42.500 de români au cântat în evenimentele Cantus Mundi la Ora Pământului

42.500 de români au cântat la evenimentele organizate de Programul Național Cantus Mundi pentru a sărbători Ora Pământului, marcată anul acesta pe 22 martie.

19.500 de copii și tineri din corurile de ansamblurile Cantus Mundi și peste 23.000 de participanți în public au cântat împreună, în 152 de locații din România și Republica Moldova, cu prilejul celei mai mari mobilizări voluntare mondiale dedicate protejării mediului – Earth Hour.

Copiii și tinerii din 464 de coruri și ansambluri instrumentale Cantus Mundi au cântat alături de familii, prieteni, dirijori și profesori pentru sănătatea planetei. Recitalurile au avut loc în spații publice, parcuri, piețe sau în fața instituțiilor din toate județele României și din Republica Moldova.

Dincolo de numere, anul acesta suntem bucuroși să trăim alături de public două premiere majore. Pentru prima dată, la Ora Pământului cu Cantus Mundi, s-au alăturat coruri din absolut toate județele țării, iar muzica din repertoriul nostru a devenit accesibilă copiilor și persoanelor cu deficiențe de auz. Suntem fericiți că, de la an la an, Programul Național Cantus Mundi aduce muzica în viețile tot mai multor copii și tineri din comunități tot mai diverse, depășind bariere ce par câteodată de nedepășit. Îi felicit din toată inima pe participanții de la această ediție și pe toți cei care îi susțin pe copii să cânte în cor” – a declarat Leila Popovici, directorul Programului Național Cantus Mundi.

La a noua ediție Ora Pământului cu Cantus Mundi, coriștii și instrumentiștii, împreună cu dirijorii și coordonatorii zonali ai programului, au fost aplaudați în 130 de localități din România și Republica Moldova. S-au alăturat evenimentului ansamblurile Cantus Mundi din toate regiunile României, din fiecare dintre cele 41 de județe ale țării și municipiul București, dar și la Fălești, peste Prut.

S-a cântat pentru Ora Pământului cu Cantus Mundi la: Agnita, Aiud, Alba Iulia, Aleșd, Alexandria, Argetoaia, Bacău, Bacău, Baia Sprie, Baia-Mare, Berceni, Berzunți, Bistra, Blaj, Blândești, Bolintin Vale, Borca, Borlești, Brăila, Brașov, București, Budacu de Sus/Dumitrița, Buftea, Buzău, Câmpina, Câmpulung Moldovenesc, Cândești, Carei, Cavadinești, Cicarlau, Cireșu, Cluj-Napoca, Constanța, Corabia, Corbii Mari, Costești, Craiova, Cristinești, Cumpărătura, Dacia, Deva, Dorohoi, Drăgășani, Dumeni, Fălești – Rep. Moldova, Faraoani, Fălticeni, Focșani, Frecăței, Frumoasa, Galați, Gilău, Hlipiceni, Ianca, Iași, Iernut, Ivești, Jijila, Jirlău, Jurilovca, Lanurile, Lenauheim, Luduș, Lugoj, Mălini, Mangalia, Mărășești, Mărgineni, Micești, Mioveni, Năvodari, Oradea, Oravița, Pătârlagele, Pecica, Piatra Neamț, Plătărești, Ploiești, Ploscuțeni, Poduri, Prislop, Rădăuți, Râmnicu Vâlcea, Reghin, Reșița, Roman, Roșiorii de Vede, Rupea, Săcele – Vama Buzăului, Salva, Sărmașu, Satu Mare, Secusigiu, Semlac, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighetu Marmației, Sighișoara, Siret, Sita Buzăului, Slatina, Slobozia, Suceava, Șuțești, Tecuci, Telciu, Tg Lăpuș, Tg. Jiu, Tg. Lăpuș, Timișoara, Todirești, Toplița, Torcești, Tulcea, Tulcea, Turda, Urziceanca, Urziceni, Vadu Izei, Valea Doftanei, Vălenii de Munte, Vânători, Vânju Mare, Verbita, Viziru, Voiteg, Zalău, Zăvoaia și Zorleni.

Lumina a fost stinsă și aparatele electrice neesențiale au fost scoase din priză pentru o oră și aproape 20.000 de copiii din program au interpretat selecții din cele 33 de piese din culegerea de cântece Cantus Mundi pentru Ora Pământului, editată de profesioniștii Corului Madrigal și Cantus Mundi. În premieră absolută, anul acesta muzica a devenit accesibilă și copiilor cu deficiențe de auz, prin traducerea versurilor în limba semnelor române, realizată de Fundația CODA Farmecul Tăcerii.

La București, Cantus Mundi a sărbătorit Ora Pământului sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, împreună cu peste 750 de copii și tineri din 31 coruri și ansambluri la Opera Comică pentru Copii și la Casa Eliad – ARCUB.
Maramureș a fost și în acest an județul cu o participare record de peste 3.500 de copii, iar Baia Mare s-a menținut în topul orașelor participante, cu peste 2.900 de copii, găzduind și în acest an cel mai mare număr de coriști cu recitaluri în Piața Cetății, pe Câmpia Tineretului, în curtea Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” și în curtea Liceului cu Program Sportiv Baia Mare. Participări impresionante au fost și la Oradea, unde 800 de copii și peste 1.500 de spectatori au cântat pe platoul Catedralei Ortodoxe, la Galați, în fața Universității „Dunărea de Jos”, cu un grup de 700 de copii coriști, și la Brăila, unde peste 600 de copii au susținut un recital pe platoul

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508