De la Coco Chanel, la fotomodelul Lee Miller

mart. 16th, 2010 | By | Category: Eveniment

Cel de-al treilea volum al Aurorei Liiceanu inclus în colecţia “Ego-grafii” a Editurii Polirom, “Patru femei, patru poveşti”, va sosi din tipografie în această săptămână. Un volum ce reuneşte biografiile a patru femei din lumea artei, care şi-au surprins contemporanii prin originalitate şi autenticitate.

Cele patru portrete biografice pe care ni le prezintă autoarea aparţin pictoriţei Cecilia Cuţescu-Storck, prima femeie profesor într-o academie naţională de arte din Europa, Elisaveta Bagreana, singura poetă din Bulgaria propusă pentru premiul Nobel, Coco Chanel, creatoarea care a schimbat pentru totdeauna lumea modei, şi Lee Miller, celebrul fotomodel devenit fotograf de război. 
Patru femei care s-au impus, devenind excepţionale şi care, prin viaţa lor, scot în evidenţă cele patru mari dorinţe ale oamenilor: puterea, iubirea, banii şi aventura:
Mărturisirea Aurorei Liiceanu şi motivaţia scrierii acestei cărţi sunt tulburătoare: „am fost tentată mult să caut trei femei care să se definească prin viaţa lor, prin ceea ce au dorit ele nemăsurat de mult. Ceva care să fie ca nişte sindroame. Am pornit de la ceea ce sunt – dincolo de geografii, de timp, de sex, de cultură – cele trei mari dorinţe ale oamenilor: puterea, iubirea şi banii. Desigur că una dintre aceste trei dorinţe este cea mai puternică, dar ea nu le anulează pe celelalte, ci doar le face mai palide. Cea mai puternică este dorinţa care le-a dominat viaţa. Şi le-am găsit…Putem numi aceste dorinţe ale lor dimensiuni ale vieţii. Astfel, pe cele trei femei le putem defini, în termeni de dominanţă, ca femei unidimensionale. Fără îndoială că există şi bărbaţi unidimensionali. Am spus că aceste dorinţe sunt dincolo de sex.
Dar, discutând acest subiect cu prietena mea Antoaneta Taneva-Nandris, ea a rămas pe gânduri şi, după un timp, a găsit o a patra dimensiune. Aventura. Adică cazul unei femei – repet că şi un bărbat poate face aşa ceva – care îşi doreşte să aibă mai multe vieţi în aceeaşi viaţă. Această femeie nu este însă multidimensională. Mai degrabă viaţa ei este o sumă de fire împletite, ce formează un fel de şnur. Aşa se face că celor trei femei li s-a alăturat o a patra. În acest fel putem spune că cele patru vieţi sau poveşti de viaţă sunt patru sindroame: al banilor (bogăţiei), al iubirii, al puterii şi al aventurii.”

Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, dar şi la UQAM (Canada) sau EHESS (Franţa). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române. De aceeaşi autoare, la Editura Polirom au apărut volumele Rănile memoriei. Nucşoara şi rezistenţa din munţi (2003), Prin perdea (2009) şi Rendez-vous cu lumea (2010). Cele mai recente două volume ale autoarei, de la data apariţiei, se află în topurile naţionale de vânzări.

Număr de vizualizări :1424


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro