De ce să pariem pe AgenţiadeCarte.ro?

feb. 25th, 2010 | By | Category: La Țintă!

De mai bine de 10 ani, am făcut şi fac proiecte culturale, literare şi artistice care să primenească, cât de cât, lumea noastră editorială şi literară în care, din păcate, ultima verigă luată în seamă e Scriitorul. Scriitorul e pus în acest moment în situaţia să asigure aproape tot circuitul cărţii în natură: să-şi găsească banii pentru producţia tipografică şi să se ocupe de promovarea şi distribuţia propriei sale cărţi. Toate acestea pentru că în România, după 20 de ani de tranziţie de la comunism la capitalism, nu există structuri profesioniste prin care scriitorul să fie apărat, promovat şi plătit corect pentru drepturile sale de autor. Nu există agenţi literari şi nu există un sistem cu acoperire naţională pentru distribuţia şi promovarea cărţii. Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional nu va da nici în acest an un leu pentru autorul contemporan de carte românească. Ziarele de calitate, cele mai multe dintre ele, şi-au dat obştescul sfârşit. Poţi număra pe degete ziarele care mai prezintă cronici de întâmpinare ale cărţilor româneşti sau articole despre evenimente de carte ori în care protagonişti sunt scriitorii români în viaţă.

Televiziunile noastre îi prezintă, cu excepţii rare, doar pe scriitorii cunoscuţi nu pentru cărţile lor ci pentru atitudinile lor politice. Mulţi confraţi simt pe propria lor piele şi pe propriul lor ficat cum e să nu faci parte din taberele celor care au pe mână bani publici pentru cultură. Pentru cei mai mulţi dintre scriitorii români situaţia e aproape fără de ieşire: nu îşi pot promova şi difuza operele!

Iată, aşadar, suficiente motive pentru care sunt convins că AgenţiadeCarte.ro îşi va găsi o utilitate publică imediată şi necesară. AgenţiadeCarte.ro va putea acoperi, astfel, cu mijloacele ei modeste şi fără susţinere din partea unui mogul sau a culturii de partid şi de stat, multe dintre verigile slabe ori lipsă ale industriei noastre editoriale. Pariul ne va privi, până la urmă, pe noi toţi cei care, pe tăcute ori pe făcute, suntem fondatorii primei Comunităţi Virtuale de Carte.

Dan Mircea CIPARIU
cipariu@yahoo.com

P.S. Opiniile, sugestiile şi criticile voastre constructive ne vor fi cu siguranţă de folos!

Număr de vizualizări :1707


One Comment to “De ce să pariem pe AgenţiadeCarte.ro?”

  1. dana spune:

    ne bucuram nespus ca exista cineva ca d-voastra,si ca ati facut primul pas.alaturi de oameni ca si voi putem vedea un viitor mai bun al culturii romane.felicitari!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro