Marți, 11 februarie 2025, ora 18.30, în Galeria „Theodor Aman” a Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu” din București (str. Zborului nr. 7-9), va fi vernisată expoziția „Close-up”, cu o selecție de lucrări, schițe și studii ale lui Francisc Chiuariu.
Ce ne aduce o pictură? Când privim tușele colorate de pe pânză sau orice alt mediu, este impactul cromatic tot ceea ce captăm? Sau oare, mai degrabă, suntem întâmpinați de o emoție, o stare, pe care lucrarea o transmite? Aceste întrebări stau la baza întâlnirii cu arta lui Francisc Chiuariu. Expoziția ne poartă printr-un periplu prin diversitatea tehnicilor și mediilor folosite de artist, începând cu fotografia stradală și culminând cu lucrări în care culoarea și forma transcend spațiul, lăsând doar esența umană să transpară.
Francisc Chiuariu (n. 1966) este absolvent UNArte București, unde a și predat între 1993 și 2000. În 2000 s-a desprins de grupul rebel neo-expresionist Crinul, al cărui membru era din 1996, concentrându-se pe parcursul său individual în pictură. Temele sale predilecte sunt orașul, rețelele și figura umană. A expus la Bienala de la Moscova, Art Vienna, Bienala de la Liverpool, MoBU, în show-uri de grup și târguri de artă la Paris și Tel-Aviv. Susținător al ONG-ului Hospice of Hope, donează anual lucrări în beneficiul licitațiilor de caritate ale organizației. Din 2012, este reprezentat de Galeria AnnArt din București. Originar din Sibiu, trăiește și lucrează în București.
Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” dezvoltă programe care oferă copilului o evoluție personalizată și îl pregătesc să facă faţă schimbărilor rapide din societate, aducând totodată în atenția familiei și factorilor de răspundere valorile spirituale şi morale pe care le cultivă cu grijă și perseverență, astfel încât acestea să reprezinte repere majore în evoluția fiecăruia. Directorul general al Liceului, Monica Șerbănescu, profesoară de limba franceză și de limba română, este absolventă a Universității bucureștene și doctorandă a Facultății de Teologie Ortodoxă – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Dragostea pentru tot ce înseamnă școală, pedagogie și implicare în formarea copiilor prin educație a condus la inițiative, ca cea de față, care susțin demersuri culturale adresate copiilor și tinerilor.
În anul 1996 lua ființă Școala ”Anastasia Popescu – Mama Sica”, în cadrul Fundației Preasfânta Fecioară Maria, căreia, Vrednicului de Pomenire Patriarh Teoctist, i-a transmis acordul și Înalta Binecuvântare, înainte de începerea primului an școlar. Școala continua proiectul educațional demarat de Grădinița Arc-en-Ciel, înființată cu doi ani înainte (1994).
Datorită metodelor inovative în educaţie şi rezultatelor deosebit de bune obţinute de unitatea de învățământ aflată sub egida sa, Fundaţia Preasfânta Fecioară Maria a primit, în anul 2000, certificatul de instituţie asociată UNESCO.
Nivelul preprimar al școlii obține acreditarea prin OM 5648/14.11.2006, iar nivelurile primar și gimnazial, se acreditează prin OM 3618/19.06.2014.
Pentru nivelul de învățământ „liceal”, profilul „pedagogic”, calificarea profesională „învățător – educatoare”, s-a obținut autorizarea de funcționare provizorie, prin OMENCS Nr. 3490/28.03.2016.
Noul proiect a obținut Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în anul 2016.