spot_img

Începe Colocviul Tinerilor Scriitori, ediţia a VI-a. Invitat special: seniorul Ion Mureşan

În perioada 1-3 aprilie 2011, va avea loc cea de-a VI-a ediţie a Colocviului Tinerilor Scriitori, care va avea loc pentru al treilea an consecutiv, la Alba Iulia. Evenimentul este organizat de Uniunea Scriitorilor din România. Tema ediţiei din acest an este “Generaţia 2000. Predarea ştafetei?”. În cadrul evenimentului, Filiala Alba- Hunedoara a USR- va acorda premii pentru poezie, proză şi critică literară. La Colocviul Tinerilor Scriitori vor participa: Dan Coman, Tudor Creţu, Aida Hancer, Georgiana Sârbu, Andrei Doboș, Bogdan Odăgescu, Marieva Ionescu, Iulia Balcanaş, Teodor Dună, Bogdan Coșa, Stoian G. Bogdan, Mihai Vieru, Iulia Iarca, Iulia Militaru, Mihail Vakulovski, Radu Vancu, Andrei Terian, Alex Goldiş, Şerban Axinte, Marius Miheţ, Andra Rotaru, Moni Stănilă, Adrian Diniş, Gabriel Daliş, Oana Cătălina Ninu, un cristian şi seniorul Ion Mureşan. Desenul afişului acestei ediţii este realizat, ca şi în anii trecuţi, de binecunoscutul artist Dan Perjovschi.

Colocviul se va deschide sâmbătă, 2 aprilie 2011, ora 10:00, când se vor decerna premiile Filialei USR- Alba-Hunedoara. În cadrul Colocviilor Tinerilor Scriitori vor avea loc lecturi, colocvii, va avea loc un pelerinaj la Casa Memorială “Lucian Blaga” din Lancrăm, întâlniri cu scriitorii Filialei Alba-Hunedoara a U.S.R. Din program un va lipsi meciul de fotbal dintre scriitori şi fotbalişti locali.

“Cum putea literatura să nu țină pasul cu vremurile? Criza morală, incertitudinile financiare, lipsa viziunii, neglijarea educației, mafia premiilor și traficul de influență al politicilor locale, necirculația valorilor și absența deadline-urilor, heirupismul tradițional și tactica “focul la ei” nu puteau duce decât în jos. Foarte jos.

Dovada? Optzeciștii lui Cărtărescu au beneficiat de o antologie alcătuită de Al. Mușina. Au impus și consolidat o revistă ca Observator cultural și au lansat cel puțin o editură: Paralela 45. Târgurile de carte sunt ideea lor (Nedelciu).

Nouăzeciștii lui Cristian Popescu au produs un manual de literatură al lui Daniel Bănulescu, au rezistat eroic prin Ziarul de duminică și s-au rătăcit prin beciurile unui poet-editor, editor-poet, cine să-l creadă?, Nicu Tzone. Experimentul literar al tranziției le aparține (Playboy).

Cu handicapul financiar la vedere, 2000-iștii lui Ianuș au fost la mâna altora. Și-au fracturat speranțele prin tirajele incerte ale editoriadei, au fost botezați și rebranduiți ca generație așteptată și milenaristă, au devenit utilitari prin șansa internetului și au ajuns, fără să știe prea bine cum, într-o antologie a marginalului DDM. Frica, neputința, dependența financiară le sunt în sânge.

Diferențele țin de calitatea umană, de educație, de resurse și de ideea despre literatură.

În aceste condiții, ștafeta, dacă e să existe așa ceva, e una din ce în ce mai ușoară și mai puțin relevantă.  S-a ajuns mult prea jos. Un întreg sistem a ajuns să fie discreditat, să cadă în derizoriu, să depindă doar de banii altora.

Ușor de dus cu zăhărelul, învățați cu orice și predispuși la așteptare, mulți dintre 2000-iști au picat în plasa vremurilor. Și-au aservit talentul intereselor financiare. Problema nu e decât că media de vârstă a celor predispuși la moda compromisurilor  a scăzut dramatic. Impasul financiar național nu dă semne decât pentru o prelungire a crizei morale și-a confuziei valorice. Iar pirateriile și coteriile sunt formele de manifestare.”, a scris un cristian despre tema acestei ediţii.

Pentru mai multe detalii vizitaţi pagina web: Blogul ediției aici http://colocviu2011.wordpress.com/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508