Poezia creştină: o provocare?

mart. 15th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 16 martie 2010, ora 18:30, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Sala Nicoale Iorga, va avea loc întâlnirea publicului cu poezia creştină, un eveniment inedit avându-l invitat pe părintele scriitor Ioan Pintea.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români- filiala Cluj- Napoca. Seara de dezbatere “Poezia creştină: o provocare?” va continua cu o prezentare a cărţii “Primejdia mărturisirii-Convorbirile de la Rohia”, de Ioan Pintea şi Nicoale Steinhardt, Editura Polirom, 2009, seria de autor N.Steinhardt, apărută în coeditare cu Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Academicianul Eugen Simion scria despre această carte că este “o carte vie, plină de farmecul inteligenţei şi al sincerităţii… Este o carte-document care, împreună cu Jurnalul fericirii…, arată un destin de intelectual român în lupta cu “păcătoşenia” lui lumească şi cu aspiraţia sa de a se “înduhovnici” prin Hristos.” Scriitorul părinte Ioan Pintea ne spune despre această seară de poezie creştină, în exclusivitate pentru Agenţiadecarte.ro: “Intenţionez să fac câteva lecturi din mari poeţi ai lumii  – Pound, Saba, Kavafis etc. – şi de ce nu, Baudelaire (aţi auzit vocea Psalmistului din poezia Binecuvântare?!), Rimbaud (ştiţi că poetul acesta damnat are una dintre cele mai uimitoare revelaţii despre Har?!);dar şi din Voiculescu, Pasternak, Rilke, Eliot.Unii dintre ei sunt poeţi de limită, poeţi mai mult sau mai puţin exemplari pentru „clişeul” propus, poeţi mai mult sau mai puţin luminoşi, dar care, asemenea lui Michaux, au avut la un moment dat o stare de iluminare; una singură poate, care prin mijlocirea harului , „dat din partea casei” (cum spune Philip Yancey), au fost plasaţi, instantaneu, mai rapid decât alţi „evlavioşi”, lângă tronul Tatălui. Mă interesează, în mod paradoxal, descoperirea lui Dumnezeu, a sacrului, acolo unde, mi se spune mereu şi insistent, că nu e prezent.”

Număr de vizualizări :1361


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro