Ministrul Kelemen Hunor a aprobat noile norme metodologice ale AFCN

mart. 31st, 2010 | By | Category: Eveniment

Biroul de presă al MCPN ne aduce la cunoştinţă ultimele noutăţi cu privire la modificarea şi completarea Normelor metodologice ale Fondului Cultural Naţional.

Astfel, Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, a aprobat, prin ordinul nr. 2120 din 31.03.2010, modificările aduse Normelor metodologice privind organizarea si funcţionarea comisiilor, procedura de selecţie a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale în vederea acordării de finanţări nerambursabile din Fondul Cultural Naţional, precum şi de soluţionare a contestaţiilor. Modificările au fost făcute pe baza propunerilor Consiliului Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi a operatorilor culturali, şi se referă deopotrivă la sistemul de selecţie, şi la cel de finanţare a proiectelor culturale. Ordinul ministrului a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial al României, urmând ca în perioada următoare să fie anunţat şi concursul de proiecte culturale.

În urma punerii în aplicare a normelor aprobate de ministru, atât formularul de solicitare a finanţării, cât şi contractul de finanţare vor fi simplificate considerabil. Documentaţia necesară pentru prima fază de concurs poate fi transmisă şi online.

Totodată, au fost efectuate intervenţii şi asupra criteriilor necesare evaluării. Noile criterii au în vedere adecvarea evaluării la strategia şi priorităţile stabilite de Consiliul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Modificările propuse vizează eliminarea redundanţelor, respectiv a utilizării unor criterii similare sau foarte apropiate din punct de vedere al conţinutului, în mai multe capitole din grilă.

În privinţa ariilor tematice din formularul de solicitare, noutatea constă  în faptul că artele vizuale includ de această dată şi noile media, iar arhitectura constituie o categorie separată împreună cu designul. Este pentru prima oară când designul este recunoscut oficial drept o categorie finanţabilă din Fondul Cultural Naţional, pentru a sprijini cercetările prospective şi  experimentul în industriile creative.

S-a impus ca necesară, totodată, introducerea practicii concilierii, în cazul diferenţelor mari între punctajele acordate proiectelor culturale. Această practică este utilizată pe scară largă  de câtre finanţatori, permiţând evaluatorilor să-şi expună  argumentele atunci când nu este posibilă evaluarea în cadrul unei reuniuni comune.

Ordinul ministrului are în vedere şi eliminarea formulei de calcul  mecanic a cuantumului finanţării, deoarece aceasta nu permite o apreciere reală a nevoilor minimale de finanţare în raport cu amploarea şi complexitatea proiectului. În varianta nouă, proiectele câştigătoare vor fi ierarhizate şi în funcţie de punctajul obţinut, dar în completare se vor lua în considerare raportul dintre suma solicitată, impactul preconizat al proiectului, amploarea sa şi acoperirea priorităţilor stabilite de Consiliu.

În privinţa contractului de finanţare, modificările normelor vizează raportarea cheltuielilor efectuate pentru derularea proiectului la durata executării contractului şi nu la etapele de desfăşurare previzionate iniţial, care deveneau restrictive pe parcursul executării contractului, prin stabilirea unui „grafic de finanţare”.

O altă  modificare este eliminarea obligativităţii depunerii rapoartelor intermediare (financiare şi de activitate) pentru că raportul final este suficient pentru reflectarea întregii activităţi.

Ordinul ministrului a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial al României, urmând ca în perioada următoare să fie anunţat şi concursul de proiecte culturale.

Număr de vizualizări :1484


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro