spot_img

„Nu ne alungaţi din casa noastră!”

Mai mulţi colegi mi-au semnalat faptul că au primit o scrisoare electronică din partea unui preşedinte uzurpator! Un scriitor, membru al Filialei Bucureşti Dramaturgie, a fost numit, ilegal, cu încălcarea articolului 33 din Statutul Uniunii Scriitorilor din România („Adunarea Generală a Filialei întrunită în sesiune extraordinară îl poate revoca pe Preşedintele Filialei”), preşedinte „ad interim” al Filialei Bucureşti Poezie, chiar Filiala unde am fost ales, cu o majoritate covârşitoare, în 2013, preşedinte pentru un mandat de 5 ani. În scrisoarea pomenită se spun multe neadevăruri menite să justifice evacuarea şi renunţarea la sediul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, doar în urma unor ordine verbale ale domnilor ChifuManolescu. Câteva precizări în această cestiune sunt absolut necesare: sediul de 5 camere al asociaţiei din str. Nicolae Golescu, nr.15, vechi de 44 de ani şi în centrul Bucureştiului (în spatele Atheneului Român!), are un contract reînnoit (nr.49-07.08.2012) pentru următorii 49 de ani şi pentru care cele 6 Filiale de Bucureşti (nu domnii ChifuManolescu & co!) plătesc lunar 938,28 lei lunar; ordinul verbal al domnilor ChifuManolescu încalcă art.31 din Statutul USR („Filialele se constituie local dacă au cel puţin 50 de membri, sediu şi dotări corespunzătoare”) şi art.34 (Adunarea Generală a Filialei hotărăşte asupra tuturor activităţilor şi problemelor Filialei”). De ce graba aceasta nebunească de a părăsi un sediu pe care nimeni nu ne obligă să-l evacuăm, care este plătit la zi exclusiv din cotizaţiile scriitorilor de Bucureşti şi care are o istorie de 44 de ani? Un răspuns ferm îl veţi găsi în Petiţia „Nu ne alungaţi din casa noastră!”.

Se pare că la mijloc nu e vorba numai de răzbunarea echipei ChifuManolescu pe scriitorii bucureşteni. Nu e, la mijloc, numai dorinţa unui scriitor ahtiat după funcţii şi onoruri, un fan al președintelui Azerbaidjanului, Heydar Aliyev, de a reveni la conducerea Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti prin uzurpare şi prin evacuarea sediului din str. Nicolae Golescu nr.15. Domnii ChifuManolescu ne alungă din 5 camere mari în centrul Bucureştiului (186 mp!), camere plătite de noi, într-un spaţiu incredibil de mic de 4mp, un spaţiu care este, atenţie, în lititgiu cu redacţia revistei „Contrapunct”. Dăm vrabia mare de 186 mp, din centrul Capitalei, pentru 4 mp care sunt în litigiu, pe rol la tribunal, şi care ar putea să revină, printr-o decizie judecătorească revistei „Contrapunct”! Nebunesc! Adică înghesuim 1300 de scriitori, jumătate din totalul membrilor USR, în 4 mp, ca într-un loc de veci! Şi renunţăm la o clădire pentru un viitor restaurant sau pentru interesele unui dezvoltator imobiliar!

Cu cei 17.904 lei bani virați conducerii centrale a USR de către Filiala Bucureşti Poezie, bani pe care nu i-am primit înapoi!, se putea şi se poate amenaja sediul din str. Nicolae Golescu, aşa cum, deja, vecinii noştri au făcut-o. Dacă se adaugă şi banii daţi de Filiala Proză  (aproximativ 17000 lei), putem avea un sediu ultramodern, cu un spaţiu de cazare şi de rezidenţă.

