”Generații”. Expoziție: Anca Boeriu, Mara Diaconu, Nicolae Alexi și Sidonius Ionescu 

Vernisaj: Duminică, 2 martie, ora 18:00 

Unde: Galeria SIMEZA (B-dul Gheorghe Magheru nr. 20, București) 

Publicul este invitat la expoziția ”Generații” a artiștilor Anca Boeriu, Mara Diaconu, Nicolae Alexi și Sidonius Ionescu. Vernisajul va avea loc duminică, 2 martie 2025, începând cu ora 18:00 la Galeria SIMEZA (B-dul Gheorghe Magheru nr. 20). 

Eveniment prezentat de criticul de artă Ana Amelia Dincă. 

Curator: Sidonius Ionescu 

Atmosferă întreținută de pianistul Vasile Covercă. 

Expoziția va fi deschisă în perioada 1 martie – 15 martie 2025. 

Organizatorii mulțumesc Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru sprijinul acordat 

Generații este expoziţia care împlineşte un ideal: desăvârşirea menirii marilor formatori de personalităţi şi reîntâlnirea cu rodul efortului acestora. 

Asistăm la deschiderea unei expoziţii care dovedeşte unicitate în primul rând, prin cercul elevat de artişti care o compun: profesorii şi fostul lor elev şi student. 

Mara Diaconu, Nicolae Alexi, Anca Boeriu, expun alături de Sidonius Ionescu, iniţiatorul şi curatorul proiectului, elevul şi studentul devenit la rândul lui, formator de valori, aidoma acelora care i-au îndrumat paşii spre făurirea idealului artistic. 

Expresivitatea morfologică îşi găseşte cea mai înaltă manifestare în creionarea, modelarea, gravarea şi pictarea figurii umane, a fiinţei devenită în spaţiul compoziţional simbol pentru existenţa în materie, spirit, memorie şi în cadrul mental. 

Mara Diaconu juxtapune figurii umane imaginea-simbol şi încadrează personajele reprezentate într-o lume a miturilor sau a amintirilor, într-un spaţiu aproape oniric în care totul fiinţează mai departe de mărginirea carnală şi se încarcă cu un strop de conştiinţă. Tratarea compoziţională este energică şi spontană. Emoţia este cea care străbate dezvoltarea formelor în grafii multidirecţionale. 

Nicolae Alexi narează cu rafinament şi subtilitate persistenţa moravurilor asupra epocilor şi captează societatea care, în transformarea sa continuă, păstrează coloratura caracterelor satirizate. Aspiraţiile şi idealurile societăţii sunt împlinite doar de artistul care în eleganţa gândirii, prin observaţie, ironie şi autoironie, găseşte tuşa proprie plasării figurii umane între fason şi accentul ultim de dojană. 

Anca Boeriu elevează în desen, gravură şi tehnici experimentale, fiinţa-gând, fiinţa-urmă a existenţei, figura ca element esenţial al trăirii în timp, dar şi în afara cadrului temporal, în absolut. Corpul-umbră pe scara temporală străbate vidul şi îl încarcă energetic, oferindu-i sens. Într-o extensie a mişcării siluetei umane se conturează şi definitivează dorinţa expresivizării spaţiului. 

Sidonius Ionescu tratează figura feminină cu dezinvoltură şi excentricitate, diversificând abordările tehnice şi tratâtnd dinamic sinuozităţile poetice ale trupului. Corpul feminin este integrat într-o lume dominată puternic de senzorial, lucrările debordând de grafii pronunţate şi de raccourci-uri inedite. Formele devin stimuli pentru explorarea trupului feminin mai departe de bidimensionalitatea deja surclasată vizual de către artist. 

Întâlnirea făuritorilor de personalităţi are loc acum, după ce timpul a întărit vasul modelat abia cu o secundă mai devreme pe scara permanenţei în eternitate a artei şi a culturii”. (Lavinia-Elena Vieru) 

Pagina eveniment FB: https://fb.me/e/6ZNOiCSVb 

Proiect susținut de: Casa de vinuri Ștefănești, Rural, Zaris, Atelier de creație The Art Society. 

Parteneri Media: Propagarta, Bookhub.ro, Modernism.ro, Agenția de Carte, AgerPress, România Pozitivă, Revista ARTA, Curatorial, Radio România Cultural, Empower Artists.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508