Cele mai frumoase poezii ale copiilor din Bucureşti!

mart. 9th, 2010 | By | Category: Postcard

Preşedinta Asociaţiei Ajutor-REAL, Alina Tuică, a trimis special pentru AgenţiadeCarte.ro un comunicat de presă după jurizarea poemelor înscrise în cadrul unui concurs de creaţie literară organizat de instituţia pe care o conduce.

Aproximativ 700 de poezii au fost trimise de către copii şi părinţi din Bucureşti în urma campaniei ”Se caută cele mai frumoase poezii ale copiilor din oraş”, pentru a fi publicate.

După două întruniri şi multe ceasuri de deliberări, cu multă grijă şi atenţie juriul a selectat cele mai frumoase poezii ale copiilor din oraş. Lista autorilor a fost postată online pe site-ul ONG-ului Ajutor REAL: www.ajutor-real.ro.

Pentru a realiza antologia celor mai frumoase poezii ale copiilor din oraş, ONG-ul Ajutor REAL în colaborare cu Teatrul National de Operetă a întrunit juriul pentru selectarea versurilor. Juriul format din scriitori, membri ai Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, filială a Uniunii Scriitorilor din România şi reprezentanţi ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucureşti au analizat poeziile primite în vederea realizării selecţiei pentru tipar. Ne face plăcere să vă anunţăm că din juriu au făcut parte: Horia Gârbea, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei de poezie a ASB, Constantin Stan, preşedintele secţiei de proză a ASB, prof. Violeta Filip, metodist ISMB şi prof. Mirela Mihală, metodist ISMB.

Iată câteva fragmente din impresiile juriului în urma selecţiei finale:

A fost o muncă grea dar plăcută. Juriul a lucrat în armonie şi bună-dispoziţie şi ca urmare a calităţii unora dintre poezii. ONG-ul „Ajutor real” a asigurat un cadru destins acestei acţiuni şi o impecabilă logistică. Noi am încercat să descoperim filonul original, momentul de graţie realmente poetic. Antologia care va apărea constituie pentru tinerii autori dar şi pentru promovarea poeziei, literaturii în şcoală un moment de referinţă.” – Horia Gârbea, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti.

Faptul că au venit – pe toate formatele! – sute de propuneri, sute de încercări literare, îmi dă speranţa că poate tocmai aceşti concurenţi ne pot salva să nu devenim o populaţie de consumatori. Sunt convins că printre premianţi va fi cel puţin un nume de care istoria noastră literară viitoare să se bucure şi pe care să îl comenteze. Felicitări Asociaţiei Ajutor REAL! Proiectul lor e cu adevărat REAL şi folositor pentru spirit!” – Dan Mircea CIPARIU, preşedintele secţiei Poezie – Asociaţia Scriitorilor Bucureşti

Spectacol ad-hoc, fără regizori, scenografi, joc de lumini, sufleori. Actori – copiii, partituri – propriile creaţii, atmosfera – de invidiat. Timpul a trecut prin clepsidre fără nisip, căci au fost umplute cu emoţii, tăceri de sfarşit de strofă, unduiri de ritmuri şi rime, bunecuvântări în silabe. Având încă în minte sonorităţile inocenţei, imi exprim gratitudinea faţă de clipe ca acestea, care îmi alimentează activitatea de la catedră. Stiu că avem copii minunaţi care ne asteaptă să-i descoperim, să-i respectăm şi să-i iubim şi, mai ales, să-i ocrotim.” – Prof. Mirela Mihala, metodist ISMB

În locul unei impresii, o constatare cât o speranţă de mare: câtă vreme, la un concurs de poezii, se vor înscrie sute de copii, vor avea emoţii în aşteptarea rezultatului şi câţiva dintre ei vor spune răspicat „vreau să mă fac scriitor” viitorul literaturii noastre e asigurat.” – Constantin Stan, preşedintele secţiei Proză a ASB

Să citesc versurile scrise şi ordonate frumos pe hartie, să le aleg pe acelea care m-au minunat, dar mai ales să îi cunosc pe autorii lor …. da, viaţa mai are multe de oferit…  Alergăm într-o lume nesigură… pe un tăram în care viteza şi timpul sunt TOT…”, dar mai găsim resurse şi pentru un „ajutor real” oferit cu drag celor care merită atenţia şi grija noastră. Astept cu interes materializarea acestui proiect în volumul de poezii care este deja la dospit.” – Prof. Violeta Filip, metodist ISMB

Vă aşteptăm cu drag la lansarea cărţii! Vom reveni cu detalii în legătură cu acest eveniment şi festivitatea de premiere.

“Colecţia celor mai frumoase poezii ale copiilor din oraş” va fi distribuită prin Librăriile Humanitas şi Eminescu. Fondurile obţinute în urma vânzării cărţii vor fi investite într-un program conceput de Asociaţia Scriitorilor pentru a susţine copiii talentaţi care se remarcă în urma acestei acţiuni.

Noi, ONG-ul Ajutor REAL, T.N.O. şi partenerii care s-au implicat pro bono în această campanie – A.S.R., I.S.M.B, Grupul Humanitas, Librăria Eminescu, D.G.A.S.P.C., RAL Comunicaţii, BetaCons, EuroMedia, Metrorex, Casa şi Grădina, Şapte Seri, Mami, Radio România Actualităţi, Radio Lynx, Baby, Rocas Design,  Mr. Bricolage, Hornbach,  A.M.P.R., Ceainăria Serendipity şi Imagenta ne bucurăm că putem susţine astfel copiii talentaţi din oraş.

Alina Tuică

www.ajutor-real.ro

Număr de vizualizări :3372


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro