FESTIVALULUI FILMULUI FRANCEZ – ÉCHOS

Programul complet al ediției 2025 pe: www.festivalff.ro 

Aflat la a 29-a ediție la nivel național, Festivalul Filmului Francez – Échos va avea loc la Brașov în perioada 21 – 23 martie 2025. 

Cu ocazia acestei a 11-a ediții locale a FFF, cinefilii brașoveni vor avea ocazia să descopere, timp de trei zile, 8 noi titluri din cinematografia franceză.

Tema din acest an a festivalului organizat de Institutul Francez din România este ÉCHOS, iar programul complet poate fi consultat pe: https://festivalff.ro

Proiecțiile vor avea loc la Cinemateca Patria iar biletele vor fi disponibile din 1 martie 2025 online https://www.bilet.ro/promoter/filarmonica-brasov și la casieria Filarmonicii Brașov.

Din secțiunea Panorama filmelor anului, care reunește unele dintre cele mai importante producții franceze recente, apreciate de critici și de public, fiecare cu un parcurs festivalier notabil, vom vedea la Brașov :

À son image | În obiectiv de Thierry de Peretti, un film considerat de Le Monde drept „un portret intim al insulei Corsica, plin de poezie vizuală”, 

Madame Hofmann | Doamna Hofmann, „un portret emoționant și angajat al unei femei care s-a dedicat spitalelor publice în Marsilia” (Trois Couleurs), 

Une famille | În familie – prezentat în Secțiunea Encounters la Berlin 2024, „un film tulburător, profund șocant” (International Cinephile Society)

Making of„o comedie regizată cu măiestrie de Cédric Kahn care se își pune ‘cu voce tare’ întrebări despre industria de film, în care cinematograful este deopotrivă obiect și decor”. […] „Asemenea scriitorilor care își scriu memoriile, realizarea de filme despre cum se face un film este un ritual prin care au trecut mulți regizori.” notau cei de la The Hollywood Reporter. Fellini, Godard, Spielberg, Hazanavicius, Chazelle, Truffaut, Tarantino sau Kahn sunt doar câțiva dintre ei. 

Din competiția Tinerelor Talente – Lungmetraj, care propune și anul acesta filme de debut remarcabile, care vor concura pentru Premiul Publicului, oferit de Institutul Francez din România și Ambasada Franței, vom proiecta la Brașov Vingt dieux | Sfinte cașcaval! regizat de Louise Courvoisier și prezentat anul trecut la Cannes în Un Certain Regard, un film puternic și visceral despre loialitate și dinamici familiale într-un sat izolat din munții Jura, unde fiii unor agricultori se ambiționează să înceapă să își fabrice propriul soi de brânză Comté. 

Programul complet este deja disponibil pe https://festivalff.ro, unde se găsesc mai multe informații despre filme.

Spotul oficial al celei de-a 29-a ediții, realizat de Foarfeca Studio, poate fi vizionat pe: https://youtu.be/6fX5ZQicXtc

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ este organizat de Institutul Francez din România.

Alianța Franceză Brașov este co-organizator al evenimentului, în parteneriat cu Filarmonica Brașov și cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov.

Parteneri instituționali: 

Ambasada Republicii Franceze în România, Institutul Francez din România, Fundația Alianțelor Franceze – Paris, Agenția Consulară a Franței la Brașov, Universitatea Transilvania din Brașov, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov, C.N. „Dr. I. Meșotă”, C.N. „A. Șaguna”, C.N. „Unirea”, C.N. „J. Honterus”, Școala profesională Făgăraș, ARPF Brașov  

Parteneri: Camera de Comerț și Industrie Brașov, Libris, Editura Creator, Centrul Multicultural al Universității „Transilvania” din Brașov, Asociația Milioane de Prieteni Zărnești, SmartCity Brașov, Serenity Resort, Radisson Blu Aurum Hotel Brașov, Filarmonica Brașov

Parteneri media:       RFI România

Sponsori Premium: Lagardère Travel Retail, TotalEnergies Marketing Romania

Sponsori Privilège:       Euro Park, Girosil Master Construct 

Sponsori Performance:   Allview, Hutchinson 

Sponsori Partener: Airbus, BT – Banca Transilvania, Aaylex ONE Cocorico, 

Normandia, Orange, Tools Concept 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508