„De Arte. DocumentalES” – filme captivante despre arta spaniolă și hispanoamericană, la Institutul Cervantes

31 martie – 7 iulie 2025

Institutul Cervantes din București și Happy Cinema invită publicul bucureștean la seria de proiecții de filme despre arta spaniolă și hispanoamericană reunite sub titlul „De Arte. DocumentalES”. Selecția include filme documentare despre Muzeul Prado, El Greco, Joachim Patinir, Francisco de Zurbarán, Diego Velázquez, Bartolomé Esteban Murillo, Frida Kahlo, Remedios Varo, Peggy Guggenheim și Salvador Dalí – un program coerent și interesant pentru toate categoriile de public, fiind atractive atât pentru specialiști, cât și pentru publicul larg. 

Proiectiile au loc în fiecare zi de luni, de la ora 19:00, în perioada 31 martie – 07 iulie, mai puțin sărbatorile legale. Filmele rulează în versiune originală, cu subtitrare în limba română.  Biletele, în valoare de 20 de lei, pot fi achiziționate de pe site-ul Happy Cinema, secțiunea Institutul Cervantes.

Seria de proiecții se deschide luni, 31 martie, ora 19:00 cu lungmetrajul documentar MUZEUL PRADO. O colecție a minunilor (regia Valeria Parisi, Italia- Spania, 2019, 90 min, v.o. engleză, subtitrare română). 

În deschidere, va vorbi despre film dr. Călin-Alexiu Stegerean, director general, Muzeul Național de Artă al României.  

Lansat în 2019, anul în care celebrul Muzeu Prado a celebrat 200 de ani de existență, documentarul prezinta capodopere magnifice găzduite în monumentalul muzeu din Madrid, capodopere care spun povestea Spaniei și a unui întreg continent.

Suntem într-unul dintre templele artei mondiale, un loc al amintirilor și o oglindă a prezentului, cu 1700 de lucrări expuse și alte 7000 aflate în conservare. Această colecție vorbește despre regi, regine, dinastii, războaie, înfrângeri și victorii, precum și despre sentimentele și emoțiile bărbaților și femeilor de dinainte și de astăzi, ale căror vieți se împletesc cu conducătorii, pictorii, artiștii, arhitecții, curatorii, intelectualii și vizitatorii muzeului. Viața Muzeului Prado din Madrid începe cu nașterea Spaniei ca națiune și a căsătoriei dintre Ferdinand de Aragon și Isabela a Castiliei care a marcat formarea imperiului spaniol. Rolul principal în ‘’MUZEUL PRADO. O colecție a minunilor” îl au capodoperele și marii artiști care le-au creat, regii și reginele care le-au colecționat, dar și poveștile din spatele unei colecții extraordinare. Câștigătorul premiului Oscar, Jeremy Irons, va fi ghidul spectatorilor în descoperirea frumuseții și artei Muzeului Prado.

Seria de proiecții va continua din aprilie până la începutul lunii iulie, după cum urmează:

7 aprilie: El Greco, pictorul invizibilului (regia: Miguel Ángel Trujillo, Spania, 2014, 52 minute)

Prezintă: Mălina Conțu, istoric de artă, Muzeul Național de Artă al României

Documentarul reprezintă o călătorie fascinantă în spațiu și timp: din Creta natală, unde a pictat mici icoane, până în perioada când a locuit la Toledo, reședința sa definitivă, unde a realizat picturi gigantice în biserici și mănăstiri, sau la Veneția și Roma, unde arta sa a fost influențată de maeștrii Renașterii Italiene.

14 aprilie: Patinir, invenția peisajului (regia: Miguel Ángel Trujillo, Spania, 2007, 50 minute)

Prezintă: Miruna Moraru, muzeograf, Muzeul Național de Artă al României

Acest documentar abordează enigma unui pictor a cărui biografie este puțin cunoscută și care, la începutul secolului XVI, a revoluționat întreaga piață a artei și însuși conceptul de pictură.

28 aprilie 2024: Zurbarán și cei doisprezece fii ai săi (regia: Arantxa Aguirre, Spania, 2020, 72 minute)

Prezintă: Miruna Moraru, muzeograf, Muzeul Național de Artă al României

Documentarul prezintă seria de treisprezece tablouri Iacob și cei doisprezece fii ai săi, pictate de Francisco de Zurbarán în Sevilla în jurul anului 1640, probabil pentru Lumea Nouă.

5 mai: Rubens, spectacolul vieții, (regia: Miguel Ángel Trujillo, Spania, 2010, 50 minute)

Prezintă: Mălina Conțu, istoric de artă, Muzeul Național de Artă al României

Rubens a fost un artist cu un talent deosebit, dar și un mare învățat și un diplomat dedicat, în contextul perioadei de criză în care a trăit, opera sa a confirmat valorile unei lumi care a dispărut treptat prin magia pensulei  și prin forța a poveștilor spuse.

