Lansarea proiectului ”Chemare // Calling”. Vernisaj la Galeria Fundației Arheologia Fotografiei 

Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Fundația Arheologia Fotografiei, anunță lansarea proiectului Chemare // Calling, odată cu deschiderea primei expoziții internaționale și o serie de activități conexe proiectului.

Alexandra Dumitrescu și Ana-Cristina Irian deschid joi, 21 martie, ora 18:00 la Galeria Fundației Arheologia Fotografiei din Varșovia (Strada Chłodna 20), prima expoziție din seria itinerantă Chemare // Calling. Proiectul curatoriat de Ioana Marinescu și Weronika Kobylińska este co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național și propune un duo show cu  teme precum migrația, călătoria, turismul și reactivarea arhivelor prin practici fotografice. Expoziția este concepută ca un spațiu interactiv, cu formule de gamificare, invitând publicul să își asume un rol activ în reinterpretarea imaginilor din perioadele în care imaginile și obiectele au fost produse.

Alexandra Dumitrescu explică: „Chemarea are un sens ce devine clar doar în momentul potrivit. Uneori, chemarea vine din exterior, alteori din interior. Nu e ceva fix, ci poate mai mult o căutare. Chemare poate fi un pașaport spre libertate sau chiar spre pierderea ei.”

Pentru Ana-Cristina Irian: „Chemarea este o carte poștală pe care am primit-o atunci când eram foarte mică de la un prieten de familie. Nu aveam nici 5 ani și mi-au citit-o părinții mei pentru că nu știam să citesc. A fost prima dovadă fizică a faptului că lumea este mare și poate fi foarte frumoasă. Am putea spune că am fost chemată atunci când eram mică de această carte poștală din Amsterdam.”

Proiectul derulează și un open call cu două componente: colectează povești scrise, fotografii, cărți poștale (fizic sau digital) și obiecte aduse din călătorii legate de România, Polonia, Republica Moldova sau Italia; iar cei interesați pot participa la o sesiune scurtă de explorare narativă video alături de artiste.

  • Detalii open call: link
  • Sesiunea de explorare video: link 

Programul evenimentului:

  • 20 Martie, 18:00 – Vernisaj la FAF Gallery, în prezența artistelor Alexandra Dumitrescu și Ana-Cristina Irian, urmat de Artist & Curator Talk „Migrație, Arhive, Chemare”; tur ghidat cu Ioana Marinescu și Weronika Kobylińska.
  • 22 Martie, 11:00-13:00 – Atelier de cianotipie pe tema migrației, susținut de Ana-Cristina Irian și Weronika Kobylińska (max. 7 participanți, cu obiecte personale). Înscriere aici: link
  • 25 Martie, 18:00 – Atelier despre conservarea arhivelor de familie, susținut de Weronika Kobylińska și Ana-Cristina Irian, deschis tuturor fără înregistrare.

Chemare // Calling este un proiect artistic într-un format de „expoziție-laborator” cu caracter cumulativ, desfășurat în România, Republica Moldova, Polonia și Italia. Curatoriat de Weronika Kobylińska și Ioana Marinescu, proiectul servește ca o platformă dinamică  în continuă evoluție, în care fiecare etapă adaugă perspective și straturi culturale noi.

O parte din fotografiile și obiectele istorice prezentate în expoziție provin din colecțiile organizațiilor Forumul Artelor Vizuale, Omnia Photo, colecțiile de familie Patricia Ilișiu și prof. Iacob Șerbănescu. Imaginile și obiectele sunt prezentate cu acordul deținătorilor.

Organizator: Forumul Artelor Vizuale
Co-finanțare: Administrația Fondului Cultural Român (AFCN) 

Concept grafic și identitate vizuală: Andrei Turenici

Partneri: Fundația Arheologia Fotografiei, Asociația Publică pentru Copii și Tineret FĂCLIA, Parohia Ortodoxă Română din Montecatini Terme,  Chester Photo Festival, Institutul Polonez din București, Centrul Ceh din București, Asociația Omnia Photo, Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Institutul Cultural Român din Varșovia, Fundația MARe, Asociația Tranzit, Facultatea de Sociologie și Muncă Socială (UBB Cluj), Facultatea de Istorie și Filosofie (UBB Cluj), PATRIAGE – Asociația pentru Patrimoniul Cultural, Asociația Studenților la Istorie Dacia,  NOVA.


Parteneri Media: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Modernism, Propagarta, IQADS, Zeppelin, Revista Arta, Arte Vezi, Magazin Istoric, Igloo, Curatorial.ro, Empower Artist Mag, The Institute, B365

Asociația Forumul Artelor Vizuale (FAV) este o organizație dedicată protejării patrimoniului cultural național, material, precum și imaterial. FAV organizează proiecte și susține inițiative culturale în spații alternative și în comunități mai puțin dezvoltate, adresându-se tuturor categoriilor de public. FAV susține și promovează producția artistică contemporană, facilitând mobilitatea și expunerea tinerilor artiști prin creare de oportunități pentru aceștia în sfera publică. Activitățile organizației presupun și o dimensiune ecologică, implicând comunitățile locale în acțiuni legate de problemele de mediu, dezbateri și proiecții de filme documentare educative.

Fundația Arheologia Fotografiei (FAF) se ocupă de conservarea patrimoniului fotografic polonez, gestionând arhivele a șaptesprezece artiști renumiți. FAF digitalizează și arhivează colecții, organizează expoziții, ateliere și conferințe și publică lucrări academice și volume fotografice. Scopul său este de a conecta artiștii contemporani cu arhivele istorice, oferind perspective noi asupra fotografiei. Activitatea FAF a fost recunoscută de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național Polonez și a fost prezentată la Centre Pompidou, Musée de l’Elysée și PhotoEspaña. Publicația „Wojciech Zamecznik: Foto-grafie” a câștigat premiul pentru cel mai bun catalog la  The Paris Photo-Aperture Foundation PhotoBook Awards în 2016.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508