”Teoria Let Them” de Mel Robbins propune cea mai simplă și revoluționară cale de schimbare a vieții

La 41 de ani, Mel Robbins avea datorii de 800.000 de dolari, afacerea soțului se prăbușea, era șomeră, deprimată și tentată să se consoleze cu alcool. Privea cu invidie la carierele de succes ale prietenilor, în timp ce ea se străduia să pună o pâine pe masă. Anxietatea îi curgea prin vene, zi de zi, iar viața ei era un eșec total. Cum să rezolve problema? 

Mel Robbins are una dintre cele mai spectaculoase povești de viață, pentru că, din fundătura descrisă mai sus a reușit, în aproape în deceniu, să devină: autoare de bestsellere traduse în 41 de țări și expertă de renume mondial în motivație, schimbare comportamentală și în lucrul cu atitudinea mentală (mindset). „Mel? Să dea sfaturi? Vezi-ți de treabă! Ea aproape că și-a distrus propria viață”, considerau rudele din familia extinsă, până când au trebuit să se plece în fața evidenței: Mel Robbins a devenit un fenomen global, are unul dintre cele mai bune podcasturi din lume, cu miliarde de vizualizări, iar printre clienții care apelează la sfaturile ei se numără corporații de renume (Starbucks, JPMorgan-Chase, LinkedIn, Headspace sau Ultra Beauty). Mel Robbins este expertă în a simplifica teorii complexe, care pot schimba radical viața, transformându-le în instrumente simplu de înțeles și folosit de către toți oamenii. Cea mai recentă carte a autoarei americane, Teoria Let Them publicată de Editura Trei promite să ofere cele mai puternice și profunde metode de lucru de până acum. 

Cea mai citită și cea mai vândută carte de nonficțiune pe Amazon.com, Teoria Let Them oferă o perspectivă inovatoare asupra gestionării relațiilor interpersonale și a dezvoltării personale. Conceptul central, Teoria Let Them (Lasă-i), încurajează cititorii să renunțe la încercarea de a controla acțiunile și opiniile altora, concentrându-se în schimb pe propriile reacții și decizii. Reducerea stresului, îmbunătățirea relațiilor și obținerea unei stări generale de bine sunt doar câteva dintre beneficiile câștigate de cei care aplică metoda lui Mel Robbins. 

Structurată ca un ghid practic, cartea include povești personale ale autoarei, sfaturi bazate pe cercetări din psihologie și neuroștiințe, precum și exerciții practice, aplicabile în opt domenii cheie ale vieții oamenilor. Autoarea explică ce este teoria Let Them, de ce funcționează și insistă în aplicarea practică a principiilor ei, pentru rezultate vizibile. Abordarea speakerului motivațional este susținută de „filosofii antici, de modalități psihoterapeutice și de învățăturile de bază ale principalelor religii, de stoicism și practici spirituale ale lumii”. 

În esență, „teoria se bazează pe o lege fundamentală a naturii umane: toate ființele umane au o nevoie înnăscută de control. Cu toții avem o dorință înrădăcinată de a controla totul în viața noastră: timpul nostru, gândurile noastre, acțiunile noastre, mediul nostru, planurile noastre, viitorul nostru, deciziile noastre și mediul înconjurător. Senzația de control te face să te simți confortabil și în siguranță, așa că, în mod natural, încerci să controlezi pe toată lumea și totul în jurul tău, de multe ori chiar fără să-ți dai seama. Dar adevărul e că există un lucru pe care nu îl vei putea controla niciodată. Oricât de mult ai încerca, nu vei putea niciodată să controlezi sau să schimbi o altă persoană. Singura persoană pe care o poți controla ești tu. Gândurile tale, acțiunile tale, sentimentele tale”, spune Mel Robbins. 

Ne legăm fericirea de comportamentul, părerile și sentimentele altor oameni, iar rezultatul este sabotarea capacității de a fi mai fericiți, mai sănătoși și de a obține ce ne dorim. „Teoria Let Them (teoria „Lasă-i”) este despre libertate”. Această scurtă mantra are capacitatea să elibereze oamenii de povara controlului altor oameni pentru a se putea concentra asupra propriilor vieți. 

„Iată de ce teoria funcționează: când încetezi să mai încerci să controlezi lucruri care nu îți aparțin, nu îți mai irosești energia. Îți recâștigi timpul, liniștea și concentrarea. Realizezi că fericirea ta este legată de acțiunile tale, nu de comportamentul, părerile sau starea de spirit a altcuiva. Sună simplu și chiar așa este. Dar te asigur că această schimbare de abordare va răsturna totul. Chiar dacă se numește Teoria „Lasăi”, această carte este despre TINE și de fapt despre timpul și energia ta, pentru că acestea sunt cele mai prețioase resurse pe care le ai”, mai spune autoarea americană. De fapt, „Lasă-i” este doar prima jumătate a ecuației explică Mel Mel Robbins, completat de un al doilea pas, chiar mai important decât primul: „Lasă-mă”. Teoria Let Them explorează știința și psihologia din spatele acestor principii, pe care le aplică în domeniile cele mai importante ale vieții: relații, carieră, emoții, viața sentimentală, prietenie și, cel mai important, relația fiecăruia cu sine însuși. Concentrarea pe acțiuni concrete în loc de îngrijorări inutile este cea mai scurtă cale de atingere a potențialului maxim, pentru că, până la urmă, viața nu se transformă doar dacă ne gândim la probleme. Acțiunile mici și consecvente sunt cele care schimbă totul.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508