Umbre: seară de lectură şi vernisaj la ICR Berlin

mart. 24th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 25 martie 2010, ora 19:30 la Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin va avea loc o seară de lectură cu scriitorul Dinu Flămând şi vernisajul expoziţiei de fotografie „Umbre” a Savinei Tarsitano.

Proiectul, gândit ca un dialog între literatură şi arte plastice, a fost iniţiat de artista plastică de origine italiană Savina Tarsitano şi de poetul român Dinu Flămând cu prilejul unei burse de rezidenţă a celor doi la Fundaţia Bogliasco din Italia. În “Anul internaţional al apropierii dintre culturi”, acest proiect urmează să fie prezentat în mai multe ţări europene.

În această seară, Dinu Flămând va citi din volumul său “Umbre şi faleze (Editura Brumar, 2010) poezii inspirate de fotografiile artistei italiene şi traduse în limba germană de Beatrice Predan-Hallabrin. De altfel, volumul scriitorului – publicat de curând în limba română, şi totodată în italiană (traducere: Giovanni Magliocco), la editura Palomar – este ilustrat cu fotografiile Savinei Tarsitano. La manifestare va participa şi Karl-Erik Norrman, fondatorul şi secretarul general al Parlamentului Cultural European – un forum din care fac parte personalităţi din viaţa culturală a aproximativ 40 de ţări europene.

Scriitorul roman Dinu Flămând a fost membru întemeietor al cenaclului şi al revistei Echinox. A lucrat în diverse redacţii de ziare şi reviste din Bucureşti. În anul 1971, a fost transferat disciplinar de la Centrala cărţii, pentru ca a refuzat să participe la acţiunea de epurare ideologică a cărţilor. În anii ’80, se refugiază în exil la Paris şi devine redactor la postul de radio Radio France Internationale. Volumele sale de versuri şi de critică literară, dar şi unele traduceri, au obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Fotografiile Savinei Tarsitano au fost realizate în timpul mai multor programe de creaţie (la Fundaţia Bogliasco – Italia, castelul Coswig – Germania, Upernavik Museum – Groenlanda) şi cu sprijinul “Odyssey Programme” al Nordic Institute for Contemporary Art of Suomenlinna – Finlanda, Hopital Caroline – Franţa, Centrul Fonds Saint-Jacques – Martinique şi Centre Culturel de Rencontre d’Ambronay – Franţa.

Număr de vizualizări :1217


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro