Auschwitz la timpul prezent

mart. 22nd, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Mâine, 24 martie 2010, ora 14:00, la Librăria Mihail Sadoveanu, (Bd. Magheru din Bucureşti) se lansează cartea „Frânturi dintr-o viaţă – Drumul la şi de la Auschwitz”, de Hedi Fried, Editura Vremea. Evenimentul va avea loc în prezenţa autoarei şi a reprezentanţilor Ambasadei Suediei la Bucureşti, precum şi în prezenţa a numeroşi profesori de istorie.

Vor vorbi: scriitoarea Doina Jela, autoarea, Hedi Fried, şi Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea.

Vor fi prezentate şi celelalte două cărţi ale lui Hedi Fried, apărute la editura Vremea, „Pendulul vieţii” şi „Întoarcere la viaţă”.

Hedi Fried s-a născut în Sighet, în familia unui medic stomatolog evreu. În 1944, în timpul ocupaţiei maghiare asupra Transilvaniei de Nord, ea a fost deportată la Auschwitz împreună cu întreaga familie. Părinţii ei au fost ucişi în lagăr.

Eliberată în 15 aprilie 1945, împreună cu sora ei, Hedi Fried a ales să trăiască în Suedia, unde, după imense eforturi, a reuşit să-şi refacă viaţa.

Hedi Fried se străduieste să menţină vie în conştiinţa umanităţii monstruozitatea Holocaustului, care a frânt milioane de existenţe.

Remarcabilă în cărţile ei este capacitatea de a povesti fără ura, cumplita ei experienţă.

În acelaşi timp, este remarcabilă lupta ei neîncetată împotriva oricărei forme de genocid precum şi vivacitatea şi devotamentul cu care s-a pus în slujba cauzei nobile a educării tineretului în spiritul toleranţei şi înţelegerii.

Hedi Fried va susţine totodată întâlniri cu profesorii şi elevii la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, joi, 25 martie, ora 14.00, şi cu elevii şi profesorii Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, vineri, 26 martie, ora 10.30.

Număr de vizualizări :1383


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro