Festivalul ”Chei” al Universității Naționale de Muzică din București s-a încheiat sâmbătă, 29 martie, în fața unei săli arhipline a Ateneului Român, cu un concert simfonic extraordinar dirijat de maestrul Cristian Mandeal.
În deschiderea serii, rectorul UNMB, doamna prof. univ. dr. Diana Moş a acordat două diplome de excelenţă unor personalităţi a căror carieră se leagă strâns de istoria recentă a UNMB, compozitorul şi profesorul Adrian Iorgulescu şi profesorul Ştefan Soreanu.
Programul interpretat de Orchestra Universitaria, coordonată de conf. univ. dr. Alexandru Ganea a cuprins Uvertura Leonora nr. 3 de Beethoven, Concertul în do major pentru violoncel și orchestră, avându-l ca solist pe Ștefan Cazacu și, în partea a doua a concertului, Simfonia a IX-a de Șostakovici, o încântare pentru publicul care a umplut sala Atenului.
Ajuns la cea de a 16-a ediție, Festivalul ”Chei” al Universității Naționale de Muzică din București a început luni, 24 martie, cu Gala de Operă dirijată de Tiberiu Soare. Orchestra Concerto, pregătită de conf. univ. dr. Bogdan Vodă, i-a acompaniat pe studenții care au interpretat arii și duete dintre cele mai cunoscute ale repertoriului liric, publicul care a umplut sala Operei ascultând lucrări de Mozart, Donizetti, Puccini, Gounod, Ceaikovski, Delibes, Massenet și Bellini.
Festivalul a cuprins mai multe evenimente, toate derulându-se în spațiile generoase ale Universității Naționale de Muzică din București. Sălile ”George Enescu”, ”Auditorium”, Constantin Silvestri” și Studioul de Operă și Multimedia au găzduit concerte de muzică barocă, contemporană, corală, camerală, de jazz și muzică ușoară, un spectacol de mișcare scenică și arta actorului, simpozionul studențesc de muzicologie, masa rotundă cu tema ”Proiectele UNMB” și Gala excelenței.
„Festivalul ”Chei” este o adevărată sărbătoare a muzicii și a talentului tinerilor noștri artiști. An de an, acesta devine nu doar o platformă de exprimare pentru studenții Universității Naționale de Muzică din București, ci și un reper cultural important al scenei muzicale românești. Ne bucurăm să vedem sălile pline și un public entuziast, dovadă că pasiunea și excelența în muzică sunt apreciate și aplaudate la cel mai înalt nivel”, a spus Diana Moș, rectorul Universității Naționale de Muzică din București.
În cadrul diverselor manifestări artistice și științifice ale UNMB sau în care UNMB este partener principal, este promovat, de asemenea, proiectul PNRR “Modernizarea infrastructurii digitale a UNMB pentru asigurarea accesului la învățământ artistic”.
Detalii găsiți pe https://www.unmb.ro/