”Frequenza Festival” – muzica de cameră prinde viață în inima Bucureștiului

În perioada 22-25 mai 2025, Bucureștiul devine gazda unuia dintre cele mai rafinate evenimente dedicate muzicii de cameră – Frequenza Festival. O călătorie muzicală intensă și captivantă, menită să celebreze reinterpretările inovatoare și fuziunea între tradițional și modern, Frequenza Festival va reuni la București artiști de talie internațională într-o serie de patru concerte excepționale ce vor îmbina spiritul clasic și creativitatea prezentului, într-o formulă inedită ce aduce împreună instrumente de coarde, de suflat și pian, în celebra Sală Auditorium a Muzeul Național de Artă al României. 

Directorii muzicali ai evenimentului sunt binecunoscutul trompetist Serghei Nakariakov, supranumit „Paganini al trompetei”, un artist care a redefinit standardele interpretative ale instrumentului său și pianista Maria Meerovitch, artistă apreciată pentru sensibilitatea artistică și colaborările prestigioase din lumea muzicii clasice.

Cei doi artiști au conceput Frequenza Festival precum o călătorie muzicală fascinantă, desfășurată pe parcursul a patru zile de concerte și evenimente paralele. Evenimentul reunește opere clasice reinterpretate și perspective moderne, de la omagii aduse marilor compozitori – Bach, Beethoven și Brahms – până la explorări inovatoare în sfera improvizației și fuziunii clasic-jazz. 

Frequenza Festival aduce împreună o selecție impresionantă de muzicieni, printre care Kristóf Baráti – vioară, Sergio Carolino – tubă, Kevin Zhu – vioară, Jing Zhao – violoncel, David Taylor – trombon bas, Roman Spitzer – violă, Zvi Plesser – violoncel, Pavel Berman – vioară, Elias Faingersh – trombon, Eva Bindere – vioară, alături de trompetistul Sebastian Burneci, reprezentant de elită al scenei de jazz din România. 

Paralel concertelor principale, în datele de 20, 24 și 25 mai, festivalul oferă tinerilor muzicieni o serie de masterclass-uri găzduite de Universitatea Națională de Muzică din București. Deschise gratuit publicului, aceste sesiuni interactive oferă o oportunitate unică de a descoperi universul muzicienilor invitați, de a le observa tehnica îndeaproape și de a explora arta interpretării celor mai renumite opusuri camerale din istoria muzicii. 

Prima seară a Frequenza Festival, joi, 22 mai 2025, de la ora 19.00, este un omagiu adus celor „3 mari B” ai muzicii clasice – Bach, Beethoven, Brahms –  cu lucrări emblematice într-o abordare inedită: Variațiuni pentru pian și violoncel și de Beethoven într-un aranjament rar pentru pian și fligorn interpretat pentru prima oară în România, Selecții din Variațiunile Goldberg de Bach aranjate pentru trio de coarde și Trio pentru corn, vioară și pian de Brahms și Cvartetul pentru pian nr. 3 în Do major de Beethoven. 

Vineri, 23 mai 2025, de la ora 19:00, este programată o seară cu accente impresioniste: Sonata pentru două viori de Eugène Ysaÿe, Sonatina pentru violoncel și pian de Zoltán Kodály, Cvintet de coarde de Glazunov,  dar și programul special „Kopfkino”, un concert care trezește senzații și imagini vii, în care muzica devine filmul pe care îl trăiești cu ochii închiși: fără decoruri, fără ecran – doar sunetul care aprinde imaginația și transformă fiecare notă într-o poveste.   

Sâmbătă, 24 mai 2025 de la ora 19:00, va fi ziua colaborărilor inedite și a versatilității muzicii de cameră, într-un program ce cuprinde Adagio și Allegro de Robert Schumann, Trei madrigale pentru vioară și violă de Bohuslav Martinů, Sonata pentru corn, trompetă și trombon de Francis Poulenc, Passacaglia pentru vioară și violoncel de Händel/Halvorsen și Cvintetul cu pian în fa minor de César Franck. 

Duminică, 25 mai 2025, de la ora 19:00, Frequenza Festival se încheie spectaculos cu un concert ce îmbină muzica clasică și jazz-ul, prin improvizație live, oferită de maeștrii instrumentelor de alamă: „Brass Fusion” – o fuziune electrizantă între repertoriul clasic și elementele de improvizație jazz, realizată de Sergio Carolino, David Taylor, Elias Faingersch și Serghei Nakariakov, alături de invitatul special, trompetistul Sebastian Burneci.  

Festivalul Frequenza promite să fie o experiență muzicală memorabilă, o călătorie extraordinară prin universul sunetelor.

Muzeului Național de Artă al României, găzduit în fostul Palat Regal din București, reprezintă unul dintre cele mai prestigioase spații culturale ale țării. Atmosfera unică a Sălii Auditorium îmbină grandoarea istorică cu intimitatea artistică, oferind cadrul ideal pentru desfășurarea unui festival de anvergură internațională, cum este și Frequenza Festival. 

Biletele pentru Frequenza Festival sunt puse în vânzare pe platforma Eventim.ro, iar prețul unui bilet este de 100 lei. Elevii, studenții și pensionarii se bucură de prețuri speciale: 50 lei / concert. 

Frequenza Festival este un eveniment desfășurat sub Patronajul Ministerului Culturii. 

Organizator: Frequenza

Co-organizator: ARTEXIM

Parteneri: Muzeul Național de Artă al României, Universitatea Națională de Muzică din București, Radio România, Orchestrele și Corurile Radio România

Parteneri media: Radio România Muzical, RFI România, Observator cultural, Zile și Nopți, Buletin de București

Recomandat de: Radio Guerrilla

FREQUENTZA FESTIVAL

www.frequentzafestival.com

https://www.instagram.com/frequenzafestival

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508