Tiberiu Soare dirijează ”Ultimele Șapte Cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce”

În Joia Mare, pe 17 aprilie 2025, de la ora 19:00, Sala Mare a Filarmonicii Brașov va găzdui un concert de profundă încărcătură spirituală, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Orchestra Filarmonicii va interpreta capodopera compozitorului austriac Joseph Haydn – ”Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce” (Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze), într-o versiune orchestrală care respectă structura originală în nouă mișcări.

Lucrarea, comandată inițial de o biserică din Cádiz, Spania, în 1786, reflectă o tradiție a meditației pascale dezvoltată la sfârșitul secolului al XVII-lea, cu origini în devoțiunea iezuită din Peru. Cele șapte secțiuni lente, numite simbolic „sonate”, sunt inspirate de cele șapte expresii ale lui Iisus pe cruce, așa cum sunt consemnate în Evanghelii. Acestea sunt precedate de o Introducere și urmate de o secțiune finală intitulată Terremoto (Cutremurul), un epilog tulburător care evocă seismul menționat în Evanghelia după Matei. Lucrarea, deși strict instrumentală, este profund narativă și meditativă, conturând o atmosferă sacră printr-un limbaj muzical de mare sobrietate și tensiune interioară.

Joseph Haydn s-a alăturat astfel unei tradiții vechi în muzica sacră, care îi include pe compozitori precum Heinrich Schütz, autor al unei versiuni corale a celor șapte cuvinte (SWV 478), sau pe autorii anonimi ai imnului medieval Da Jesus an dem Kreuze stund. În mâinile dirijorului Tiberiu Soare și ale orchestrei brașovene, lucrarea capătă un plus de dramatism și profunzime, devenind o adevărată călătorie sonoră prin ultimele momente ale sacrificiului.

Următoarea săptămână: seară dedicată lui Camille Saint-Saëns

Joia următoare, pe 24 aprilie, tot la Sala Mare, de la ora 19:00, publicul este invitat la un nou concert simfonic, de această dată sub conducerea dirijorului Daniel Manasi. Seara va fi dedicată muzicii lui Camille Saint-Saëns, iar solistul invitat este pianistul Răzvan Dragnea.

Programul include celebra Danse macabre, o lucrare vibrantă și teatrală, urmată de Concertul pentru pian nr. 5 – Egipteanul, o piesă exotică și plină de culoare, scrisă de compozitor în timpul unei șederi în Luxor. Finalul va fi marcat de Simfonia nr. 2 în la minor, o lucrare mai puțin cântată, dar care îmbină rigoarea clasică cu energia romantică.

Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră – anunț oficial

Filarmonica Brașov a anunțat recent evenimentele din cadrul Festivalului Internațional al Muzicii de Cameră. Printre artiștii invitați se numără Gaudeamus Quartet, dar și o serie de muzicieni de prestigiu internațional: clarinetistul Ulrich Drechsler, soprana Michaela Resch, pianistul Lukas Leitner, contrabasistul Oliver Steger și percuționistul Raphael Keuschnigg.

Publicul se va putea bucura și de prezența Ansamblului de Muzică Veche „Anton Pann”, care aduce în prim-plan sonoritățile trecutului printr-o interpretare autentică și documentată. Un alt moment de neratat va fi recitalul fermecătorului violonist Gilles Apap, un muzician cunoscut pentru stilul său liber și apropierea caldă de public.

Pentru cei mici, festivalul va include și un concert special, conceput pentru a introduce copiii în lumea muzicii clasice într-un mod accesibil și captivant.

Evenimente pentru copii la început de iunie

Filarmonica Brașov pregătește pentru începutul lunii iunie mai multe evenimente dedicate copiilor, printre care se numără și un concurs de desene intitulat Muzica dă culoare vieții. Acesta va încuraja cei mai tineri membri ai comunității să-și exprime imaginația și sensibilitatea artistică prin culoare și muzică – un dialog ludic între sunet și formă, între inspirație și creație.

Primăvara continuă așadar la Filarmonica Brașov cu evenimente deopotrivă profunde, spectaculoase și pline de bucurie, adresându-se tuturor generațiilor de iubitori ai muzicii.

Biletele pentru toate evenimentele se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov, unde sunt disponibile și bilete cu reduceri, sau online pe bilet.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508