Scriitori la TRADEM, ediţia I-a, invitat Gheorghe Grigurcu

mart. 25th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 26 martie, ora 16:00, la Casa de Cultură a Municipiului Craiova, „Traian Demetrescu”, are loc prima ediţie a dezbaterilor “Scriitori la TRADEM”. Scriitorul şi criticul literar Gheorghe Grigurcu va susţine o conferinţă cu tema Intelectualii şi democraţia, după care îşi va lansa cartea de convorbiri cu Dora Pavel, “O provocare adresată destinului”, Editura Pleiade, 2009.

Nicolae Coande va vorbi despre antologia de poezie a lui Gheorghe Grigurcu, “Un trandafir învaţă matematica”, ediţie definitivă a creaţiei poetice de până în anul 2000, apărută la Editura „Vinea” în 2004..

Viaţa literară craioveană, încă uşor de recunoscut după controversele care au în centru persoanele, nu ideile, poate fi dinamizată prin dialogul purtat cu scriitori şi oameni de cultură din alte provincii geografice şi culturale din România.

În acest sens, al cooperării şi dialogului intercultural, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” a Municipiului Craiova s-a dovedit un ferment activ, implicându-se în dinamizarea vieţii culturale din oraş, printr-o ofertă cât mai diversă şi atrăgătoare.

Proiectul “Scriitori la TRADEM” vizează invitarea la Craiova a unor scriitori români de certă valoare şi notorietate, figuri importante ale literaturii române contemporane, autori de cărţi care fac obiectul a numeroase monografii, studii critice şi istorii literare, profesionişti ai scrisului şi ai dialogului.

“Scriitori la TRADEM”  îl va avea ca prim invitat pe Gheorghe Grigurcu – poet, critic şi istoric literar, eseist, personalitate importantă a literaturii române, „unul dintre reperele cele mai avansate pe linia modernismului liric”, aşa cum îl considera Ştefan Augustin Doinaş. Gheorghe Grigurcu este totodată un incomod debateur în chestiuni care ţin de sănătatea morală a literaturii române, reprezentativ urmaş al lui E. Lovinescu, aşa cum doreşte să fie socotit, nedipus a pactiza cu adepţii liniei compromisului instituţionalizat şi tranzacţionalismului rentabil.

Un proiect iniţiat de Nicolae Coande, în colaborare cu Casa de Cultură a Municipiului Craiova, „Traian Demetrescu” (director, Alexandru Stuparu).

Gheorghe Grigurcu

(n. 16 aprilie 1936, Soroca, România, astăzi în Republica Moldova) este un important poet, critic literar, eseist. A studiat Literele la Cluj, după ce urmase liceul la Oradea. După un scurt interludiu bucureştean a revenit la Oradea, unde a lucrat ca funcţionar la „Societatea de Ştiinţe Istorice şi Filologice” şi ca profesor de şcoală, după care a devenit pentru un deceniu redactor la revista „Familia”, pentru ca, după ce a fost îndepărtat din redacţie, să se retragă la Tg. Jiu, unde locuieşte şi în prezent. Este director al revistei „Acolada” din Satu Mare.

Scrie de aproape patru decenii cronici literare la cărţi de poezie sau de critică, eseistică, teorie literară etc. A publicat în „Familia”, „Viaţa românească”, în „Contemporanul”, la care a fost redactor de la distanţă, de la Târgu Jiu, la „România literară”, „Convorbiri literare”. Scrie şi publică poezie, de factură modernistă, concentrată, metaforică şi conceptualizantă, subtil-livrescă, disimulând teribile fervori existenţiale şi intelectuale. Nu întâmplător compune, mai ales în ultimele perioade, aforisme.

Dintre volumele de poezie amintim: Un trandafir învaţă matematica (1968). Trei nori (1969), Râul incinerat (1971), Salută viaţa (1972), Rigoarea văzduhului (1978), Contemplaţii (1984), Oglinda şi vidul (1993), Nimic n-ar trebui să cadă (1997), Amarul Târg (1997), Spaţiul dintre corole (2000),  Un trandafir învaţă matematica, ediţie definitivă a creaţiei poetice de până în anul 2000 (Ed. Vinea, 2004), Şterge soarele de praf cu o cârpă (2006) etc.

Critică, istorie literară, publicistică (selectiv): Miron Pompiliu şi Junimea (1969), Teritoriu liric (1972), Bacovia – un antisentimental (1974), Poeţi români de azi (1979),  Printre critici (1983), Existenţa poeziei (1986), De la Mihai Eminescu la Nicolae Labiş (1989), E.Lovinescu între continuatori şi uzurpatori (1997), Imposibila neutralitate (1997), Amurgul idolilor (1999), Poezie română contemporană, I, II, (2000), Jocul literaturii şi al sorţii (2004), Vorbind, în colaborare cu Laszlo Alexandru şi Ovidiu Pecican (2004), Fişele unui memorialist (2006) , O provocare adresată destinului. Convorbiri cu Dora Pavel (2009)

Premiile Uniunii Scriitorilor din România, ale Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, ale revistelor „Familia”, „Convorbiri literare”, „Poesis”, „Euphorion”, „Mozaic”, „Cuget liber”, Premiul naţional „Tudor Arghezi” (Tg-Cărbuneşti), Premiul oraşului Bistriţa, premiul Serilor de la Brădiceni, premiul Festivalului internaţional de poezie Emia (Deva), premiul Asociaţiei Culturale „Duiliu Zamfirescu” (Focşani), premiul „Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor din România, premiul „Virgil Mazilescu” (Corabia).

„Scrisul a devenit a doua mea natură. Trec prin clipe în care, excedat de oboseală, epuizat, am impresia că nu mai are rost să scriu, că nu voi mai scrie… dar după ce mă remontez cât de cât, încerc nevoia de a mă aşeza din nou la masa de lucru, căci absenţa scrisului îmi creează un gol insuportabil, un simţământ torturant de inutilitate. Sisif deposedat de bolovanul său.”

Gheorghe Grigurcu, „O provocare adresată destinului” – Convorbiri cu Dora Pavel, Editura Pleiade, 2009

„Poetul se descoperă încadrat în definiţia lui Peguy: este acel dăruit cu tăria de a privi aşa cum priveşte copilul, ne-pre-conceput şi a spune exact ce vede”.

N. Steinhardt, „Escale în timp şi spaţiu”, C.R., 1982

Număr de vizualizări :1753


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro