Dl. Kelemen Hunor faţă cu producţiile web culturale

mart. 28th, 2010 | By | Category: La Țintă!

 

Iau de bună prioritatea  domnului ministru Kelemen Hunor de a crea mecanisme eficiente pentru democratizarea accesului la cultură prin reţeaua web şi noile tehnologii ale comunicării şi informaţiei. Nu cunosc efectul concret al invitaţiei Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) şi a Administraţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN) prin care „operatorii culturali” au fost rugaţi să trimită, până pe 26 martie a.c., sugestiile, recomandările şi completările lor pentru „îmbunătăţirea sistemului de finanţare a proiectelor culturale şi pentru actualizarea legislatiei specifice”.

Constat, însă, la o repede ochire, o mare scăpare pe care am tot semnalat-o în ultimii ani: lipseşte domeniul de promovare a produsului cultural pe media electronică! Practic, oricine va dori să creeze enciclopedii culturale şi artistice multimedia ori pagini web dedicate unui grup artistic şi cultural special va trebui să găsească cele mai ingenioase formule de motivare a proiectului pentru a-l încadra în următoarele arii tematice de finanţare: Arte vizuale şi noile media, Arhitectură şi design, Activităţi muzeale, Artele spectacolului, Muzică Patrimoniu cultural naţional, Patrimoniu immaterial, Formare profesională în domeniul culturii (inclusiv management cultural), Educaţie culturală.

Cred că, măcar din consecvenţă pentru ideea sa generoasă de a stimula şi realiza o democratizare reală şi eficientă a accesului la produse culturale de calitate, dl. Kelemen Hunor trebuie să intervină în a da proiectelor culturale pe media electronică (fie că sunt info-educaţionale, de promovare ori de susţinere a inovaţiei artistice şi culturale) o reprezentare în aria tematică a finanţărilor MCPN şi AFCN. Spaţiul virtual românesc are nevoie, mai mult ca oricând, de instrumente de lucru şi de promovare realizate de profesionişti.

Îi rog pe cititorii AgenţieideCarte.ro să trimită în spaţiul de comentariu al acestui text acordul de sprijin pentru înscrierea în aria tematică a finanţărilor MCP şi AFCN a capitolului proiecte culturale pe media electronică. Locul sub soarele virutal al unor producţii culturale de calitate pe reţeaua web ar putea fi, astfel,  ocrotit!

Dan Mircea CIPARIU

Număr de vizualizări :1505


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro