spot_img

”Fantasticul Funicular: ultimul an în straie vechi”. Reșița va găzdui ediții pilot ale ”Street Delivery” și ”UrbanEye Film Festival”

Între 26 și 28 iulie 2024, Reșița va găzdui în premieră ”Street Delivery” și ”UrbanEye Film Festival”, sub umbrela proiectului „Fantasticul Funicular: ultimul an în straie vechi”. Evenimentul se află sub egida Reșița 250LAB și este organizat de MKBT împreună cu Asociația Arta în Dialog, în parteneriat cu o serie de organizații locale și naționale.

Fantasticul Funicular va fi un prilej de a aduce comunitatea reșițeană laolaltă în jurul celei mai emblematice structuri de patrimoniu industrial a orașului, înainte să intre în șantierul de restaurare și conversie spre o nouă funcțiune: o nouă axă de mobilitate (pietonală și de ciclism) care va conecta centrul orașului și dealurile dimprejur. 

Sub formatul Street Delivery, MKBT și partenerii vor organiza tururi ghidate, ateliere interactive pentru tineri și copii, intervenții ghidate de artiști din toată țara, expoziții și dezbateri publice pe teme precum valorificarea patrimoniului industrial local, perspective de mobilitate, co-guvernanță, etc.

„De mulți ani ne dorim să aducem conversațiile despre transformarea orașului mai aproape de oameni, mai în stradă. Nu e întâmplător că am ales să începem Street Delivery Reșița, un eveniment care sperăm să devină recurent, dedicând această primă ediție funicularului; 2024 ar putea fi ultimul său an în rugină, înainte de renovare și conversie într-un nou spațiu de promenadă. Ce ocazie fantastică să invităm comunitatea reșițeană în jurul funicularului, să-i facem cunoscută istoria și să dezbatem noua sa menire pentru oraș și pentru locuitori!“, Marina Neagu, MKBT.

Festivalul de Film UrbanEye, proiect unic dedicat filmului, arhitecturii și urbanismului, aduce la Reșița, împreună cu partenerii, o serie de proiecții de film în aer liber în zona pietonală a Centrului Civic, tururi ghidate în zona industrială, precum și un program bogat de evenimente dedicat copiilor și tinerilor. Lista evenimentelor care compun programul dedicat copiilor include ateliere de arhitectură, precum și un spectacol de educație urbană cu ajutorul muzicii. Tinerilor și adolescenților le este dedicat un atelier de patrimoniu și explorare urbană prin film.

„Reșița este un oraș în transformare. Ne dorim să contribuim și noi la aceast proces, prin aducerea împreună a locuitorilor, precum și prin înțelegerea etapelor transformatoare ale orașului și a direcției urmărite. Credem că activitățile culturale în spații publice reprezintă o bună formulă de a face aceste lucruri să se întâmple”, a declarat Monica Sebestyen, cofondatoarea Festivalul de Film UrbanEye

Proiectul „Fantasticul Funicular – Ultimul an în straie vechi” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național si Primăria Reșița. Printre partenerii evenimentului se numără: Fundația Comunitară Banatul Montan, Muzeul Cineastului Amator, D Proiect, We Wilder, Bike Attack, Asociația Encore, Dash Film SRL, De-a Arhitectura.

Programul urmează să fie publicat în data de 20 iulie. Mai multe detalii despre eveniment și proiect: www.mkbt.ro și www.urbaneye.ro 

***

Reșița 250 LAB este un laborator de inovare urbană inițiat de MKBT, care acționează drept catalizator al unui ecosistem de testare și implementare de acțiuni de regenerare urbană, în Reșița. De peste 10 ani, MKBT lucrează sistematic, în rețea și pe termen lung pentru prezervarea, valorificarea și promovarea patrimoniului industrial reșițean. Mai multe detalii pe www.mkbt.ro    

Festivalul de Film UrbanEye reunește activități complementare care promovează abordarea temelor despre oraș și viața urbană prin intermediul filmului. Scopul este de a conștientiza și dezbate subiecte de actualitate legate de mediul construit care, în mod direct sau indirect, ne influențează viața de zi cu zi. În același timp, proiectul reușește să aducă împreună perspective profesionale și subiecte diferite, pentru a privi din diverse unghiuri complexitatea orașelor. Festivalul a avut prima ediție la București, în anul 2014. În 2022, a fost inițiată ediția UrbanEye Cluj-Napoca, proiect care continuă neîntrerupt, la fel ca și ediția din capitală. UrbanEye înseamnă, de asemenea, și serile de filme, organizate în țară, de-a lungul anului. 

Street Delivery este un eveniment-manifest care militează pentru interacțiunea umană față în față, nu bară la bară, pentru orașe sustenabile, incluzive, „bogate” în spații publice și infrastucturi verzi, spre bucuria oamenilor. Street Delivery există de 17 ani cu recurență în București, gradual alăturându-se rețelei și alte orașe din țară. Street Delivery este un eveniment inițiat, în București, de Fundația Cărturești, și replicat în țară de ONGuri și grupuri de inițiativă locale.  Mai multe detalii pe www.street.delivery.

***

Proiectul, realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508