12 mai: „Velázquez, Arta și Puterea , (regia: José Manuel Gómez Vidal, Spania, 2022, 71 minute)

Prezintă: Mălina Conțu, istoric de artă, Muzeul Național de Artă al României

Sinopsis: Una dintre constantele vieții lui Velázquez a fost căutarea favorurilor puterii: mai întâi în Sevilla natală, frecventarea cercurilor puterii, apoi la Curte, unde, în serviciul regelui Filip al IV-lea, a învățat că gloria pictorului depinde de contactul cu cei puternici. Dar pictura sa era un scop sau un instrument? Și mai ales: de ce a avut grijă să-și ascundă viața personală?

19 mai: „Murillo, ultima călătorie “, (regia: José Manuel Gómez Vidal, Spania, 2018, 70 minute)

Prezintă: Miruna Moraru, muzeograf, Muzeul Național de Artă al României

Documentarul explorează impactul unui jaf de patrimoniu asupra operei lui Bartolomé Esteban Murillo, opera dispersată azi în marile muzee ale lumii. Specialiști de renume, precum Enrique Valdivieso, Guillaume Kientz și Gabriele Finaldi, analizează viața și creația sa. Filmul urmărește traseul tabloului „Micul cerșetor”, readus temporar la Sevilla în 2017, în cadrul expoziției „Murillo și Velázquez”.

26 mai 2025: „Frida. Viva la vida” (regia: Giovanni Troilo, Italia, 2019, 98 minute)

Prezintă: dr. Judit Balint, director adjunct, Muzeul Național de Artă al României

Filmul evidențiază cele două părți ale spiritului lui Frida Kahlo: pe de o parte artistul revoluționar, pionieră a feminismului contemporan, iar pe de altă parte, ființa umană, victimă a trupului ei chinuit și a unei relații chinuite. 

Filmul alternează interviuri, cu documente originale, reconstrucții captivante și picturile proprii ale lui Frida Kahlo, păstrate în unele dintre cele mai uimitoare muzee din Mexic.

2 iunie: „Remedios Varo, pe cât de indispensabilă, pe atât de invizibilă” (regia: Toni Espinosa, Spania, 2014, 58 minute)

Prezintă: dr. Judit Balint, director adjunct, Muzeul Național de Artă al României

Filmul prezintă câteva fragmente din cariera scurtă, dar intensă, a uneia dintre cele mai enigmatice femei din artă, caracterizată prin fuziunea dintre lumea mistică și cea fantastică. De la primii ani de viață la Paris, la șederea la Madrid și Barcelona și apoi în Mexic, unde de altfel își și petrece restul vieții. O iubitoare de alchimie și hazard.

16 iunie: „Peggy Guggenheim. Art Addict” (regia: Lisa Immordino Vreeland, 2015, SUA, 58 minute)

Prezintă: dr. Judit Balint, director adjunct, Muzeul Național de Artă al României

Un personaj plin de culoare, care a şi definit perioada în care a trăit, Peggy Guggenheim a fost o figură centrală în mișcarea artei moderne. Pe măsură ce a trăit răsturnările culturale din secolul al XX-lea, aceasta a colecționat nu numai artă, ci și artiști. Viaţa ei personală i-a inclus, între alţii, pe Samuel Beckett, Max Ernst, Jackson Pollock, Alexander Calder şi Marcel Duchamp. În timp ce trecea prin propria-i tragedie, Peggy Guggenheim și-a propus să construiască una dintre cele mai importante colecții de artă modernă, expusă acum în palatul său venețian.

30 iunie: „Salvador Dalí. Anii de început” (regia: David Pujol, Spania, 2019, 58 minute)

Prezintă: dr. Călin-Alexiu Stegerean, director general, Muzeul Național de Artă al României

Documentarul acoperă perioada de la nașterea lui Dalí până în 1929, acel an crucial în care s-a implicat în mișcarea suprarealistă. Figueres, Barcelona, Madrid și Paris sunt locurile frecventate de tânărul Dalí și reprezintă totodată decorurile care mărturisesc nașterea unui geniu. Filmul ne vorbește și despre evoluția sa artistică, mișcându-se între avangardă și tradiție, precum și despre nașterea și evoluția unui set de lucrări care a devenit cu adevărat universal.

7 iulie: „Salvador Dalí.  În căutarea nemuririi” (regia: David Pujol, Spania, 2018, 110 minute)

Prezintă: dr. Călin-Alexiu Stegerean, director general, Muzeul Național de Artă al României

Documentarul este o privire îndeaproape asupra unui pictor unic din istoria artei, care își ocupă un loc aparte în rândul marilor maeștri. Contemplându-l pe Dalí, dar și pe Gala, creațiile artistului sunt prezentate în imagini și documente rare, care ne aduc mai aproape de un personaj devenit o operă de artă în sine. Documentarul transcende personajul, pictorul, omul și spațiul conceput de el care a dus spre conturarea imortalității, imortalitatea unui geniu.

Prin proiectul „De Arte. DocumentalES”, Happy Cinema, un lanț de cinematografe cu capital 100% românesc, își continuă misiunea de a aduce publicului un conținut alternativ în spații culturale de înaltă clasă. Programul complet al lanțului de cinematografe poate fi consultat pe www.happycinema.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508