Adrian Preda: Lansarea proiectului ”Space Series”

Vernisajul expoziției ”Asteroids and Exoglyphs” la Galeria Fundației Arheologia Fotografiei

Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Fundația Arheologia Fotografiei, anunță lansarea proiectului ”Space Series” prin expoziția ”Asteroids and Exoglyphs” a artistului Adrian Preda, curatoriată de Ioana Marinescu și Weronika Kobylińska.

Space Series privește arta contemporană ca o experiență accesibilă și transformatoare, promovând dialogul între artiști, cercetători și public. Prin îmbinarea artei, științei și ecologiei, proiectul creează un spațiu imersiv în care publicul poate explora relația umanității cu natura, istoria și cosmosul.

Vernisajul va avea loc joi, 3 aprilie 2025, la ora 18:00, la Galeria Fundației Arheologia Fotografiei din Varșovia (Strada Chłodna 20).

„Expoziția Asteroids and Exoglyphs a lui Adrian Preda sintetizează interesul său pentru spațiul cosmic, dar și pentru teme precum știința, ecologia și politica mondială. Parcursul început în 2015, de la On Heavenly Bodies și până la Bound to Spacetime, aduce noi semnificații și scheme de interpretare pentru lucrări care, acum zece ani, ilustrau frumusețea peisajului contemporan ca gen, în cea mai futuristă variantă a sa.

În această expoziție, artistul abordează inclusiv tema Războiului Rece și oferă o subtilă reflecție asupra actualității acestuia, într-un context geopolitic tensionat. Stilul vizual al lui Preda și metoda ingenioasă de a utiliza simbolurile istoriei pentru a vorbi despre un viitor posibil conferă lucrărilor o relevanță aparte, contondentă chiar, din prisma evenimentelor recente.” precizează curatoarea Ioana Marinescu.

Programul evenimentelor:
03 aprilie, 18:00 – Vernisaj la Galeria Fundației Arheologia Fotografiei din Varșovia, în prezența artistului Adrian Preda.
03 aprilie, 18:30Artist & Curator Talk cu tema „National and International Curatorship”, susținut de Weronika Kobylińska și Adrian Preda despre expoziție și poveștile ascunse în imagini.
04 aprilie, 09:00 – Tur ghidat la Galeria Fundației Arheologia Fotografiei, susținut de curatoarea Weronika Kobylińska, despre conceptele, poveștile și procesul artistic din spatele expoziției.
05 aprilie, 10:00 – Atelier de accesibilizare susținut de Ana-Cristina Irian, care pornește de la reinterpretarea unei lucrări realizate de artista Suzana Dan, având ca punct de plecare o lucrare a lui Adrian Preda.

„Proiectul Space Series devine o platformă de dialog interdisciplinar și internațional care aduce împreună artiști, arhitecți, curatori, muzicieni, oameni de știință și publicul larg. Ne dorim să apropiem arta contemporană de societate și să încurajăm co-creația culturală.

Lucrările semnate de Adrian Preda explorează teme de actualitate, de la ecologie și spațiul cosmic, până la relația om-natură, într-un cadru expozițional care îmbină arhitectura, sound design-ul și medierea culturală.

Ne bucurăm să putem susține producția artistică de calitate și să contribuim la dezvoltarea unui ecosistem cultural sustenabil și incluziv”, precizează Alexandra Dumitrescu, managera proiectului și vicepreședintă a FAV.

Adrian Preda trăiește și lucrează în București. A absolvit în 2008 Universitatea Națională de Arte din București, finalizând o parte din studii în cadrul unui semestru la University of the Arts Poznań. A obținut un master în 2010 și un doctorat în 2023, ambele la Universitatea Națională de Arte din București. Interesul său principal vizează relația dintre oameni și celelalte specii ale regnului animal, o relație esențială care a modelat animalul uman, de la utilizarea uneltelor la manifestările spirituale și artistice. De asemenea, explorează natura și cosmosul dintr-o perspectivă mai largă, fiind interesat de istorie și evoluție, de trecerea timpului și de efectul său asupra ființelor, obiectelor și fenomenelor. Aceste teme au prins contur în diverse medii, inclusiv pictură, artă grafică și obiecte sculpturale, fiind prezentate în expoziții personale și de grup în România și la nivel internațional, precum și în tabere, rezidențe artistice și festivaluri.

Organizator: Forumul Artelor Vizuale

Co-finanțator: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)

Parteneri: Fundația Arheologia Fotografiei, NOVA, Institutul Polonez din București, Institutul Cultural Român de la Varșovia, Centrul Ceh din București, Fundația MARe, Asociația MATKA PHI, Satelit, Muzeul Tehnicii Dimitrie Leonida, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, H’art Gallery, Muzeul de Științe Astronomice, Facultatea de Istorie și Filosofie (UBB Cluj), PATRIAGE – Asociația pentru Patrimoniul Cultural, Asociația Studenților la Istorie Dacia.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Propagarta, Modernism, IQADS, Zeppelin, Revista Arta, Arte Vezi, Igloo, Curatorial.ro, Empower Artist Mag, The Institute.

Asociația Forumul Artelor Vizuale (FAV) este o organizație dedicată protejării patrimoniului cultural național, material și imaterial. FAV organizează proiecte și susține inițiative culturale în spații alternative și în comunități mai puțin dezvoltate, adresându-se tuturor categoriilor de public. De asemenea, FAV sprijină și promovează producția artistică contemporană, facilitând mobilitatea și expunerea tinerilor artiști prin crearea de oportunități pentru aceștia în sfera publică. Activitățile organizației includ și o dimensiune ecologică, implicând comunitățile locale în acțiuni legate de problemele de mediu, dezbateri și proiecții de filme documentare educative.

Fundația Arheologia Fotografiei (FAF) se ocupă de conservarea patrimoniului fotografic polonez, gestionând arhivele a șaptesprezece artiști renumiți. FAF digitalizează și arhivează colecții, organizează expoziții, ateliere și conferințe și publică lucrări academice și volume fotografice. Scopul său este de a conecta artiștii contemporani cu arhivele istorice, oferind perspective noi asupra fotografiei. Activitatea FAF a fost recunoscută de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național Polonez și a fost prezentată la Centre Pompidou, Musée de l’Elysée și PhotoEspaña. Publicația „Wojciech Zamecznik: Foto-grafie” a câștigat premiul pentru cel mai bun catalog la The Paris Photo-Aperture Foundation PhotoBook Awards în 2016.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508