Povestea de dragoste a unui cuplu în exil

mart. 30th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Una dintre ultimele noutăţi editoriale Polirom, apărută în colecţia Biblioteca Polirom.Proză XX” este romanul Amigdalita lui Tarzan” de Alfredo Bryce Echenique, un volum distins cu premiul Grinzane Cavour. Traducere şi note din limba spaniolă de Lavinia Similaru.

Romanul prezintă încântătoarea poveste de dragoste a unui cuplu aflat în exil, împreună şi totuşi mereu despărţiţi de vremuri.

Personajul principal este cântăreţ, compozitor, iar personajul feminin central a terminat filologia şi cunoaşte câteva limbi străine. Într-o naraţiune, în mare parte epistolară, care străbate Parisul anilor 1960, revoluţia din El Salvador, California anilor 1980 şi Londra sfârşitului de secol, urmărim arcul de treizeci de ani al relaţiei lor. În acelaşi timp veselă, plină de speranţă, şi totuşi amară, povestea, îmbogăţită de delicioase paradoxuri, va însoţi cuplul, trecând prin mariaje dezastruoase, cu alte persoane, prin urcuşurile şi coborâşurile carierelor lor, fiind mereu supuşi inexorabilelor efecte ale politicii asupra vieţii lor personale, asupra propriilor lor pasiuni schimbătoare şi descoperind, treptat, faptul că iubirea adevărată are la bază o formă de prietenie tandră, respectuoasă, înţelegătoare, întotdeauna prezentă.

„Chiar în clipa în care cititorul începe să se întrebe dacă povestea de dragoste e doar în mintea lui Juan Manuel, o scrisoare din partea Fernandei vine să-i confirme versiunea. Şi, totuşi, este vorba de un solo, nu un duet – o încercare disperată, retrăind trecutul, de a corecta greşelile, de a alege bine, însa mult prea târziu.” (Review of Contemporary Fiction)

„Trec deceniile şi cei doi îşi proclamă iubirea şi loialitatea în scrisori sau în rarele rendez-vous-uri, marcate de accese de tăcere şi gelozie. Rezultatul este un roman semi-epistolar: un şir de monologuri, dense, solipsiste.” (The New York Times)

Număr de vizualizări :1348


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro