spot_img

ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

Lansarea la București, în Sala Auditorium a MNAR, a albumului ”ORLAN. Les films de Sainte-Orlan”*, apărut la Fundația Culturală Intact, a fost un eveniment pe care ni l-a oferit pictorul și managerul cultural Florin Ștefan, directorul Spațiului Intact din Centrul de Interes, din Cluj-Napoca, chiar în prezența acestui fenomen viu al artelor meta-vizuale, meta-spectaculare și corporale care este ORLAN.  Cu două puneri în scenă seducătoare propuse de Horea Avram, curatorul expoziției din octombrie 2021 de la Centrul de Interes din Cluj-Napoca, și de Bogdan Ghiu, unul dintre autorii albumului ORLAN, am intrat într-un univers de ”ficțiuni auto-hagiografice” și de paradoxuri pe care le poate crea raportul supraexpus dintre corp-carne versus corp-imagine. Un album care ar trebui studiat atât de apologeții ismelor culturale, cât, mai ales, de cei care își revendică un demers profesionist în artele imaginii ori ale imaginarului.

Remarca lui Bogdan Ghiu – ”ORLAN lucrează cu corpul și cu imaginea, provocînd adevărul pentru a ne putea, toți, confrunta cu el. De fapt, ea lucrează asupra corpului și în imagine.” – ne (re)centrează asupra unei practici artistice și unui concept de epuizare a imaginii corpului și a materialității sale prin suprasolicitarea și supra-impresionarea corpului ca imagine care se golește și se dezvrăjește de sine. ORLAN e, astfel, tot mai mult o Sfântă a dezvrăjirii corpului de carne și trup!

ORLAN

Cum putem trece de la corpul-carne la corpul ca imagine trecând prin corpul în imagine e provocarea intelectuală și artistică pe care ne-o propune, când ludic, când provocator și sarcastic ORLAN. „Mi-am pus întrebări despre vedetele din fotbal, stereotipurile legate de frumusețe și despre operațiile estetice, despre genetică și biotehnologie și, bineînțeles, despre cinema și ficțiunea pe care o suscită. (…) Mi-am pus întrebări despre presiunea care se pune pe corp, presiunea socială, culturală, tradițională, politică sau chiar religioasă care conferă un anumit statut acestui corp, îndeosebi celui al femeii”, a mărturisit ORLAN la evenimentul de lansare de la MNAR.

De la expoziția de la Centrul de Interes din Cluj Napoca la lansarea albumului ”ORLAN. Les films de Sainte-Orlan” am putut fi, astfel, martorii unei călătorii ”de la imaginea de sine, la imaginea în sine”, după percutanta remarcă a lui Horea Avram. „A fost o abordare curatorială într-o cheie cinematică. Am încercat să fac din spațiul luminat al galeriei mai degrabă unul în penumbră, care aduce mai degrabă a multiplex sau a cinematograf, pentru că era un spațiu care găzduia o serie de afișe de film care nu există”, a dezvăluit Horea Avram.

Restul ține de formarea și deformarea unor imagini dintr-o auto-hagiografie a aparent-inaparentului.

Dan Mircea CIPARIU

Fotografii: Mihai Zgondoiu

*ORLAN. Les films de Sainte-Orlan”, publicat de Fundaţia Culturală Intact,  coordonat de Florin Ştefan şi Horea Avram şi realizat cu sprijinul Institutului Francez din România. Volumul-catalog e publicat în relație cu expoziția LES FILMS DE SAINTE-ORLAN de la Centrul de Interes, Cluj-Napoca, 2021. Curator: Horea Avram; Producător: Florin Ștefan. Autorii textelor: ORLAN – Artistă, Horea Avram – Critic de artă, curator, Bogdan Ghiu – Scriitor, traducător, Laura T. Ilea – Scriitoare, eseistă, Raluca Oancea – Istorică de artă, curatoare, Călin Stegerean – Eseist, artist, Directorul General al Muzeului Național de Artă al României, Yann Toma – Artist și cercetător, Profesor la Universitatea Sorbona.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508