„Christian Democracy, Conservatism and the Challenge of the Extremes”: Conferință internațională despre viitorul Europei democratice în fața extremelor politice la BCU

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București, în parteneriat cu Uniunea Internațională Paneuropeană – Paneuropa România, a organizat marți, 13 mai 2025, în Aula instituției, conferința internațională „Christian Democracy, Conservatism and the Challenge of the Extremes”, urmată de lansarea volumului omonim, apărut recent la editura Eburon Academic Publishers. Evenimentul a creat un prilej de reflecție și dialog asupra rolului pe care ideologiile tradiționale ale centrului-dreapta european îl pot juca în fața provocărilor generate de ascensiunea extremelor politice, într-un context european tot mai fragmentat și tensionat.

La eveniment au participat personalități din mediul academic și cultural, precum și reprezentanți ai societății civile interesați de evoluțiile ideologice din spațiul european. În deschiderea conferinței, conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, a subliniat rolul instituției ca spațiu al echilibrului intelectual și al dialogului responsabil. Alături de aceasta, au luat cuvântul Alexandru Nazare, președintele Paneuropa România, fost ministru și europarlamentar, și Federico Ottavio Reho, cercetător principal la Wilfried Martens Centre for European Studies și editor al volumului lansat. În sală s-au aflat studenți și tineri cercetători de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Facultatea de Administrarea Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ) din cadrul Academiei Naționale de Studii Economice (ASE) și de la Universitatea din București – publicul căruia volumul și dezbaterea i se adresează în mod direct.

Volumul „Christian Democracy, Conservatism and the Challenge of the Extremes” aduce în prim-plan o reflecție lucidă asupra modului în care valorile creștine pot orienta discursul public într-o Europă aflată în căutarea reperelor identitare. Lucrarea reunește contribuțiile unor gânditori europeni care analizează relația dintre tradiție și modernitate, dintre libertate și responsabilitate, într-un context marcat de crize succesive – de la pandemia globală la războiul din Ucraina și provocările demografice. În centrul discuțiilor s-au aflat întrebări esențiale privind viitorul proiectului european, rolul eticii în construcția politicilor publice și necesitatea unei reconcilieri între rațiune, credință și solidaritate.

Organizarea acestui eveniment editorial la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” are o dublă motivație: pe de o parte, aceea de a aduce în atenția publicului larg o reflecție articulată asupra valorilor care pot susține coeziunea europeană într-un viitor incert; pe de altă parte, aceea de a stimula dialogul interdisciplinar între cercetători, studenți, teologi, filosofi și actori civici interesați de reconstrucția unui spațiu public întemeiat pe principii solide. Relevanța volumului constă tocmai în capacitatea sa de a pune în ecuație credința și rațiunea, tradiția și schimbarea, oferind repere valoroase pentru cei care gândesc viitorul Europei nu doar în termeni geopolitici, ci și în termeni culturali și morali.

Federico Ottavio Reho a declarat că „fără o reflecție reînnoită asupra fundamentelor morale și spirituale ale societăților noastre, proiectul european riscă să devină o simplă construcție tehnocratică, lipsită de suflet.” Acesta este un avertisment care dă tonul întregului volum și care invită la o regândire concentrată a direcției în care se îndreaptă Europa.

În cadrul evenimentului, Alexandru Nazare a evidențiat necesitatea unei revalorizări a dimensiunii spirituale în cadrul construcției europene. Acesta a afirmat că, în actualul context geopolitic și economic, Europa are nevoie de o rediscutare lucidă a valorilor care au stat la baza proiectului său fondator. „Trebuie să ne reîntoarcem la ceea ce a dat sens inițial integrării europene – un set de valori morale împărtășite, care au inspirat cooperare, solidaritate și pace. Nu putem clădi viitorul Europei exclusiv pe mecanisme de piață și instrumente economice. Avem nevoie de o redescoperire a ethosului comun care să ofere coeziune și viziune pe termen lung.” Potrivit acestuia, fără această reîntemeiere simbolică și axiologică, Uniunea Europeană riscă să se fragmenteze sub presiunea crizelor succesive și a dezbinării sociale.

 „Biblioteca este, prin excelență, un spațiu al memoriei și al gândirii critice, iar o dezbatere despre dimensiunea spirituală a construcției europene nu putea avea un cadru mai potrivit. Avem datoria să cultivăm aceste conversații esențiale, care ne ajută să înțelegem nu doar cine suntem, ci și încotro ne îndreptăm ca societate. Într-o lume aflată în permanentă transformare, Europa are nevoie de o ancorare profundă în ceea ce o definește: cultură, solidaritate și responsabilitate față de viitor. Biblioteca Centrală Universitară ‘Carol I’ este ea însăși expresia viziunii regelui Carol I, care a dorit prin această instituție nu doar să creeze un centru de cunoaștere, ci să plaseze România pe axa valorilor europene, acolo unde spiritul umanist, rațiunea și libertatea se întâlnesc”, a declarat conf. univ. dr. Mireille Rădoi, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508