Fotografia contemporană întâlnește imaginea de arhivă în expoziția „Topografii rescrise” deschisă la Muzeul de Artă Brașov

Titlu: „Topografii rescrise”

Artiști: Lucian Bran, Mihai Plătică, Horațiu Șovăială și Mihai Șovăială

Curator: Alina Șerban

Perioada: 11 aprilie – 25 mai 2025

Organizator: Muzeul de Artă Brașov

Parteneri: Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor, Galeria GAEP, Galeria 2/3

Locul desfășurării: Parter, Muzeul de Artă Brașov, B-dul Eroilor 21

Vernisaj: Vineri, 11 aprilie 2025, ora 18:00

Vizitare: marți – duminică, 10:00 – 18:00 (cu excepția sărbătorilor legale)

Muzeul de Artă Brașov vă invită la vernisajul expoziției „Topografii rescrise”, care va avea loc vineri, 11 aprilie 2025, de la ora 18:00, la sediul muzeului din Bulevardul Eroilor nr. 21. Intrarea va fi liberă.

Expoziția, curatoriată de Alina Șerban, reunește lucrările a patru artiști fotografi născuți în Brașov – Lucian Bran, Mihai Plătică, Horațiu Șovăială și Mihai Șovăială – și își propune să evidențieze contribuția acestora la dezvoltarea fotografiei contemporane din România. Ea oferă totodată o perspectivă asupra felului în care fotografia poate fi folosită ca un instrument critic și creativ. Fiecare lucrare prezentată reflectă o preocupare profundă pentru teme legate de spațiu, memorie, identitate și societate, abordate prin metode experimentale și printr-o estetică atent construită. În loc să reprezinte pur și simplu un moment din realitate, imaginile sunt gândite și compuse în așa fel încât spun povești și ridică întrebări.

Fotografia contemporană este prezentată alături de materiale fotografice și filmice provenite din arhivele culturale ale muzeelor brașovene și din arhiva fotografică Fortepan din Budapesta. Acestea funcționează ca note de subsol vizuale, care completează și recontextualizează proiectele expoziționale. Asocierea cu fragmente de istorie, știință sau viață personală adaugă noi sensuri imaginilor și subliniază caracterul interdisciplinar al expoziției.

Expoziția „Topografii rescrise” este organizată în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor, Galeria GAEP, Galeria 2/3, cărora le mulțumim pentru sprijinul acordat.

Artiștii:

Abordarea interdisciplinară a lui Lucian Bran (n. 1981) în fotografia de peisaj este definită de întâlnirea dintre cinism și sentimentalism cu scopul de a submina construcțiile ideologice care modelează percepția noastră asupra lumii înconjurătoare. Particularitatea practicii sale este reprezentată de serii fotografice autoreflexive care se concentrează asupra contribuției mediului la cultura materială a imaginației geografice globale și locale. Pe lângă experimentele fotografice, lucrările sale recente includ obiecte, sculpturi și instalații, consolidând tensiunea dintre reprezentare și realitate.

Mihai Plătică (n. 1983) este activ în domeniul fotografiei și al obiectului sculptural. S-a stabilit în Cluj-Napoca, oraș unde s-a format, în cadrul Universității de Artă și Design studiind fotografia după o perioadă dedicată sportului de performanță, în special atletismul (săritura în lungime). Experiența sa sportivă i-a conturat o metodă de lucru structurată și analitică, influențată de știință și de studiul materialității. Plătică explorează relația dintre obiect, imagine și context, investigând prin lucrările sale principiile fizice care guvernează lumea naturală.

Horațiu Șovăială (n.1987) este un fotograf și director de imagine, stabilit în Zürich. A copilărit în Brașov și a studiat la Universitatea Națională de Arte din București, specializându-se în fotografie contemporană și artă video. Este interesat de reprezentarea vizuală a istoriei recente, iar lucrările sale, atât cele fotografice cât și filmele, încearcă să sfideze clivajul cultural dintre Europa de Est și Europa de Vest. Horațiu se inspiră din diverse arhive de imagini istorice și contemporane și folosind o gramatică vizuală sugestivă creează o interpretare nuanțată a unei ere în flux. Fotografiile sale sunt uneori imaginate și atent puse în scenă, iar alteori sunt documentări directe ale realității. Acestea comunică prin culoare și prin felul în care poveștile personajelor sale sunt construite, adoptând o estetică cinematografică.

Mihai Șovăială (n. 1993) trăiește și lucrează în Zürich și în București. Și-a finalizat studiile de Meisterschüler în 2020 la Hochschule für Grafik und Buchkunst, Leipzig, sub îndrumarea lui Joachim Brohm, după ce a absolvit de la departamentul Foto-Video din cadrul Universității Naționale de Arte din București. În practica sa artistică Mihai Șovăială explorează peisajul urban și zonele marginale, reflectând asupra modului în care spațiul construit influențează transformările sociale și narativul istoric. Lucrările sale fotografice sunt gândite ca instalații site-specific sau publicate în format de carte de artist.

Alina Șerban este istoric de artă și curatoare. Cercetările sale sunt dedicate istoriei expozițiilor, istoriografiilor non-lineare ale artei est-europene postbelice, istoriilor orale și arhivelor de artist. În activitatea sa curatorială, Șerban încearcă să exploreze concepte, cum ar fi teatralitatea și narativitatea. În 2013, fondează la București programul editorial P+4 Publications. Dedicat fotografiei, artei și arhitecturii contemporane românești, programul explorează cartea ca mediu de întâlnire între cercetarea teoretică, experimentul grafic și temele abordate de artiști în practica lor. Începând cu 2017, alături de Ștefania Ferchedău, elaborează direcția artistică a Institutului Prezentului – o platformă de cercetare și resurse pentru artiști, axată pe artele vizuale și performative din România în context local, regional și internațional. 

Expoziția „Topografii rescrise” poate fi vizitată în perioada 11 aprilie – 25 mai 2025,  de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Muzeul de Artă Brașov.

Vă așteptăm să descoperiți aceste perspective vizuale asupra memoriei și spațiului contemporan!

Detalii despre eveniment: 

https://www.facebook.com/events/997433969240478

Website:

https://www.muzeulartabv.ro/ro/activitati-muzeu/expozitii-temporare/incurand/topografii-rescrise.html

Urmăriți activitatea Muzeului de Artă Brașov și pe platformele social media!

Facebook: https://www.facebook.com/MuzeulDeArtaBrasov 

Instagram: https://www.instagram.com/muzeuldearta.brasov/ 

Youtube: https://www.youtube.com/@muzeuldearta.brasov 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/muzeul-de-arta-brasov/ 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508