Excelența în cultură, celebrată în premieră pe scena Sălii Radio. NOMINALIZĂRILE

Radio România Cultural anunță cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural, un eveniment de referință dedicat recunoașterii performanțelor excepționale din domeniul cultural românesc. Festivitatea va avea loc miercuri, 16 aprilie 2025, de la ora 19:00, în premieră la Sala Radio și va fi transmisă în direct pe frecvențele Radio România Cultural.

Evenimentul va fi prezentat de actorul Denis Hanganu și va aduce în prim-plan personalități și proiecte remarcabile din peisajul cultural românesc. În cadrul galei, publicul se va bucura de un moment artistic special – concertul „Poveste din Bucureștiul de odinioară”, un omagiu adus muzicii interbelice românești, susținut de Big Bandul Radio și Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijoarei Simona Strungaru, alături de Taraf de Oraș, condus de Valentin Albeșteanu, și de actrița Miruna Ionescu. Biletele vor fi disponibile în curând pe www.bilete.ro, în rețeaua Bilete.ro și la casa de bilete a Sălii Radio.

În cadrul galei vor fi acordate distincții la opt categorii.

Nominalizările la categoria EDUCAȚIE sunt: Fundația Progress pentru comunitatea de Cluburi CODE Kids; Asociația “Cu Alte Cuvinte” pentru proiectul Bare Rroma; Asociația Profesorilor și Mentorilor din Turism „Edu4Tourism” pentru competiția WorldSkills.

La categoria ARTE PERFORMATIVE: regizoarea Catinca Drăgănescu – manager interimar Teatrul Masca din București, pentru stagiunea „Aici se visează la schimbare”; actrița Raluca Aprodu pentru rolurile Mary Stuart / Elizabeth I din spectacolul „Mary Stuart”, adaptare de Robert Icke după Friedrich Schiller, în regia lui Andrei Șerban, producție a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București și Doamna Hedda Tesman, soția din „Hedda Gabler” de Henrik Ibsen, regie Thomas Ostermeier, 2024, producție a aceluiași teatru; regizorul Radu Afrim, pentru spectacolul „Zi de bucurie” de Arne Lygre, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

La categoria FILM au fost nominalizate producțiile: „Săptămâna Mare”, în regia lui Andrei Cohn; „Moartea lui Iosif Zagor”, în regia lui Adrian Dohotaru; „Anul nou care n-a fost”, în regia lui Bogdan Mureșanu.

Nominalizările categoriei ȘTIINȚĂ sunt: “Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC)” pentru lansarea în anul 2024 a proiectului SHIFT HUB (Smart Health Innovation & Future Technologies Hub); “Asociația Volens” pentru proiectul CleanAir@School, metodă inovatoare de educație climatică bazată pe știință; “Asociația Salvați Copiii România” pentru proiectele de reducere a mortalității infantile.

La categoria POEZIE: Ștefania Mihalache pentru volumul „Sunt liniștită, mi-e frică”, Editura Paralela 45, 2024; Andrei Dósa pentru „Ultima familie tradițională”, Editura OMG, 2024; Rita Chirian pentru „Medusa”, Casa de Editură Max Blecher, 2024.

La categoria PROZĂ: George Cornilă pentru volumul „Silex”, Editura Polirom, 2024; Bogdan-Alexandru Stănescu pentru „Soarele negru”, Editura TREI, 2024; Cristina Hermeziu pentru „Nickel”, Editura Cartier, 2024.

La categoria MUZICĂ: Amphitrio pentru albumul „Timelines”; Alina Manole pentru albumul „Umbra inimii”; Eduard Antal managerul Festivalului „Cantus Ecclessiae”.

Nominalizările categoriei ARTE VIZUALE sunt: expoziția colectivă „Țara de Foc / Land of Fire” (curator: Cosmin Costinaș; co-curatori: Mona Vătămanu și Florin Tudor), Kunsthalle Bega, Timișoara, 18.10.2024-01.02.2025; Elena Scutaru, „Reconstituirea unui parcurs”, expoziție retrospectivă (curatoare: Adriana Oprea), Galeria Simeza, București, 20.11-04.12.2024; Adrian Ghenie, „Shadow Paintings” (un concept de Ciprian Adrian Barsan), Muzeul Albertina, Viena, 11.10.2024-02.03.2025.

”Vă așteptăm cu drag la Gala Premiilor Radio România Cultural pentru a celebra împreună excelența culturală!” – Radio România Cultural

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508