SFINTELE PAȘTI 2025. Emisiune Romfilatelia

Cu ocazia celei mai mari sărbători a creștinătății, Sfintele Paști, Romfilatelia introduce în circulație o emisiune filatelică sub titlul Sfintele Paști 2025, în ziua de miercuri, 26 martie 2025. 

Emisiunea este formată din două mărci poștale, o coliță filatelică dantelată, un plic „prima zi” și un album filatelic special în tiraj limitat. 

Învierea Domnului reprezintă evenimentul cel mai important din istoria mântuirii. „Această aleasă și sfântă zi” este „praznicul praznicelor și sărbătoarea sărbătorilor”, așa cum frumos ne învață cuvintele Sfântului Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului. 

Spre deosebire de paștele evreilor (Pesah sau trecere: ieșirea din robie și trecerea Mării Roșii), paștele creștin ne aduce în actualitate pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos, moartea pe Cruce și Învierea Sa din morți prin care s-a eliberat tot neamul omenesc din robia păcatului și a morții, „cale făcând oricărui trup la învierea cea din morți”, după cum mărturisește Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. 

Prin păcatul neascultării săvârșit de protopărinții noștri Adam și Eva, omul este izgonit din Rai, iar firea lui se pervertește și se înstrăinează de Dumnezeu. Această realitate a răzvrătirii omului căzut este foarte prezentă în îndemnurile prorocilor din Vechiul Testament, care cheamă poporul lui Dumnezeu la pocăință: „Întoarceți-vă, copii răzvrătiți, și Eu voi vindeca neascultarea voastră! Ziceți: Iată venim la Tine, că Tu ești Domnul Dumnezeul nostru” (Ieremia 3, 22). Prin Adam toți oamenii vor moșteni firea căzută, afectată de înstrăinarea de Dumnezeu prin neascultare. Iar prin ascultarea desăvârșită a Mântuitorului Hristos, Adam cel nou, are loc ridicarea oamenilor din starea de cădere și neascultare în care omenirea s-a afundat prin Adam cel vechi. Mântuitorul Hristos, prin moartea și Învierea Sa, zdrobește porțile iadului și restaurează firea omenească, ridicând pe om din moartea păcatului la viața veșnică, după cum învață și Sfântul Apostol Pavel, care spune: „Căci precum prin neascultarea unui om s-au făcut păcătoși cei mulți, tot așa prin ascultarea unuia se vor face drepți cei mulți (Romani 5, 19). 

Biserica a rânduit ca perioada pascală să fie precedată de un timp de pregătire duhovnicească de 40 de zile de post, în care oamenii au datoria să sporească faptele iubirii față de aproapele, căutând astfel să se apropie mai mult de Dumnezeu. După această perioadă, vine o alta mai intensă, Săptămâna Sfintelor Pătimiri sau Săptămâna Mare. În aceste zile, în care postul și nevoințele duhovnicești se intensifică, suntem chemați să aprofundăm rugăciunea și pocăința, pentru a întâmpina cu vrednicie marele praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos. 

În noaptea Învierii Domnului, credincioșii primesc Lumina Sfântă, care se aprinde de la Mormântul Mântuitorului Hristos, de la Ierusalim, numai în ziua în care este sărbătorit Paștele Ortodox. 

Mărcile poștale ale emisiunii filatelice reproduc imagini ale icoanelor având ca subiect Intrarea în Ierusalim (valoare nominală de 5,00 Lei), nvierea (valoarea nominală de 14,00 Lei), Răstignirea (marca poștală a coliței filatelice cu valoarea nominală de 30,00 Lei). 

Plicul „prima zi” a emisiunii ilustrează în grafica sa o icoană din Catapeteasma Bisericii „Răzvan” din București. 

Icoanele aparțin Bisericii „Răzvan” din București ridicată la porunca domnitorului Ștefan al VIII-lea Răzvan la anul 1597, ca semn al înfrățirii cu țara Românească aflată sub domnia lui Mihai Viteazul. De-a lungul timpului, la refacerea sau rezidirea bisericii au contribuit Vornicul Răzvan (cunoscut drept Căpitanul Răzvan) la anul 1620, Ianache Văcărescu și jupâneasa Stanca, la anul 1706, enoriașii zonei eparhiale la anii 1857-1859, când Mișu Popp și Constantin Lecca au refăcut pictura. Renovarea din anul 1974 și restaurarea din 2009 a catapetesmei originale au completat benefic aspectul actual al locașului de cult.  

Romfilatelia mulțumește Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru Înalta Rezoluție precum și domnului Răzvan Mihai Clipici, Consilier patriarhal și Director al Sectorului Cultură, Pictură și Restaurare al Administrației Patriarhale, pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale. 

Emisiunea este disponibilă de miercuri, 26 martie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508