spot_img

Carte-album cu fotografii inedite de la începutul anului 1990 realizate în Piața Universității de Traian Radu Ungureanu: lansare la București

Editura Muzeului Literaturii Române organizează joi, 27 iunie 2024, începând cu ora 19.00, la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din Piața Amzei (str. Nicolae Crețulescu nr. 8) lansarea cărții-album Nu mai e nimeni în Piața Universității, autor – Traian Radu Ungureanu

La eveniment, alături de autor, vor participa: scriitorul și eseistul Horia-Roman Patapievici, scriitorii Dinu Flămând, Călin-Andrei Mihăilescu și Varujan Vosganian, alături de Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.

Sosit recent din tipografie, volumul Nu mai e nimeni în Piața Universității reunește aproape trei sute de fotografii, realizate de Traian Radu Ungureanu la începutul anului 1990, proaspăt întors în țară la vremea aceea. 

Jurnalist BBC la acea dată, Traian Radu Ungureanu fotografiază tot: manifestații politice sau civice, spații publice, personalități sau persoane anonime de pe stradă. Totul este, mai ales în perspectivă, revelator: de la cum arăta Piața Unirii la interioarele Casei Poporului și la conferințele de presă ale politicienilor vremii.

„Cartea nu exaltă trecutul şi nu promovează nostalgia pasivă. Ea încearcă să redea prin fotografii şi să povestească prin texte unicitatea miraculoasă a anului 1990. Unul din acei ani generați arareori de istorie, în care legile de fier ale societății, cinismul şi egoismul uman par sau chiar sunt, temporar şi în fugă, suspendate. 

În alt plan, cartea vrea să plătească datoria acumulată în timp față de oameni remarcabili şi să îndrepte greşelile vinovate față de unii sau alții din ei”, mărturisește Traian Radu Ungureanu în prefața volumului. 

Fotografiile au fost pierdute timp de peste douăzeci de ani, apoi aproape miraculos regăsite sub forma negativelor. Explicate și puse în context, având în slujba imaginii condeiul redutabil al jurnalistului Traian Radu Ungureanu, ele ne vorbesc astăzi despre kilometrul zero al democrației românești, anul 1990, cu proiectele, speranțele și evenimentele lui, ale căror efecte se resimt și azi în societatea noastră.

Personalități importante din sfera literaturii, precum și voci civice autohtone respectate au primit cu entuziasm apariția cărții-album Nu mai e nimeni în Piața Universității

Ana Blandiana: „Nu mă îndoiesc că apariția volumului Nu mai e nimeni în Piața Universității, în atmosfera băltind de libertăți leneșe și dezamăgiri politice a prezentului, va funcționa nu doar ca o amintire nostalgică, ci și ca un semnal de alarmă – în care talentul literar al lui Traian Ungureanu răscolește adevărul istoric și îl actualizează.”

Cristian Pătrășconiu: „Un fel de superEKG – cu imagini și texte color – al unei inimi rănite și mai ales îndrăgostite de România.”

Varujan Vosganian: „Privesc fotografiile din cartea aceasta cu un amestec de retrăire și netrăire, de vreme întoarsă, de parcă Noul Testament s-ar fi scris înaintea Vechiului Testament. Îmi amintesc de balconul Universității, ca de un munte al fericirilor.”

Călin-Andrei Mihăilescu: „Traian Ungureanu și-a complementat reportajele cu mii de fotografii, de-a lungul fastului și infectului, violentului și istericului, amestecatului și extraordinarului an ‘90. Le-a selectat și le-a comentat, cu înțelegere, ardoare și nostalgie.”

Alexandru Lăzescu: „Cartea, în care textul se înlănțuie cu imaginile, oferă o imagine caleidoscopică a unor vremuri și a unei lumi în mare parte uitate. Cu personaje în viață sau dispărute, cu anonimi intrați în greva foamei și nume devenite ulterior celebre.”

Participarea la evenimentul din data de 27 iunie este cu acces gratuit, în limita locurilor disponibile. 

DESPRE AUTOR:

Traian Ungureanu (n. 1 martie 1958). Ziarist și scriitor. Înainte de 1989, a  publicat în Viața Studențească și Amfiteatru, Viața Românească, România Literară și Caiete Critice. După 1989, în Evenimentul Zilei, Cotidianul, Adevărul, Gazeta Sporturilor, Prosport. România Liberă, Secolul XX, Idei în Dialog și Revista 22.   

A debutat în volum la Editura Humanitas cu Manifestul fotbalist (2004). Au urmat Războiul timpurilor (2006), Tehnica neputinței la români (2006), Despre Securitate (2007), Eroi și jocuri populare (2007), Olimpia în exil (2008), Încotro duce istoria României (2008) și Proștii Europei (2017).

În 2019, a publicat, împreună cu Emanuel Tânjală, albumul Adevărul lumilor stinse, la Editura Baroque Books & Arts.  

Între 1988 și 2023 a făcut jurnalism radio la BBC World Service și Radio Europa Liberă. 

Între 2009 și 2019 a fost Deputat în Parlamentul European. 

–-

Fondată în 1994, Editura Muzeul Literaturii Române propune lucrări filologice aparținând atât scriitorilor, criticilor și teoreticienilor literari consacrați, cât și cercetătorilor tineri.

Editura Muzeul Literaturii Române, cotată cu gradul B+ ca editură științifică, publică studii de actualitate de critică, istorie literară și teorie literară, studii de lingvistică, studii culturale, ediții critice și bibliofile, corespondență inedită, precum și publicații singulare în spațiul cultural românesc, care valorifică elemente inedite din patrimoniul muzeal și ilustrează cele mai recente direcții de cercetare în domeniul filologic. Detalii despre oferta editorială: https://edituramnlr.ro/.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508