spot_img

Evenimente marca Radio România Cultural la Gaudeamus

În perioada 18-22 noiembrie 2010, Radio România Cultural a pregătit celor prezenţi la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus o serie de proiecte speciale, emisiuni în direct, transmisii de la faţa locului, concursuri şi dezbateri, jocuri şi ateliere creative. Totodată, sub sloganul “Când găseşti o carte în oraş, fă-o să circule’’, Radio România Cultural lansează „Bookcrossing” în România!

În perioada 19-21 noiembrie 2010 vor fi puse în circulaţie în cadrul unor lansări la târgul de carte, câteva zeci de cărţi şi vor fi deschise câteva zone de tranzit („crossing zones”), care vor transforma Bucureştiul într-o mare bibliotecă urbană.

Lansările vor avea loc la standul Radio România Cultural de la Târgul Gaudeamus, vineri (19 noiembrie), sâmbătă (20 noiembrie) şi duminică (21 noiembrie), începând cu ora 12.15. Vor fi invitate personalităţi din lumea culturală, autori ai editurilor  partenere – Humanitas, Curtea veche şi Polirom şi reprezentanţi ai partenerilor RRC – Metrorex şi RATB. Amfitrioni vor fi realizatorii emisiunilor de actualitate ale postului: Elena Vlădăreanu şi Matei Martin,  Anca Mateescu şi Dana Pitrop, Dana Ivanov şi Radu Croitoru.

RRC şi-a propus să aducă la cunoştinţă prompt tot ceea ce se întâmplă la cel mai important târg de carte din sud-estul Europei, să dezbată problemele pieţei editoriale şi să fie conectat la noile apariţii editoriale, iar două dintre cele mai interesante emisiuni ale Radio România Cultural îşi mută studiourile la ROMEXPO: „Timpul prezent’’, cu Elena Vlădăreanu şi Matei Martin, şi “Noua revistă vorbită” cu Adela Greceanu.

Dimineţile vor fi dedicate însă celor mai tineri ascultători RRC, care se vor juca de-a literatura la Salonul de carte pentru copii “Ion Creangă”, în cadrul atelierului coordonat de Ligia Necula, de vineri până duminică, de la ora 10.00.

Sâmbătă, 20 noiembrie 2010, între orele 10.00 şi 12.00, va avea loc un recital de poezie susţinut de laureaţii concursului “Se caută cele mai frumoase poezii ale copiilor din oraş” (ale căror poezii au fost publicate în antologia “Cele mai frumoase poezii ale copiilor din oraş”). Amfitrionul acestui recital este coordonatorul proiectului- scriitorul Dan Mircea Cipariu. Partener media: www.agentiadecarte.ro

Iniţiatorul şi organizatorul proiectului „Se caută cele mai frumoase poezii ale copiilor din oraş” este ONG-ul Ajutor REAL. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor -Filiala Bucureşti şi I.S.M.B.

Duminică, 21 noiembrie 2010, între orele 10.00 şi 12.00, este programat un atelier de scriere creativă, cu participarea elevilor Liceului Greco-Catolic „Timotei Cipariu” din Bucureşti, împreună cu prof. Marilena Şerban. Invitat special al atelierului „Jocul de-a literatura” va fi scriitorul Dan Mircea Cipariu.

Duminică, 21 noiembrie 2010, de la ora 11.00, în spaţiul de evenimente 7.70 de la ROMEXPO, vor fi prezenţi câştigătorii din Bucureşti, Fundulea, Craiova, Cluj, Constanţa, Timişoara, Iaşi şi Reşiţa ai Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, ediţia a VIII-a, o competiţie adresată elevilor din ultimul an de liceu, care are drept scop stimularea lecturii în rândul adolescenţilor.  Evenimentul a fost propus de echipa Gaudeamus si postul Radio România Cultural. Realizator. Prezentator: Mirela Nicolae.

Pentru că piaţa muncii din Romania se confruntă cu probleme legate de nivelul scăzut al performanţei economice,  de gradul scăzut de calificare a forţei de muncă si nivelul mic al participării angajaţilor la programele de formare profesională continuă, Radio România Cultural vă invită să discutaţi despre piaţa muncii – sistem integrator al pieţelor de carte şi şcolară. O manifestare prezentată şi realizată, de asemenea, de  Mirela Nicolae, duminică, 21 noiembrie 2010, de la ora 12,30, în spaţiul de evenimente 7.70 de la ROMEXPO.

Bookcrossing

La adresa bookcrossingrrc.radiocultura.ro, prin intermediul unei secţiuni speciale Bookcrossing, se pot urmări traseele unor cărţi care vor trece din mână în mână, după principiul „citeşte şi dă mai departe”. Reconstituind aceste trasee, se vor scrie cu ajutorul dvs. poveştile unor cărţi, pe care le veţi putea urmări în emisiunile Radio România Cultural.

Ascultătorii Radio România Cultural sunt invitaţi să lanseze cărţile lor la Bookcrossing. Pentru aceasta trebuie să le înregistreze pe www.bookcrossing.com şi să le introducă în lista de cărţi aflate în circulaţie în România, pe www.radiocultura.ro/bookcrossingrrc.

Cel mai bun răvaş în sticlă, în vremurile moderne, e o carte; ea poate parcurge drumul dintre doi necunoscuţi care descoperă că au, tocmai prin acea carte, foarte multe lucruri în comun. Principiul din spatele Bookcrossing stă la baza unei modalităţi originale prin care Radio România Cultural iniţiază o campanie de încurajare a lecturii în România.

Bookcrossing (www.bookcrossing.com) este un proiect internaţional care se bazează pe participarea şi pe iniţiativa cititorilor. Cineva lasă într-un loc public (cafenea, autobuz, parc) o carte pe care şi-ar dori ca o altă persoană să o citească. Pe una dintre copertele cărţii este trecut un cod care e înregistrat pe www.bookcrossing.com şi un set de instrucţiuni. Dacă găsiţi o carte Bookcrossing lăsaţi-ne un mesaj pe  www.radiocultura.ro/bookcrossingrrc şi repuneţi-o în circulaţie, în spaţiile de tranzit din oraş.

În prezent, www.bookcrossing.com are peste 814.000 de utilizatori înregistraţi şi a fost subiectul a mii de articole de presă, în întreaga lume. Proiectul a stârnit în mod special un interes în Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Canada şi Japonia, ţări care au rezervate pe site secţiuni speciale. Dicţionarul Concise Oxford a înregistrat „bookcrossing” ca un cuvânt nou.

La rândul ei, România va avea, la iniţiativa Radio România Cultural, o secţiune specială pe www.bookcrossing.com! În lunile care urmează, Radio România Cultural va continua să deschidă noi spaţii de tranzit în Bucureşti.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi pagina web a Radio România Cultural: http://www.radioromaniacultural.ro

Articole recomandate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508