti, drept parte a proiectului CHIOŞC (http://chiosc.oberliht.com).

Proiectul CHIOŞC vine ca o premisă pentru o colaborare la nivel european, preluând ca punct de plecare caracterul social, cultural, istoric dar şi cel politic şi economic al Republicii Moldova.
Din punct de vedere conceptual CHIOŞC-ul ocupă o nişă liberă de orice control instituţional, oferind o platformă unui număr divers de iniţiative atât cunoscute cât şi marginalizate, care caută să interacţioneze cu un public divers şi să ofere vizibilitate unor artişti, curatori, lucrători din domeniul culturii care operează în domeniul public.

După cum am văzut, istoria se poate schimba. Ba chiar se schimbă în fiecare an vorbind despre aceleaşi evenimente. Ceea ce rămâne neschimbat sunt declaraţiile de fiecare zi „din stradă”, ceea ce spun inscripţiile din faţa magazinelor, pe clădirile publice, în numele străzilor şi cuvintele scrise pe pereţi.

Aceste „declaraţii” au capacitatea de a ne spune mai multe despre diferenţele care există în această societate – ele reprezintă voci ale unor oameni, dar şi ale unor instituţii publice şi private, brand-uri internaţionale, oameni care deţin puterea laolaltă cu artişti graficieni anonimi. Pentru o viziune a realităţii unui Chişinău trăit ,sunt invitaţi scriitorii şi artiştii care vor să creeze şi să dezvolte o hartă poetică a Chişinăului de astăzi, un oraş în care tradiţiile se întâlnesc în limbă şi obiceiuri culturale.

ChişinEU este un proiect de investigaţie poetică organizat de Asociaţia Oberliht. Fiecare intervenţie în spaţiului public are puterea să reformuleze şi să reevalueze estetic topografia urbană de azi. Inscripţiile publice, firmele de pe stradă şi numele străzilor devin repere în construcţii conceptuale personale şi implică o utilizare a funcţiei poetice a limbajului în cel mai direct mod posibil.

Număr de vizualizări :1041


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro