“Eua”, Florina Zaharia

mart. 7th, 2010 | By | Category: Carte in lucru

Florina Zaharia este una dintre cele mai elegante şi delicate prezenţe literare tinere. Stilul acesta, rar întâlnit la noi, nu numai că se răsfrânge în ceea ce scrie, dar potenţează o lume poetică autentică, cu precădere a ei, în care aproape tot ce e la fel de delicat în jur îşi găseşte un rost.

“Eua” e cartea pe care o scriu de patrusutecincizecişişapte de zile din care o sută şi ceva am abandonat-o. Am ascuns-o. Am uitat. Despărţirea ne-a tăiat în două.
Ne-am împăcat again. Jumătăţi de lumi şi poveste. Bătălie mare între eul biografic şi eul auctorial. Sânge şi cuţit înfipt. Angoasă, infinit şi revoltă. Cochetărie ţintită pe apetitul bărbaţilor. Da, şi?
Eua are trup, are pretenţia de a se pierde pe sine în lupte mute pentru a putea povesti totul. Dar eu? Ce raţionamente poetice urcă pe scena minţii mele pentru a rivaliza cu fantasmele trecutului biografic? Nu vreau să răspund, caut repede un alt loc, un alt gând. Sunt cu adevărat în altă parte. Cu travaliul în mine.
Ar trebui să mă desprind, exact ca o bucată de spate gol pe care-am crescut butonaşele cu simţuri. Să fiu absentă din toate privirile în care pierd timpul şi să am grijă doar de distanţa ucigaşă dintre mine şi cuvânt.
În schimb, florina a ales pierderea sinelui, dedublarea neputinţei, florina a devenit o blogărelnică, o călduţă, şi o jumătate din orice fără eua.”,
spune Florina Zaharia despre volumul Eua.

Florina Zaharia s-a născut la 2 decembrie 1975 în Galaţi. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Dunărea de Jos şi a urmat un master în “Teoria şi practica textului”, Universitatea Dunărea de Jos Galaţi. A publicat volumele de poezie “goală pe străzi”, Ed. Eminescu, Bucureşti 1998, Premiul USR, Filiala Iaşi; “possssssster”, Ed. Prier, Craiova, 1999, Premiul Nichita Stănescu; “alextandru (manuscris de mângâiat)”, Ed. Cartea Românească, Bucureşti, 2001;“nueuflorina (jurnalul lui)”, ed. Vinea, Bucureşti 2004; “1863 – 1894 (aşteptarea fără braţe)”, Ed. Opera Magna, Iaşi, 2007, Premiul Hyperion pentru poezie.

Cărţi – obiect: Florina Zaharia şi Francisc Chiuariu: “Cartea interioară”, “Cartea trupului” şi “Cartea pietrei”, Mogoşoaia, 2009A coordonat proiectele culturale: trimbulinziipunctro; Almanahul Revistei Dunărea de Jos; O antologie a literaturii gălătene contemporane; Omagiu lui Mihail Eminescu la 20 de ani de la moarte; Opt încercări de a te naste singur; „Omul de pe… lună”; „Poeti la castel”. Mai multe info despre autoare pe: http://florina.reea.net/; http://florinazaharia.blogspot.com/; email: florinazaarina@yahoo.com

Număr de vizualizări :3417


3 Comments to ““Eua”, Florina Zaharia”

 1. AV spune:

  Deşi se vrea discretă, Florina dăruieşte într-un gest inconştient bucăţi de „eua” tuturor celor deschişi să o primească. Iar oamenii aceştia când pleacă de la ea, se contagiază, o adună în senzaţii şi o depun piesă cu piesă, până devine întreagă.

 2. popa spune:

  Tipa misto. O cunosc. are un aer de extraterestra.
  Iar poemele ei sunt o nebunie.
  Draga Florina, asteptam EUA.

 3. Andrei Velea spune:

  Felicitari Florina! Si multa inspiratie! Astept cu interes. Pana atunci gust cate o crampeie de pe blog.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro