Câştigătorii “Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească& USR”/ 2009

mart. 22nd, 2010 | By | Category: Eveniment

În acest an, la Concursul de Debut al Editurii Cartea Românească, au fost depuse 91 de manuscrise, la următoarele secţiuni: PROZĂ – 42 de manuscrise, POEZIE – 35 de manuscrise, CRITICĂ/ ISTORIE LITERARĂ/ ESEU – 10 manuscrise, TEATRU – 4 manuscrise. În urma jurizării, au fost acordate două premii, la secţiunile Poezie şi Proză. Premiul de Debut la secţiunea POEZIE a fost câştigat de volumul lui m. duţescu, intitulat “şi toată bucuria acelor ani trişti”. Premiul de Debut la secţiunea PROZĂ, a revenit lui DAN CRISTEA, autorul romanului “Scaune de pluş”. La Concursul de manuscrise pentru tinerii scriitori sub 35 de ani, organizat de Uniunea Scriitorilor din România, s-a acordat un singur premiu, la secţiunea POEZIE. Câştigătorul este Sorin Despot, cu volumul “Cineva toarnă acuarele în ţevi”. Premiile constă în publicarea manuscriselor şi lansarea volumelor la Târgul de carte Bookfest, care va avea loc între 9 şi 13 iunie 2010.

„şi toată bucuria acelor ani trişti”, m. duţescu
Câştigătorul premiului de debut, secţiunea Poezie al Editurii Cartea Românească, m. duţescu ne povesteşte pe scurt, în exclusivitate pentru Agenţia deCarte.ro care e istoria acestei cărţi: „Pentru unii, primăvara precipită lucrurile: se dezmorţesc macaralele, betonul face priză fără aditivi, încep telefoanele, panica, futaiurile. S-a oprit ninsoarea şi noi ce facem? noi intrăm pe şantier în tenişi. De ce? pentru că e grabă mare, unii vor deja să toarne fundaţiile, alţii au linia de credit deschisă şi deadline-uri imposibile, te bombardează cu Spuneţi-mi, vă rog, cf. experienţelor dvs preliminare, cât credeţi că mai durează? nu puteţi face nimic pentru a grăbi lucrurile? ştiţi, am vrea să comandăm cofrajele… Dar nu se poate, Marian îi întârzie fiindcă e janghină şi chiuleşte; Neculai în schimb semnează repede, dă drumul la acte în 30 zile. Dar cine are norocul să aibă lucrări doar la 2? Nu toţi, şi de aici panica, dezastrul, futaiurile. De aceea, chiar şi 2000 semne pentru ceva orice (o carte, în cazul ăsta) de care eşti f. happy dar care dpdv valoare contractuală e mult sub 5000 Euro (oricum, de vreo 2 ani – ştim bine motivele – ai coborât ştacheta) poate fi o problemă de time management şi ceva la care eşti tentat să zici no thanks, mi-ar plăcea dar chiar n-am timp.

În fine, „şi toată bucuria acelor ani trişti” e o carte despre mine şi despre oamenii cu care m-am intersectat: de la părinţi şi bunici, până la clienţii cu offshores în Seychelles, ca să zic aşa. Trecând bineînţeles şi prin pizdă. Cu alte cuvinte, între poemele din prima parte (copilărie, părinţi şi bunici perfecţi, o surioară sweet sweet minunată) şi cele din ultima parte (freaky corporate wannabe etc.) sunt şi texte mai pe love & emotion. Unele chiar emoţionează, altele poate nu, ca peste tot, de la caz la caz: am mai spus, una e la 2 (cât o mai fi Neculai acolo, D-zeu să-l ţină sănătos) şi alta la 5, cu Marian staroste: vraişte. Deci cam asta, vă pup.”

m. duţescu (n. 09 mai 1979, Alexandria) este arhitect şi predă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. A început să scrie în nov. 2008, a publicat în revistele „Stare de Urgenţă”, „Tomis” şi „Verso”. Volumul şi toată bucuria acelor ani trişti a obţinut Premiul pentru Poezie la Concursul naţional de debut al Editurii Cartea Românească, 2009.

Număr de vizualizări :2379


One Comment to “Câştigătorii “Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească& USR”/ 2009”

  1. […] la rugămintea cuiva, care se ocupă de ceva gen ştiri literare, are un blog, cumva, <link>http://www.agentiadecarte.ro/2010/03/castigatorii-%e2%80%9cconcursului-de-debut-al-editurii-cartea-r…</link>. deci […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro