spot_img

Călător în gura lumii

Împătimit de statura culturală a lui Nicolae Iorga, pasionat de opera lui Miron Radu Paraschivescu, medicul stomatolog de anvergură, istoricul şi, de curând, iată, memorialistul Constantin Găucan, ne propune o carte plină de farmecul povestirii, dar, care, pe un alt plan, evocă timpuri şi personalităţi într-un fascinant amestec de sobrietate şi bună dispoziţie. ”Călător în gura lumii” este, deopotrivă, un volum de memorii, dar şi un omagiu adus cultului prieteniei. Prin cabinetul stomatologic – imaginar, de data aceasta – al domnului doctor se perindă personaje din vremi trecute sau mai actuale, ce prind viaţă pe pagina de hârtie însufleţiţi, rând pe rând, de un pătimaş artizan al poveştii, dornic mereu de a învăţa, de a explora potenţialul nelimitat al creativităţii şi de a ne reaminti că trecutul nu trebuie să însemne uitare.

Rând pe rând, se aşează pe scaunul stomatologic, transformat de autor într-unul al confesiunilor, nume aparţinând unor generaţii şi profesii diferite – de la mari modele ale neamului românesc, până la „greii” partidului comunist – într-un caleidoscop de amintiri, experienţe spirituale unice, nostalgii, regrete şi o inepuizabilă, îngăduitoare, înaltă dragoste de oameni:
de la Miron Radu Paraschivescu, Ştefan Augustin Doinaş şi Irinel Liciu, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu, Clody Bertola, George Mihăiţă, Eugenia Moldoveanu, Liviu Ciulei, Gina Patrichi, Mircea Maliţa, până la Gellu Naum, Ion Voicu, Răzvan Theodorescu, Mihai Ungheanu, Gheorghe Buzatu, Ileana Iliescu şi Marinel Ştefănescu.
Nu lipsesc nici întâmplări savuroase, cum ar fi întâlnirea cu tovarăşa Ana Pauker, despre care aflăm, în pofida legendei, că avea, cu adevărat, două urechi, ori „serile cu generalul Bucurescu”, şeful Securităţii Municipiului Bucureşti. Asta ca să amintim doar câteva din numele evocate cu farmec personal, plasticitate şi cu acuitatea celui care şi-a făcut profesiune de credinţă din vindecarea nu numai a trupului, dar şi a sufletului.
Călător în gura lumii nu este doar o simplă culegere de amintiri. Lăsând în urmă „uneltele” specifice profesiei domniei sale, Constantin Găucan foloseşte, cu binecunoscutu-i har al blândeţii şi al dialogului cu pacientul, doar cleştele necesar extracţiei măselei de minte – cea plină de adevăruri, savoare şi, de multe ori tristeţe ori gând pios pentru aceia dintre marii săi prietenii care au trecut în eternitate. Tonul devine uşor elegiac, rememorarea devine sobră, evocarea celor dispăruţi se transformă astfel în cheia de boltă a unei cărţi în care memoria ia forma lacrimii.
Spre deosebire de alte lucrări de memorialistică concentrate pe imortalizarea strict istorică a unui eveniment, ori a figurii unei personalităţi, volumul lui Constantin Găucan produce o senzaţie de relief, uneori abrupt, alteori lin, de viaţă trăită aievea într-un domeniu pe care unii îl consideră arid, bazat îndeosebi pe documentaristică. Nu ar fi exclus, pentru un lector avizat, să descopere în aceste pagini cum autorul, în spiritul vălenenilor săi cei mai iubiţi, îmbină rigurozitatea lui Nicolae Iorga cu metafora lui Miron Radu Paraschivescu.
Din acest aliaj s-a născut o carte vie, alertă, surprinzătoare, inspirată şi plină de consecinţe pentru cititorul de orice vârstă.

Traian T Coşovei

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508