spot_img

Tiraje şi triaje (II)

Scriam în episodul trecut despre cercul vicios în care se zbate piaţa românească  de carte: tiraje mici (“confidenţiale” pentru poezie), lipsa promovării cu program, difuzarea defectuoasă. În asemenea condiţii, nu e de mirare că amintita piaţă nu “suportă” bestseller-ul (în accepţiunea de carte bine vândută a termenului, dacă nu chiar de cartea cea mai bine vândută…).

Marea perdantă a confruntării cu legile pieţei a fost, în cele două decenii de libertate editorială la noi, literatura română contemporană, aceea vie, scrisă, cum se spune, sub ochii potenţialilor cititori. Acum câţiva ani, la Festivalul Internaţional “Zile şi Nopţi de Literatură” de la Neptun, Amos Oz, aflat de mai bine de 10 ani pe lista scurtă a nobelisabililor, atrăgea atenţia că pentru a fi mare, pentru a conta în competiţia domeniului, un scriitor trebuie, mai întâi, “să cucerească scara de bloc, strada, localitatea, ţara în care trăieşte şi scrie.” Un adevăr ocolit, ocultat de editorii români.

Era de aşteptat ca, după 1989, editurile de la noi să-şi facă purtători de brand din scriitorii autohtoni de valoare şi, de asemenea, să-şi adjudece debutanţii cu potenţial. Adică, editura X să facă din scriitorii Y şi W “scriitorii ei”. Nu s-a întâmplat aşa decât într-o foarte mică, nesemnificativă măsură. Şi, dacă s-a întâmplat, scriitorii respectivi au fost mai degrabă abandonaţi în triaj, în stand-by, în loc să fie aruncaţi în lupta de cucerire a pieţei de carte. Prin tiraje corespunzătoare şi prin promovare profesionist susţinută.

În ceea ce priveşte ultimul “capitol” amintit, acesta nu se regăseşte în contractele pe care scriitorul român le semnează cu editorul (dacă acestea există!). Cât despre funcţia de PR editorial, ea e “ocupată” de persoane fără nici un fel de pregătire specializată (cine să-i specializeze pe aspiranţi e o altă întrebare spinoasă), emiţătoare de comunicate anoste când e vorba de apariţia vreunui titlu nou sau când se prefigurează vreo lansare de carte. Şi atât.

Degeaba publică scriitorii Z şi W la editura X şi se consideră “scriitorii ei” (ba chiar şi editura îi acreditează astfel), dacă vizibilitatea lor pe piaţă înseamnă tiraj de buzunar (şi, în consecinţă nedifuzat, chiar dacă ar exista reţele profesioniste, ceea ce, iarăşi, nu e cazul) şi trei lansări de carte (în caz fericit), una de librărie şi două la târgurile de primăvară şi toamnă din Bucureşti.

Orice editură care doreşte să se menţină pe piaţa cărţii face autorilor ei în viaţă un program de promovare “la sânge.” Cum arată el în ţările din vecinătate (am promis să nu compar viaţa editorială de la noi cu “mamuţii” din ţări cu mare tradiţie în domeniu), în episodul următor.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Ca editor tanar (nu ca varsta) si „scriitor al propriei edituri” – jur ca n-as fi vrut sa fie asa dar… a fost vorba de ambitie -, pot spune ca marile edituri au o astfel de politica (am patit-o pe propria piele): „Da, cartea e buna, dar sfatul nostru e acesta: publicati cartea pe bani proprii si apoi reveniti la noi cu un roman”.
    De aici ce sa intelegi? Decat ce e de inteles: tu, ca debutant necunoscut, te zbati sa-ti promovezi cartea publicata pe banii tai la o editura mica iar de are succes ea, editura mare, te ia apoi in brate ca mare scriitor.

    Am citit de curand o carte intr-un tiraj de buzunar – Nunti inecate, de Dumitru Manolache. O carte care n-a ajuns in librarii dar care ar merita sa fie pe raftul de onoare al librariilor. A qui la faute?

    E mult de spus. Din pacate, se face putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508