“K 3. Maşina de citit gânduri”

mart. 22nd, 2010 | By | Category: Postcard

De curând, la Editura Vinea a apărut volumul de versuri K 3. Maşina de citit gânduri” de Nicolae Răzvan Mincu.

Autorul spune în prefaţa cărţii, descriindu-şi acest proiect poetic: “Viaţa în blocul K3 din Pantelimon este extremă ca şi cea de pe muntele K2. Delicatul suflet este scuturat de uragane, cu greu se strecoară printre pereţii de gheaţă ai imposturii, traversează crevase de intoleranţă, îşi caută poteca prin ceaţa suferinţei. Am la mine un sâmbure prin care respir, familia mea, copiii, dragostea delicată. Cămaşa sufletului meu este pusă la înflorit pe trunchiul unui tei infinit, desparte în silabe speranţa în unde vorbite, efluvii de radiaţie, corpusculi de stele învelite în tăcere.Tot ce avem la noi este ştampila Luminii, cu care putem ordona Universul. Poemul la puterea a treia ia mulajul unui orizont grav,  imprimat cu sămânţa Învierii, în jurul căreia gravitează atomii poeziei la fel de comprimaţi ca şi realitatea exprimată, la intersecţia omului cu OmuL, în adâncul profund.”

Criticul literar Nicolae Macovei spunea despre carte că: Înainte de a vorbi despre versurile lui Nicolae Răzvan Mincu poate e bine să credem şi să fim convinşi că poezia se află pretutindeni. De fapt, nu s-a putut elabora o definiţie unanim acceptată a poeziei. Ori, chiar dacă ar putea exista aşa ceva, ar reprezenta doar o deformare periculoasă a realităţilor imponderabile şi imposibil de cuantificat ale poeticului. Fiecare dintre noi putem avem acces, într-o măsură mai mare sau mai mică, la poezie şi la frumuseţe. Fiecare putem participa la misterul şi la bucuriile, uneori tragice, ale lumii. Poezia este fără nici o îndoială o stare fundamentală a spiritualităţii umane.”

Nicolae Răzvan Mincu este artist vizual, sculptor, născut la 7.05.1955, în Bucureşti. Membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Bucureşti din 1994. Participant la numeroase simpozioane naţionale şi internaţionale de sculptură. Activitatea literară: A participat la Cenaclul Săgetătorul condus de Tudor Opriş în perioada liceului, iar ulterior în  Cenaclul de Luni  condus de domnul Nicolae Manolescu împreună cu Magda Cârneci, Vasile Poenaru, Constantin Urucu , etc. A publicat poezie în revistele: Luceafărul, România Literară, Steaua. Distincţii literare: Premiul I – Festivalul de poezie G. Coşbuc- Bistriţa Năsăud -1987; Premiul II- Festivalul de poezie Vasile Lucaciu – Satu Mare -1988; Premiul II – Festivalul de poezie Lucian Blaga -1988; Menţiune – Concursul de poezie Elena Farago, Craiova 1988; Publică  volumul de versuri “Piatra de veghe” – Editura Litera, 1991; Publică  versuri în Revista Ramuri- August 2008; 2009- Publică volumul “K3-Maşina de citit gânduri”-Editura Vinea.

Număr de vizualizări :1849


One Comment to ““K 3. Maşina de citit gânduri””

  1. Nicolae Matei spune:

    Razvan m-a impresionat in primul rand prin comportamentul lui in societate. Nu ai zice ca-i artist. Insa cunoscandu-i realizarile te bucuri ca un copil ce tocmai a descoperit o noua varianta a aceluiasi joc ,asta simt cand citesc si privesc opera lui. Incercati sa puneti versurile alaturi de sculptura lui Razvan si veti sesiza si muzica a aceluiasi artist

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro