spot_img

”Până ce moartea ne va despărți”. Expoziție colectivă curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu

Until Death do us Part

Vernisaj: Sâmbătă, 6 iulie, ora 18:00 

Unde: Galeria The Institute (strada Băiculești nr. 29, în incinta Combinatului Fondului Plastic,  București) 

Curatoare: Raluca Ilaria Demetrescu  

Publicul e invitat la expoziția ”Până ce moartea ne va despărți” curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu.  Vernisajul va avea loc sâmbătă 6 iulie 2024, începând cu ora 18 la ”Galeria The Institute” din strada  Băiculești nr. 29 – incinta Combinatului Fondului Plastic. 

”Expoziția va fi deschisă în perioada 6/07-01/08 2024, revenim cu orarul de vizitare. Mulțumim galeriei The Institute și Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru sprijinul acordat.”

Artiștii: 

Adi Buda, Adrian Ghiman, Adrian Sandu, Alex Manea, Alexandru Ranga, Alina Buga, Ana Bănică,  Anca Boeriu, Andra Achim, Corina Păcurar, Cosmin Moldovan, Cristina Rusu, Cuzina, Daiana  Savopol, Dan Silviu Gherman, Dana Catona, Daniel Radu, Daniela Vîrlan, Denis Nanciu, Diana Oțet,  Diana Serghiuță, Elena Andrei, Emanuel Borcescu, Emma Păvăloaia, George Neagu, Ioana Stelea,  Kristina Dragomir, Ion (Alin) Gheorghiu, Ion Vlasiu, Irinel Moldoveanu, Laura Partin, Lilian Theil,  Liliana Basarab, Louis Kareem Jamal, Maria Brîneț, Maria Pop Timaru, Marilena Murariu, Marilena  Preda Sânc, Marina Aristotel, Mihai Mureșan, Mihai Răuță, Mihai Zgondoiu, Mircea Modreanu, Monica Morariu, Otilia Boeru, Patricia Teodorescu, Paul Marat Baraka, Petru Lucaci, Robert Lőrinz, Raluca  Ilaria Demetrescu, Roan Atelier, Vlad Paraschiv 

“Noi cei de azi, se cuvine să fim recunoscători și să înțelegem că tot ceea ce suntem, datorăm celor  care, înaintea noastră au traversat istoria și au (în)scris semnele civilizației în adn-ul cunoștințelor, au  pus bazele umanității noastre. Strat după strat, salturi înainte, de acumulări, de informații ne-au  modelat în ceea ce am devenit azi. Acum și atemporal, universal, spiritual, în trup și cu atenția  îndreptate spre sine, spre lume, spre nemărginire.

Datorăm culturilor, miturilor, eresurilor, credințelor care au străbătut și modelat istoria umanității, știința și cunoașterea care au ajuns la noi. Ne-am construit prin spirit, observație și faptă odată cu traseele  stelelor pe tăria cerului, cu erupțiile vulcanilor din sufletul pământului, cu norii de ploaie, cu bunătatea  zilei și umbra nopții, cu focul și roata, animalele și plantele de leac, vocea care vrăjește, cu îngerii și  demonii, zeii și virusurile noastre și ne-am născut și am crescut și a fost bine și am murit imperturbabil la scara infinitului, egali în fața divinității și a destinului, la fel zi după zi, generație după generație,  mileniu după mileniu. 

Obsesia noastră e nevoia de a explica neputința, de a înțelege alteritatea, ceea ce e străin ochiului,  gândului, simțurilor, ceea ce ar putea fi dincolo, moartea din trup (poate chiar și a sufletului, sau…?). Din toate tainele lumii și ale universului, poate cea mai importantă pentru ordinea noastră ca trecători,  a lucrurilor, este cea a trecerii în neființă. 

Nu sunt cuvinte, imagini sau gânduri care să poată suficient povesti despre această traversare prin  viață și alunecare în moarte, despre trecerea dincolo, despre țesătura aceasta din care e croit  universul și din care cu măreție facem și noi parte. Moartea este văzută ca o separare de toate  lucrurile pe care le iubim, dar și ca un mister fundamental. 

Cincizeci și șase de artiste și artiști expun împreună lucrări care glosează, și analizează raportul  personal cu moartea. În accepția occidentală, moartea seamană cu despărțirea, de lume, de ceilalți de frumusețile zilei și desfătările nopții, de cele bune și cele rele, de semenii iubiți, de cele ce le lucrăm.  Cu groază, cu regret, cu dorință, cu detașarea înțelegerii fatalității sau creștină înțelepciune, noi toți ne raportăm, puternic la acest pasaj. 

Arta e fibră din țesătura din care e croită existența și civilizația speciei umane, creația și nașterea pun  în perspectivă moartea, o mai amână iluzoriu puțin, lăsăm o urmă, mai păcălim puțin (ne)murirea.  Expoziția menționată, organizată la galeria The Institute, ilustrează acest lucru prin lucrările artiștilor  care reflectă asupra morții, continuând un dialog început anterior despre erotism și sexualitate. În vara lui 2022 în același spațiu generos al galeriei The Institute, un colectiv de artiști a expus creații  despre erotism și sexualitate, sursă a vieții și a plăcerii, astăzi pandantul existențial, subiectul tratat în  cadrul aceastei expoziții este moartea. Lust is in the Air versus Until Death do us Part / Până când  moartea ne va despărți; am preluat această frază comună rostită între miri la o nuntă creștină, care  indică angajamentul într-o unire fundamentrală. 

Această expoziție adună laolaltă perspective diverse și intime asupra morții, permițându-ne să  înțelegem mai bine fricile, acceptările și reflecțiile individuale ale artiștilor asupra sfârșitului vieții. Prin  intermediul creațiilor, artiștii nu doar că își explorează propriile sentimente și gânduri despre moarte,  dar oferă și privitorilor ocazia de a medita asupra propriei mortalități. 

Vanitas, lucrarea colectivă 

Expoziția include o lucrare colectivă care cuprinde o serie de plăcuțe asemănătoare cu acele  memento mori, fotografii cu defuncții de pe crucile din cimitirele românești. Artiștii au fost invitați să 

producă un obiect de forma și mărimea acelei plăcuțe pe care să exprime o idee despre moarte,  despre sine, despre mica moarte sau despre cea de la final(ul timpului). Tehnica a fost la alegerea  fiecărui artist, însă o parte dintre aceștia au ales să lucreze în pământ ars și glazurat, pentru a fi cât  mai sugestivă asemănarea cu plăcuțele de pe cruci. Este un mod ludic, de a păcăli cumva moartea,  de a râde de ea, încă din timpul vieții. Împreună expunerea într-un mic gest, local, de solidaritate  subliniază contrastul dintre efemeritatea vieții și permanența memoriei unice sau colective.” 

Raluca Ilaria Demetrescu 

Pagina eveniment FB – Event aici 

Parteneri Media: Bookhub.ro, Modernism.ro, Agenția de Carte, Propagarta.ro, Gala Societății Civile. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508