Misticul Meister Eckhart

mart. 31st, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Una dintre cele mai recente apariţii editoriale Polirom, în colecţia Hors Collection, este volumul  „Meister Eckhart. Misticul din căuşul ochiului” de Daniel Fărcaş, volum premiat în anul 2008 cu Premiul Ioan Petru Culianu”.

Reevaluare a temelor fundamentale ale gândirii lui Meister Eckhart, volumul recuperează concepţia misticului german despre limbă, discursul teologic, sensul şi limitele teologiei şi metafizicii. O primă secţiune este dedicată simbolismului ocular, al cărui sens poate fi urmărit, regresiv, până la greci, în filosofia lui Aristotel şi Platon şi chiar în epopeile lui Homer. În a doua parte e abordată cea mai controversată temă a misticii eckhartiene, definiţiile lui Dumnezeu, la care se opresc şi exegeţii mai recenţi şi pe care Meister Eckhart şi le asumă simultan, ca pe nişte piese ale aceluiaşi întreg.

Adresat profesorilor şi studenţilor de la facultăţile de filosofie şi teologie, “Meister Eckhart. Misticul din causul ochiuluieste o analiză echilibrată a unei opere paradoxale, elaborată de un gânditor al… paradoxului.

Număr de vizualizări :1432


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro