Filarmonica Brașov – Organizația Culturală a Anului

La sfârșitul săptămânii trecute, Filarmonica Brașov a fost onorată cu două premii importante în cadrul Premiilor Anului în Cultură la Brașov 2024, organizate de Consorțiul Cultural Corona. Instituția a câștigat distincția pentru Concertul anului, acordată spectacolului Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, interpretat de Orchestra Filarmonicii Brașov sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, în colaborare cu Corul de copii Corona Melos. De asemenea, Filarmonica Brașov a fost desemnată Organizația culturală a anului, o recunoaștere a angajamentului său de a aduce muzica mai aproape de public și de a îmbogăți peisajul cultural al orașului.

Aplauze furtunoase la Constanța

Înainte de această dublă reușită, Orchestra Filarmonicii Brașov a fost primită cu entuziasm de publicul din Constanța. Concertul susținut la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” pe 28 februarie s-a desfășurat cu casa închisă. Sub conducerea lui Sebastian Tegzeșiu, programul a adus pe scenă o reinterpretare captivantă a Anotimpurilor de Antonio Vivaldi, în versiunea compozitorului Max Richter, alături de rafinamentul nostalgic al lucrării Souvenir de Florence de Piotr Ilici Ceaikovski.

O nouă săptămână artistică la Filarmonica Brașov

Săptămâna muzicală debutează cu un recital de muzică de cameră pentru care mai sunt disponibile doar câteva bilete. Marți, 11 martie 2025, de la ora 19:00, în Sala Mică, Gaudeamus Quartet din cadrul Filarmonicii Brașov va susține un recital special, alături de violoncelistul Filip Papa. În program se regăsesc două capodopere ale repertoriului cameral: Cvartetul de coarde nr. 6 în Si bemol major, K. 159 de Wolfgang Amadeus Mozart, o lucrare rafinată din perioada sa de tinerețe, și Cvintetul cu două violoncele în Do major, D. 956 de Franz Schubert, o capodoperă de o profunzime emoțională rară.

Joi, 13 martie 2025, publicul este invitat la un concert simfonic de amploare, unde vor urca pe scenă nu mai puțin de 105 artiști. Orchestra va fi condusă de dirijorul Cristian Oroșanu, iar în postura de solist se va afla violoncelistul german Benedict Klöckner. Programul serii va începe cu Concertul pentru violoncel în si minor, op. 104 de Antonín Dvořák, o lucrare emoționantă, plină de lirism și forță expresivă. În a doua parte a serii, publicul va putea asculta lucrarea Sacre du printemps de Igor Stravinsky, una dintre cele mai revoluționare și energice lucrări ale secolului XX, o adevărată provocare orchestrală.

Un nou concert sold out și bilete disponibile pentru următoarele evenimente

Pentru concertul din 20 martie 2025, biletele sunt deja epuizate. Evenimentul, care va avea loc în Sala Mare a Filarmonicii, îi va avea în prim-plan pe dirijorul Ciprian Marinescu și pe solista Evelina Andrieș, la harpă. Programul va include Uvertura Egmont de Ludwig van Beethoven, Concertul pentru harpă în Do major, op. 82 de François-Adrien Boieldieu și Simfonia nr. 5 de Ludwig van Beethoven.

Pentru cei care nu au reușit să își rezerve un loc la acest concert, mai sunt disponibile bilete pentru evenimentele următoare. Pe 27 martie 2025, în Sala Mare, orchestra va fi condusă de dirijorul Daisuke Soga, solista serii fiind invitata din Japonia, soprana Yui Takahashi. Programul serii va aduce pe scenă lucrări variate, de la Fantezie după dansuri tradiționale din regiunea „Kamimizo” de Daisuke Soga, la celebra arie Ah!… Par les dieux inspirés… Où va la jeune Hindoue din opera Lakmé de Léo Delibes și Lascia ch’io pianga din opera Rinaldo de Georg Friedrich Händel. În încheiere, publicul va putea asculta Simfonia nr. 4 de Gustav Mahler, o lucrare de o frumusețe sonoră aparte.

Pe 3 aprilie 2025, Sala Mare va găzdui un nou concert simfonic sub conducerea dirijorului Cristian Sandu, avându-l ca solist pe pianistul Daniel Goiți. Programul va include Concertul pentru pian nr. 1 de Ludwig van Beethoven, urmat de Simfonia nr. 1 – Simfonia primăverii de Robert Schumann, o lucrare plină de vitalitate și optimism, ideală pentru acest început de sezon.

Biletele pentru concertele lunilor aprilie și mai sunt disponibile la casieria Filarmonicii Brașov, unde se pot achiziționa și locuri cu reducere, sau online pe bilet.ro.

Foto concerte Brașov și decernare premii: Iosif Trif

Foto Constanța: Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski

Orchestra de camera a Filarmonicii Brasov la Constanta

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508