spot_img

Câştigătorii “Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească& USR”/ 2009

În acest an, la Concursul de Debut al Editurii Cartea Românească, au fost depuse 91 de manuscrise, la următoarele secţiuni: PROZĂ – 42 de manuscrise, POEZIE – 35 de manuscrise, CRITICĂ/ ISTORIE LITERARĂ/ ESEU – 10 manuscrise, TEATRU – 4 manuscrise. În urma jurizării, au fost acordate două premii, la secţiunile Poezie şi Proză. Premiul de Debut la secţiunea POEZIE a fost câştigat de volumul lui m. duţescu, intitulat “şi toată bucuria acelor ani trişti”. Premiul de Debut la secţiunea PROZĂ, a revenit lui DAN CRISTEA, autorul romanului “Scaune de pluş”. La Concursul de manuscrise pentru tinerii scriitori sub 35 de ani, organizat de Uniunea Scriitorilor din România, s-a acordat un singur premiu, la secţiunea POEZIE. Câştigătorul este Sorin Despot, cu volumul “Cineva toarnă acuarele în ţevi”. Premiile constă în publicarea manuscriselor şi lansarea volumelor la Târgul de carte Bookfest, care va avea loc între 9 şi 13 iunie 2010.

„şi toată bucuria acelor ani trişti”, m. duţescu
Câştigătorul premiului de debut, secţiunea Poezie al Editurii Cartea Românească, m. duţescu ne povesteşte pe scurt, în exclusivitate pentru Agenţia deCarte.ro care e istoria acestei cărţi: „Pentru unii, primăvara precipită lucrurile: se dezmorţesc macaralele, betonul face priză fără aditivi, încep telefoanele, panica, futaiurile. S-a oprit ninsoarea şi noi ce facem? noi intrăm pe şantier în tenişi. De ce? pentru că e grabă mare, unii vor deja să toarne fundaţiile, alţii au linia de credit deschisă şi deadline-uri imposibile, te bombardează cu Spuneţi-mi, vă rog, cf. experienţelor dvs preliminare, cât credeţi că mai durează? nu puteţi face nimic pentru a grăbi lucrurile? ştiţi, am vrea să comandăm cofrajele… Dar nu se poate, Marian îi întârzie fiindcă e janghină şi chiuleşte; Neculai în schimb semnează repede, dă drumul la acte în 30 zile. Dar cine are norocul să aibă lucrări doar la 2? Nu toţi, şi de aici panica, dezastrul, futaiurile. De aceea, chiar şi 2000 semne pentru ceva orice (o carte, în cazul ăsta) de care eşti f. happy dar care dpdv valoare contractuală e mult sub 5000 Euro (oricum, de vreo 2 ani – ştim bine motivele – ai coborât ştacheta) poate fi o problemă de time management şi ceva la care eşti tentat să zici no thanks, mi-ar plăcea dar chiar n-am timp.

În fine, „şi toată bucuria acelor ani trişti” e o carte despre mine şi despre oamenii cu care m-am intersectat: de la părinţi şi bunici, până la clienţii cu offshores în Seychelles, ca să zic aşa. Trecând bineînţeles şi prin pizdă. Cu alte cuvinte, între poemele din prima parte (copilărie, părinţi şi bunici perfecţi, o surioară sweet sweet minunată) şi cele din ultima parte (freaky corporate wannabe etc.) sunt şi texte mai pe love & emotion. Unele chiar emoţionează, altele poate nu, ca peste tot, de la caz la caz: am mai spus, una e la 2 (cât o mai fi Neculai acolo, D-zeu să-l ţină sănătos) şi alta la 5, cu Marian staroste: vraişte. Deci cam asta, vă pup.”

m. duţescu (n. 09 mai 1979, Alexandria) este arhitect şi predă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. A început să scrie în nov. 2008, a publicat în revistele „Stare de Urgenţă”, „Tomis” şi „Verso”. Volumul şi toată bucuria acelor ani trişti a obţinut Premiul pentru Poezie la Concursul naţional de debut al Editurii Cartea Românească, 2009.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508