Abandonarea inconştientă a sediului Filialelor de Bucureşti ne va pune pe cap şi în cap drama unui mare romancier român, Radu Aldulescu, care va rămâne efectiv pe drumuri, el locuind în fostul spaţiu al redacţiei „Viaţa românească” din str. Nicolae Golescu, nr.15. Radu Aldulescu lansează vineri, 9 octombrie 2015,  la Librăria Diverta-Căderea Bastiliei, cel mai recent roman al său, „Istoria Regelui Gogoşar”, Editura Cartea Românească,  o lansare ce stă, din păcate, sub umbra de a se trezi în stradă!

Îi rog pe toţi cei care ne sunt colegi şi care doresc să rămânem în casa noastră din str. Nicolae Golescu nr.15 să semneze următoarea Petiţie:

Petiţia „Nu ne alungaţi din casa noastră!”

Noi, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, solicităm Preşedintelui şi Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România prin prezenta petiţie să revoce toate ordinele scrise sau verbale de renunţare la sediul Filialelor USR Bucureşti din str. Nicolae Golescu, nr.15, sector 1, Bucureşti. În cazul în care nu este pusă în imediată aplicare revendicarea noastră, semnatarii prezentei petiţii vor lua toate măsurile legale ce se impun şi, de asemenea, vor demara toate procedurile de convocare a Adunării Generale a U.S.R..

Semnatari: Dan Mircea Cipariu, Peter Sragher, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Paul Vinicius, Florin Iaru, Radu Aldulescu, Grigore Soitu, Bogdan O. Popescu, Ioana Crăciunescu, Anca Mizumschi,  Dan Iancu,  Mugur Grosu, Daniel Vorona,  Gelu Vlașin, Ioan Vieru, Ionel Ciupureanu, Daniel Vighi,  Aura Christi, Dinu Adam,  Mădălin-Teodor Roşioru,  Ioan Mihai Cochinescu, Tatiana Segal, Boris Mehr, Viorela Codreanu Tiron, Ştefan Mitroi, Antoaneta Olteanu.

Puteţi semna petiţia la adresele de email: cipariu@yahoo.com, paulvinicius@yahoo.com , octavian_soviany@yahoo.com  şi pe adresa de email a Grupului pentru Reforma USR, grusr.ro@gmail.com / www.grusr.org

Putem să ne schimbăm şi conducătorii care refuză să ne asculte doleanţele şi să ne consulte în luarea deciziilor care ne privesc! Sunt convins că viitorul va fi al celor care ştiu că Adevărul şi legea sunt deasupra oricărui trib literar!

Dan Mircea CIPARIU, preşedintele Filialei Bucureşti Poezie a Uniunii Scriitorilor din România

Articole recomandate

6 COMENTARII

  1. Deja actuala conducere a USR a depășit orice limite morale și legale luând decizii și adoptând poziții în probleme care nu o privesc, încălcând prin aceasta chiar Statutul Uniunii. Este un abuz vizibil și de pe Lună. Măcar acum, în ceasul al 12-lea, ar fi cazul ca membrii USR să dea dovadă de bună-credință, să renunțe la „comoditățile” unui statut personal „liniștit” în cadrul breslei (care tot lașitate se numește) și să reacționeze la acțiunile ilegale și abuzive ale unei conduceri preocupate doar de interese meschine, de grup, centrate împrejurul persoanei unui președinte care nu mai reprezintă de mult interesele scriitorilor români. Asta, dacă mai vreți ca Asociația Scriitorilor din București, respectiv Uniunea Scriitorilor din România, să mai existe.

  2. „Într-o societate monetară în care Totul înseamnă Nimic singura ispravă benefică este cultura” iar cultura se face în primul rând prin literatură…Cine are interesul de a distruge un popor distrugându-i cultura? Eugen Lovinescu afirma pe bună dreptate că pentru a face cultură este nevoie de crearea unor instituţii care să focalizeze toate energiile creatoare. Uimitor este faptul că elementul distructiv vine din interior(din câte am înţeles) însemnând, în bună măsură, autodistrugere.Greu de înţeles raţionamentul!

  3. Cine este scriitorul nenumit, ajuns președinte interimar? Vreau să știu numele canaliei, ca să mă feresc pe viitor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508