spot_img

MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ lansează noul sezon expozițional | MNAC20bis iarnă 2024 – primăvară 2025

MNAC București anunță Vernisajul Sezonului Expozițional de Iarnă MNAC20bis, ce va avea loc joi, 12 decembrie 2024, între orele 17:00-21:00. Evenimentul marchează, printr-o serie de expoziții eveniment, aniversarea de 20 de ani de existență a Muzeului Național de Artă Contemporană în sediul său din Palatul Parlamentului.

La Parterul muzeului și în Sala de Marmură continuă expoziția RĂSUCIREA. TRIUMFUL PROVINCIEI, AMURGUL IMPERIILOR, curatoriată de Călin Dan și Celia Ghyka — a doua etapă a unui proiect de cercetare de lungă durată, inițiat odată cu Răsucirea. 5 niveluri pentru edificarea Banatului etern (Kunsthalle Bega, Timișoara, 2023-2024). 

O cercetare complexă asupra istoriei culturale și vizuale a motivului alegoric al răsucirii, proiectul își are originea într-o lectură reiterată a alegoriei platonice a Peșterii, acea acțiune de dublă „răsucire a sufletului”: o mișcare deopotrivă spirituală și fizică, prezentată în expoziție prin dimensiunile sale figurative, morfologice, corporale și simbolice. Conceptul este ilustrat printr-un ansamblu neconvențional de arheologie, arte decorative, îmbrăcăminte, produse etnografice și produse industriale de masă din patrimoniul a 17 muzee naționale, puse în dialog cu lucrări de artă contemporană din colecția Muzeului Național de Artă Contemporană și din colecții private.


Primul etaj al muzeului prezintă LINII PARALELE. AVATARURI ALE MODERNITĂȚII ÎN CROAȚIA 1949—1998, curatoriată de Branko Franceschi și co-organizată împreună cu Muzeul Național de Artă Modernă (NMMU), Zagreb. Acest amplu proiect trasează, prin 188 de lucrări de artă, evoluția artei vizuale croate în a doua jumătate a secolului 20, când Zagreb s-a remarcat, cu precădere în anii ’60, ca un redutabil centru internațional dedicat experimentului artistic, printre altele și prin organizarea bienalelor și a mișcării New Tendencies (1961 – 1973), numită și „ultima avangardă”. Aplecarea generală către anti-estetică și către producția vădit anti-mainstream s-a propagat dinspre artele vizuale contaminând și muzica, filmul sau poezia cu ajutorul local al manifestărilor culturale internaționale găzduite de Zagreb precum Bienala de muzică sau GEFF – festivalul de film de gen.

La etajul al doilea al muzeului, în interiorul expoziției permanente LEVIATHAN. ÎN MĂRUNTAIELE COLECȚIEI (Concept: Călin Dan, curator: Irina Radu), publicul are ocazia de a descoperi de această dată o expunere temporară specială, unde sunt incluse lucrări recent clasate în Patrimoniul Cultural Național, semnate de artiștii Horia Bernea și Corneliu Baba. 

Etajul trei și galeria etajului patru găzduiesc o expoziție personală cu caracter recuperator și retrospectiv a regretatei artiste Ioana Nemeș (1979 – 2011), într-un proiect curatorial al colectivului KILOBASE BUCHAREST (Sandra Demetrescu & Dragoș Olea), realizat cu sprijinul UniCredit Bank și Carl von Linde Foundation. ALL TIMES AT ONCE trasează non-linear parcursul devenirii artistice a Ioanei Nemeș, de la începuturile biografiei sale artistice, proiectând lucrările pe fundalul complex al proceselor de lucru și al cercetărilor desfășurate de către aceasta: serii importante precum „Monthly Evaluations” (2005 – 2010), „Relics for the Afterfuture” (2009), „Untitled” (2010), „Expensive Fiasco / Cheap Success” (2010) sunt prezentate alături de materiale inedite, înlesnind astfel o înțelegere a multiplelor sale dezvoltări conceptuale, metodologice și, nu în ultimul rând, formale. 

Spațiul Auditorium de la etajul patru al muzeului prezintă STELA LIE. ACASĂ, curator Alexandru Oberländer-Târnoveanu, expoziția personală a unei artiste care definește prin discursul său un teritoriu distinct, al unei domesticități recompuse prin fragmente de interioare în care locuri familiare sau obiecte interoghează noțiunea de (auto)reprezentare și devin auto-portrete ale artistei. 

În parteneriat cu Molotow România, MNAC lansează două proiecte speciale dedicate artei stradale românești, reunind unele dintre cele mai importante voci ale acestui domeniu. Urban Elevation aduce în prim-plan o instalație colectivă impresionantă, care transformă Scara de Vest a Muzeului într-un spațiu vibrant, acoperind sute de metri pătrați cu intervenții murale realizate de IRLO, Alex Baciu, Atoma, KERO, Pisica Pătrată, Cristian Scutaru, KSELE, Flaviu Rouă, LOST.OPTICS și Ortaku. În completare, Urban Spirit oferă vizitatorilor ocazia de a explora în interiorul Muzeului o serie de 11 plăci de skateboard personalizate de aceiași artiști, cărora li se alătură și Anca Toma, într-un proiect care va căpăta, ulterior, o dimensiune caritabilă.

În fața muzeului veți descoperi instalația participativă If walls could tell a artistului conceptual Mischa Kuball, un proiect mobil prin intermediul căruia artistul aduce în prim-plan libertatea individuală de exprimare, împreună cu invitația de a reflecta împreună asupra semnificației și statutului instituțiilor culturale în raport cu comunitatea și contextul fluid, expansiv și ușor inflamabil al contemporaneității.

Ca parte din programul Vernisajului Sezonului Expozițional de Iarnă MNAC20bis publicul este invitat să asiste la un performance inedit: „PARADĂ MILITARĂ” CU TEODOR GRAUR (ora 19:00), un gest cultural și artistic orientat către tematica ostășească. Acesta va fi urmat de un mix eclectic Dj Zadiel. 

Sponsori: 

AQUA Carpatica, Greentek Lighting, DARA Lighting, Crama Oprișor, Grup Transilvae, Molotow, ProfiArt, Vitamin Aqua & Pop Cola

Parteneri: 

BlackCab, Cărturești, Citim Împreună România, Editura Arthur, Editura Cartea Copiilor, Editura Frontiera, Editura Litera, Editura Sigma, Editura Univers, Grupul Editorial Corint, Librăria La Două Bufnițe, Librăria Mihai Eminescu, Seneca Anticafe

MNAC Muzeul Național de Artă Contemporană 

Palatul Parlamentului 

Str. Izvor 2-4, Aripa, 050563 București sector 5

Accesul prin Calea 13 Septembrie 1-3 (intrarea E1 – poarta B3)

Program de vizitare: Miercuri – Duminică, 11:00 – 18:30 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508