Cel mai aşteptat thriller politic al momentului

feb. 28th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Editura All lansează astăzi bestsellerul Marioneta de Robert Harris. Ecranizarea cinematografică a acestui roman,  The Ghost Writer,  i-a adus lui Roman Polanski premiul “Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor”.

Romanul care spulberă realitatea politică britanică sau o ficţionalizează la extrem, Marioneta, de Robert Harris, Editura ALL se găseşte acum şi în librăriile din România. Personajul principal al romanului este sau nu este un personaj public politic? Sau el doar împrumută multe din trăsăturile fostului premier britanic, Tony Blair cu care, de altfel, Harris, autorul romanului, era prieten de peste cincisprezece ani?

În momentul în care prim-ministrul Marii Britanii şi-a anunţat demisia, în anul 2007, Harris care era jurnalist pe probleme politice la cotidianul Fleet Street, şi-a abandonat celelalte proiecte de roman în lucru pentru a începe scrierea Marionetei.

Pentru a aplana controversele politice născute de acest roman, Harris declara pentru cotidianul The Guardian: “Cred că îmi apăr, într-un fel, amorul propriu. Simt că am lucrat ca un autor creativ, ca un romancier, şi am scris o poveste de ficţiune şi nu vreau să se creadă că am scris un profil extins al lui Tony şi Cherie Blair”.

Totodată, romanul beneficiază de o adaptare cinematografică, scenariul peliculei fiind scris de Robert Harris împreună cu regizorul filmului, Roman Polanski, iar distribuţia îi include pe Pierce Brosnan, Ewan McGregor, Kim Katrall şi Olivia Williams. În România, filmul va fi lansat la sfârşitul lunii mai.

Robert Harris

S-a născut la 7 martie 1957 în Nottingham, Marea Brianie. Este jurnalist, reporter la televiziunea BBC şi scriitor. Prima carte o publică în 1982 împreună cu colegul său de la BBC,  Jeremy Paxman. Intitulată A Higher Form Of Killing (O metodă superioară de distrugere), ea reprezintă un studiu despre armele chimice şi biologice.

Romanul pe care îl publică în 1992, Fatherland (Patria) are vânzări uriaşe: milioane de exemplare. Este o istorie alternativă, într-o lume în care Germania câştigă cel de-al doilea război mondial. În 1995 îi apare romanul Enigma, în 1999- Arhanghel/ Aurora, apoi îşi îndreaptă atenţia spre romanele de ficţiune. În 2003 i se publică romanul Pompei, care devine best-seller, iar în 2006- Imperiul, o trilogie despre renumitul orator Cicero. Pentru romanul Marioneta, autorul a primit în anul 2008,  The International Thriller Writer’s Award.

Număr de vizualizări :1368


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro